Dagen på Wall Street

Verste Wall Street-uke siden 2020

Rentehopp og turbulens har preget uken i de amerikanske aksjemarkedene. Ikke siden 2020 har det gått så dårlig på Wall Street.

Verdens børser har svingt betydelig den siste tiden.
 • Truls Lier
 • Ragnhild Vartdal
Publisert:

Ukens siste handelsdag begynte med svak oppgang på Wall Street, og siden har det amerikanske aksjemarkedet vært både i minus og i pluss.

Slik endte de tre toneangivende indeksene børsdagen:

 • Samleindeksen S&P 500 steg 0,22 prosent
 • Tek-indeksen Nasdaq endte opp 1,43 prosent
 • Industriindeksen Dow Jones falt 0,13 prosent

– Risikoen for resesjon er stigende

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen endte med en solid nedgang på 5,8 prosent for uken. Det er indeksens verste uke siden mars 2020, ifølge CNBC.

Teknologiindeksen Nasdaq landet på ukentlig nedgang på 4,78 prosent, mens industritunge Dow Jones endte ned 4,79 prosent for uken, indeksens dårligste uke siden oktober 2020, ifølge Reuters.

– Risikoen for en resesjon er stigende, mens det å oppnå en myk landing for den amerikanske økonomien virker i økende grad utfordrende. Mot det bakteppet ser vi nå mindre oppside for aksjer, med sakkende økonomisk vekst som tynger profittveksten og høyere obligasjonsrenter som trykker ned verdivurderinger, skriver Mark Haefele hos UBS i et notat, ifølge CNBC.

Resesjon innebærer tydelig med tilbakegang for en økonomi over noe tid. Den tekniske definisjonen er to kvartaler på rad med økonomisk nedgang.

Renten den amerikanske tiåringen, statsobligasjoner med ti år løpetid, har ligget over tre prosent hele uken. I skrivende stund ligger det som kalles «verdens viktigste rente» på rett over 3,3 prosent.

Mandag 20. juni er helligdag for amerikanerne og markerer slutten på slaveriet i USA. Derfor holder Wall Street stengt for handel.

Rentehopp

Det har ikke vært mangel på svingninger i de amerikanske aksjemarkedene i en uke der den store begivenheten var den amerikanske sentralbankens renteheving på 0,75 prosent.

Uken begynte med kraftig fall på mandag, mens det var solid oppgang i etterkant av rentehoppet onsdag.

Dagen etter at Federal Reserve strammer kraftig til for å tøyle inflasjonen, pekte pilene rett nedover igjen på Wall Street torsdag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street

Flere artikler

 1. Wall Street rundet av turbulent halvår med bred nedgang

 2. Flyprodusenten Boeing fløy høyt på flat Wall Street

 3. Hardt tekfall for Wall Street

 4. Børsfall i Tokyo

 5. Wall Street svakt ned