Oljefondets verdi ned 1.280 milliarder på 20 dager

Oljefondets verdi er barbert med 1.280 milliarder kroner på bare 20 dager, etter at coronaviruset har satt en effektiv stopper for den lange oppturen på børsene.

BRENDAN MCDERMID / X90143
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Fredag i forrige uke falt Oljefondets verdi igjen under 10.000 milliarder kroner, for første gang siden milepælen ble nådd i oktober.

I slutten av februar la fondet frem tallene som viste at 2019 var tidenes år, men de siste ukene har fondets verdi skiftet mellom å være under og over «drømmegrensen» på 10.000 milliarder (eller 10 billioner, om du vil).

Torsdag falt børsene videre, etter frykt for effekten av massive statlige inngrep som nedstengning av store deler av land som Italia, Danmark og Norge, og etter USAs innreisenekt fra Europa.

Amerikanske aksjer utgjør rundt 40 prosent av fondets aksjebeholdning, og på Wall Street stupte både Dow Jones-indeksen og den brede S&P500 med nær 10 prosent torsdag.

Det bidro til å barbere Oljefondet til rundt 9.500 milliarder kroner torsdag kveld, ifølge det uoffisielle telleverket på fondets nettsider. Det betyr at verdiene i fondet er redusert med 1.280 milliarder kroner på 20 dager.

– Rolig når det er urolig

Så sent som den 21. februar var Oljefondet verdt hele 10.800 milliarder kroner på papiret. Men coronaviruset har snudd oppgang til nedgang, og vist at verdiene Norge har spart opp i internasjonale markeder kan være flyktige.

– Vi er et fond med 30 års horisont som tar det rolig når det er urolig, sa fondets sjef Yngve Slyngstad da han la frem 2019-tallene samme uke som corona-uroen i markedene begynte.

Da ville han ikke ta noen spesielle grep for å håndtere nedturen.

– Vi bare iakttar det som skjer, sa han.

Fortsatt mye penger

Ser man litt i bakspeilet, så er det bare det siste drøye halvåret som er «tapt» for fondet. Tilbake til august i fjor var verdien på om lag samme nivå som i dag, rundt 9.500 milliarder kroner.

Går vi ett år tilbake, var fondet verdt 680 milliarder kroner mindre enn det telleverket viste torsdag kveld.

Selv om fondets verdi har falt med 239.000 kroner per nordmann de siste 20 dagene, er det fortsatt mye igjen. Oljefondet utgjør hele 1,77 millioner kroner per nordmann målt ut fra verdien torsdag.

Dette var Oljefondets verdi den 21. februar 2020.

Norges Bank Investment Management

Fallet motvirkes av kronesvekkelse

Hadde det ikke vært for en massiv svekkelse av den norske kronen til hittil usette nivåer, ville fondets verdi ha kunnet falt enda mer.

Når kronen svekkes, blir hver dollar og euro fondet eier verdt mer i norske kroner, men fondets kjøpekraft i utlandet endres ikke. Kronen svekket seg torsdag ytterligere fra allerede rekordsvake nivåer.

En euro er for tiden verdt over 11 kroner, fra 7,30 kroner for bare noen år siden. En dollar er verd over 10 kroner, fra under seks kroner noen år tilbake.

– Vi burde se tvers gjennom svingninger både i aksjekurser og kronekurs. Det er viktig vi ikke lar oss forlede til å tro at slike endringer er permanente, og at vi kan bruke mye penger til evig tid, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets til E24 i august.

Viktig for oljepengebruken

Fondets verdi er viktig for hvor mye regjeringen kan bruke av oljepenger, og grensen er satt til en årlig pengebruk på tre prosent av verdien.

Fortsatt har regjeringen en del å gå på. Ved nyttår var tre prosent av fondet like over 300 milliarder kroner. Med nåverdien er dette rundt 284 milliarder, rundt 40 milliarder mer enn regjeringen har lagt opp til å bruke i årets budsjett.

Med andre ord skal fondet falle enda mye mer før Erna Solbergs handlingsrom skrumper inn. Dersom fondet hadde falt til 8.150 milliarder kroner ville årets planlagte pengebruk vært akkurat tre prosent av fondets verdi.

Og uansett om fondet skulle falle enda mye mer, så vil det ifølge ekspertene i en så voldsom nedtur trolig være aksept for at Solberg kunne bruke mer penger for å hjelpe nasjonen gjennom en krevende periode.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljepengene
  2. Oljefondet
  3. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

  2. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner

  3. Tidenes år for Oljefondet i 2019

  4. Oljefondet har is i magen etter virusfrykt: – Vi tar det rolig når det er urolig

  5. Oljefondet barbert med over 700 milliarder på en uke