Nasdaq tapte kampen om Børsen: – Det var en bra fight, men den beste vinner ikke alltid

Lauri Rosendahl røper at budkamp-strategien i stor grad handlet om å forsinke salget. Han ville gjort det samme igjen, til tross for at Nasdaq tapte kampen om Børsen.   

SKUFFET, MEN FATTET: – Det var en lang og lærerik prosess – til og med litt moro til tider. Samtidig var kommunikasjonssiden litt «så där» og balanserte på grensen for hva som er god smak. Men det hører til, sier Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl.
  • Hans M. Jordheim
Publisert:

– Det var naturligvis en skuffelse, for vi mener fremdeles at vi ville vært en bedre eier av Oslo Børs. Det var en bra fight, men det er ikke alltid at den beste parten vinner, sier Nasdaq Nordic-sjef Lauri Rosendahl.

Mandag forrige uke annonserte Nasdaq at de trekker tilbake budet på Oslo Børs VPS. Etter at Finansdepartementet ga tommel opp til både dem og Euronext, forsvant siste rest av håp.

Men Nasdaq-sjefen angrer ikke på at de kastet seg inn i kampen om Børsen først etter at Euronext hadde vunnet auksjonen som ble arrangert før jul, bak ryggen til styret, ledelsen og de største aksjonærene.

– Vi gjorde det vi mener man burde gjøre i en slik situasjon og valgte å ikke gå fiendtlig til verks. Det var vår avgjørelse og så fattet Euronext sin avgjørelse. Livet går videre.

Les på E24+

Finanstilsynet: Dette skjer med Norge under en økonomisk krise

Prøvde å drøye tiden

Som følge av at Euronext vant auksjonen, lå den fransk-nederlandske børssammenslutningen alltid i tet. Helt siden desember har de hatt aksjemajoritet i Oslo Børs VPS gjennom en kombinasjon av egne aksjer og bindende forhåndsaksept fra en rekke minoritetsaksjonærer.

Nasdaqs håp knyttet seg derfor til at myndighetene ville kreve at Børsens nye eier oppnår to tredjedels eierskap, det som i praksis er full kontroll, fordi Euronext ville strevd med å oppnå dette.

Derfor ble det de siste månedene kjørt en hard juridisk kamp for å påvirke Finansdepartementet.

Men denne strategien var vel så mye et forsøk på å dra ut tiden, forteller Rosendahl.

– Vi trengte først og fremst tid. Vi fikk høre fra flere aksjonærer at de heller ville selge til oss, men problemet var at de var bundet til Euronext ut august. Derfor ønsket vi at det ikke skulle bli mulig å gjennomføre kjøpet før en gang i høst, sier han – og legger til at Nasdaq også trodde på argumentet om at det ville være bedre for Oslo Børs og det norske finansmarkedet om man fikk en eier med full kontroll over Børsen.

LYKTES IKKE: Nasdaq ville ha Børsen og Børsen (her representert ved tidligere børsdirektør Bente Landsnes) ville ha Nasdaq. Men til slutt kunne de ikke få hverandre.

Vil satse på råvarebørsen

Lauri Rosendahl ser nå tilbake på det han karakteriserer som en lang og lærerik prosess.

– Jeg er særlig fornøyd med at vi fikk så mye støtte fra stakeholders i det norske kapitalmarkedet.

Som følge av disse relasjonene var han i Oslo tirsdag og onsdag denne uken i anledning ferske forretningssamtaler.

– Jeg har ingen hemmeligheter å avsløre nå, men det finnes mange muligheter i Norge.

– Har dere en plan B for å øke tilstedeværelsen her?

– Det er heller snakk om andre måter å utvikle vår virksomhet på. Vi har for eksempel mye på gang med råvarebørsen Nasdaq Oslo. I løpet av året kommer vi til å ekspandere og gå inn i spotmarkedet for kraft. Det er en stor investering for oss. Råvarebørsen vil være hovedsatsingen vår i Norge fremover, men over tid håper jeg at det kan bli litt annet også.

Les på E24+

Én stor usikkerhet kan avgjøre fremtiden til forbrukslånsbankene

Mot 100 prosent

Mens Nasdaqs Oslo Børs-frieri endte mislykket, planlegger Euronext for neste fase.

Torsdag annonserte DNB og KLP, som sitter på henholdsvis 19,82 prosent og 10 prosent av aksjene, at de har bestemt seg for å selge alt.

At det skulle bli utfallet, var ikke gitt. Både DNB og KLP var tydelige på at de tok Nasdaqs side. Da den amerikanske børsgiganten kastet kortene, uttalte både DNB og KLP at de ikke kunne utelukke at de ville fortsette som aksjonærer i Oslo Børs VPS.

Med DNB og KLPs aksjer, kontrollerer Euronext over 90 prosent av aksjene i konsernet. Etter børsloven har da Euronext rett til å tvangsinnløse de øvrige minoritetsaksjonærene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Euronext kontrollerer nå 97,7 prosent av Oslo Børs VPS

  2. Nasdaq trekker seg fra budkampen

  3. – Svært tilfredsstillende at prinsippene om lov og rett har vunnet fram

  4. Innbitt kamp om å påvirke departementet

  5. – Skal mye til for at departementet velger å ikke følge denne innstillingen