Kraftig oppgang - mye juling

Oljen ledet Oslo Børs rett opp, men for aksjonærene i Simrad, Eastern Drilling og CanArgo var det en trist dag.

Publisert:

Det var duket for en oljeledet oppgang da Oslo Børs startet den nye uken.

Søndag ble det bekreftet at seks Opec-land kutter oljeproduksjonen med tilsammen én million fat olje. Det ga oljeprisen et kraftig løft.

Les flere saker på Næringsliv24.

Oljerally

Da Oslo Børs stengte ble nordsjøolje med levering i november omsatt for 61,1 dollar per fat. Det tilsvarer en oppgang på 1,3 dollar i løpet av dagen.

Oljerallyet bidro til at de store oljeselskapene Statoil

OSE

STL

og Hydro

OSE

NHY

hadde en god dag. Aksjene steg henholdsvis 1,8 og 0,7 prosent.

Selskapene får imidlertid ikke lov til å bli med på utbyggingen av det enorme gassfeltet Stockman i Barentshavet. Gazprom, som har rettighetene til feltet, vil gjøre jobben alene.

Nyheten ble formidlet av russiske medier, og selskapets informasjonsavdeling bekreftet det overfor Næringsliv24.

Analytiker John Olaisen i Carnegie sier at meldingen betyr svært lite for Statoil, og ikke spesielt mye for Hydro heller.

- Det er viktigst for Hydro, men det bør være veldig begrenset reaksjon nå som aksjen står i 145 kroner. Det var noe annet da Stokman-hypen var på topp og aksjen var i 190 kroner, sier Olaisen til Næringsliv24.

Nyheten kan også få konsekvenser for Aker Kværner

OSE

AKVER

som er forventet å få kontrakter når utbyggingen en gang starter.

- Meldingen forandrer ikke våre muligheter til å få kontrakter på Stockman. Det er muligheter for Aker Kværner, sier investorkontrakt Torbjørn S. Andersen i Aker Kværner til Næringsliv24.

Aker Kværner steg 2,9 prosent på Oslo Børs.

Stup for teknomygg

Det lille energiselskapet CanArgo

OSE

CNR

hadde

dårlige nyheter å komme med.

Selskapet leter etter olje i Georgia, men har opplevd problemer med boreutstyret på Manavi-brønnen. Aksjen som svinger fra høye topper til dype daler falt 8,5 prosent.

Det lille teknologiselskapet Simrad Optronics

OSE

SIT

fikk seg en skikkelig nesestyver og

stupte hele 19,2 prosent.

Selskapet meldte om at resultatet i 2006 vil bli svakere enn ventet på grunn av engangskostnader og leveringsforsinkelser.

Krever mer av Fredriksen

Riggselskapet Eastern Drilling

OSE

EDRILL

falt hele 6,6 prosent.

SeaDrill

OSE

SDRL

har lagt inn pliktig bud på selskapet, men er av minoritetsaksjonærene avkrevd 132,7 kroner aksjen i stedet for 92 kroner.

Bakgrunnen er at SeaDrill via finansielle instrumenter har verdsatt Eastern Drilling-aksjen til 132,7 kroner i april, og kravet er at den kursen skal legges til grunn for det pliktige budet.

Oslo Børs har godkjent budet på 92 kroner aksjen, men Eastern Drilling-aksjonærene klaget mandag formelt inn den godkjennelsen.

Koster én milliard

SeaDrill har på sin side avfeid kravet.

Hvis Oslo Børs kommer til at budet skal ligge på 132,7 kroner, vil det koste SeaDrill, som er kontrollert av John Fredriksen, én milliard kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,05 prosent til 374,87 poeng. Det ble omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 11 milliarder kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om