Venter kraftig rentekutt før nyttår

Sjeføkonom Inge Furre tror sentralbanksjefen Svein Gjedrem vil hente frem renteøksa allerede før nyttår.

STOPPES AV INFLASJON: Sjeføkonom Inge Furre tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil nøye seg med et kutt på 0,25 prosentpoeng på møtet i mars.

Larsen, Håkon Mosvold
  • Sindre Heyerdahl
Publisert:

Sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre mener krisen i pengemarkedet kan føre til at sentralbanksjef Svein Gjedrem må ta i bruk det sterkeste virkemiddelet han har for å få bukt med problemet.

- Det er bare et tidsspørsmål før renten kuttes. Et kraftig rentekutt kan komme raskt, og før nyttår, dersom ikke de helt ekstraordinært vanskelig forholdene i pengemarkedet snart bedres, sier Furre.

- Hvor mye kan bli aktuelt?

- Hvis likviditeten ikke snart fungerer igjen, holder det ikke med et kutt på et kvart prosentpoeng. Det kan bli mellom 0,5 og i alle fall opptil en prosent.

Kan det bli et ekstraordinært rentemøte?

- Jeg tror det er mer sannsynlig at det kommer på en av årets gjenstående to ordinære rentemøter. Det kan komme allerede i slutten av denne måneden.

DIN MENING: Er du bekymret for renteutviklingen og finanskrisen? Si din mening i E24s nye forum.(OBS! Under utvikling)

Les også: - Rentene kveler børsen

Stoler ikke på hverandre

Fordi tilliten bankene mellom er svært lav under finanskrisen - med frykt for nye bankkollapser - er det fortsatt svært dyrt for bankene å låne penger av hverandre.

Derfor ligger renten på kortvarige lån bankene imellom skyhøyt over renten bankene betaler for å låne av Norges Bank (som nå er på 5,75 prosent). Det vil også øke boliglånsrenten for vanlige nordmenn.

- Det er ikke bærekraftig om vi får en boliglånsrente på godt over 10 prosent - slik det kan ligge an til nå. Vårt basisscenarie er at renten kuttes først like over nyttår, men hvis forholdene nå holder seg kommer det før, sier Furre.

Prøver seg mandag

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har mandag kommet med nye midlertidige krav til sikkerhet for å få lån i Norges Bank.

"Endringene kan øke bankenes låneadgang i Norges Bank.", skriver sentralbanken i meldingen.

- Norges Bank har vært litt passive under finanskrisen, og dette er ikke nok til å få normalnivåer. Men det er et skritt i riktig retning, sier Furre.

Han håper sentralbanken øker omfanget av F-lån for å bedre bankenes likviditet ytterligere.

- Men i siste instans er det rentevåpenet man kan bruke, sier Furre.

Les også: Nye retningslinjer gjør det lettere å få lån

Uenig i rentekutt

Heller ikke seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets mener Gjedrems nye krav til sikkerhet vil være tilstrekkelig for å løse pengemarkedsrenten.

- Dette gir ikke et stort bidrag til å få ned pengemarkedsrenten. Men det er viktig for å sikre midlertidig likviditet i bankene. Det er sentralt for bankene til finanskrisen har løst seg, sier Aamdal til E24.

Også Aamdal mener Norges Bank nå bør kutte i styringsrenten for å bedre forholdene. Den oppfatningen deles imidlertid ikke av sjeføkonom Jan Andreassen i Landsbanki.

- Jeg håper da virkelig ikke at pengemarkedsrenten skal gi rentedramatikk. Norge Bank har mange andre verktøy de kan benytte seg av, og norsk økonomi er ikke så usunn, sier Andreassen til E24.

Les også: Gir nødhjelp til småbankene

Rentene klatrer videre

Andreassen mener sentralbanksjef Svein Gjedrem har vært sent på banen med tiltak for å bedre likviditeten i pengemarkedet.

- Men jeg håpere Norge Bank fremover kan gjøre tre ting: Godta pant fra norske banker, utstede F-lån på lang sikt, og gi ut store volumer, sier Andreassen til E24.

Renten på lån bankene imellom med tre måneders løpetid (tre måneder Nibor-rente) klatret til 7,68 prosent mandag, opp fra fredagens nivå på 7,64 prosent.

Dermed ligger rentene i pengemarkedet fortsatt godt over nivået Norges Bank har som målsetning. Sentralbanken ønsker på sikt å få mellombankrenten ned mot nivået til styringsrenten, som fortsatt er 5,75 prosentpoeng.

På E24 Forum går rentediskusjonen varm. Vær med å diskutére du også. KLIKK HER.

Flere E24-nyheter

Publisert:

Flere artikler

  1. Åpner pengesekken på nytt

  2. - 0,5-kutt er ikke nok

  3. Sjeføkonom vil ha rentekutt

  4. Annonsørinnhold

  5. - Fra tropisk storm til kategori 5-orkan

  6. - Det haster med rentekutt