Børsdagen

Bratt oljeprisfall senket Oslo Børs

Bratt oljeprisfall trakk oljeaksjene på Oslo Børs kraftig nedover utover ettermiddagen. Samtidig ble Aker Clean Hydrogen-aksjen straffet etter at Yara går videre med Hegra-prosjektet uten hydrogenselskapet.

I RØDT: Oslo Børs faller tirsdag.
 • Hanna Ghaderi
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Hovedindeksen snudde til nedgang tirsdag ettermiddag etter at oljeprisen falt bratt. Det skjedde samtidig som både Ukraina og Russland kom med forsiktig positive signaler etter fredsforhandlinger i Tyrkia.

Ved børsdagens slutt var Hovedindeksen ned 1,20 prosent til 1.246,57 poeng.

Oljeprisen omsettes ved børsdagens slutt rundt 108 dollar fatet, rundt 3,50 dollar lavere enn da Børsen åpnet.

– Årsaken til at oljeprisen plutselig faller er at det kanskje kan være noen form for våpenhvile på gang, sier sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til E24.

Tungt Equinor-fall

Russlands toppforhandler Vladimir Medinsky sa tirsdag at samtaler mellom Putin og Zelenskyj kan skje hvis en avtale er godkjent av landenes utenriksministrene.

Samtidig hevdet Russland at de vil «drastisk nedskalere» den militære aktiviteten rundt Kyiv og Tsjernihiv. Til VG sier Karen-Anna Eggen, forsker ved Institutt for forsvarsstudier, at hun ville tatt uttalelsen «med en stor klype salt».

Børslokomotivet Equinor falt rundt fem prosent, mens Aker BP endte dagen ned 3,7 prosent. Aluminiumsgiganten Hydro måtte på sin side se aksjen falle 6,73 prosent gjennom dagen.

Aker-selskap raste

Før børsåpning ble det kjent at Yara går videre med Hegra-prosjektet uten Statkraft og Aker Clean Hydrogen.

Den nylig avsluttede mulighetsstudien viser at Hegra er gjennomførbart, men av kommersielle og strategiske hensyn er det ikke grunnlag for å videreføre prosjektet med nåværende eierstruktur, het det i en børsmelding fra Aker Clean Hydrogen.

Hydrogenselskapet falt 16,83 prosent etter nyheten om at de trekker seg fra prosjektet.

Arctic Securities noterer at partene trolig ikke har blitt enige om de kommersielle rammene og at de trolig har ulike incentiver – trolig har Yara lavere avkastningskrav på prosjektet med tanke på at det er deres egen fabrikk som skal avkarboniseres, ifølge Infront TDN Direkt.

Børsnykomlingen Odfjell Technology hadde sin første dag på børs. Selskapet er skilt ut fra riggselskapet Odfjell Drilling. Aksjen falt rundt elleve prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Aker Clean Hydrogen
 4. Yara
 5. NTS
 6. NRS
 7. Observe Medical

Flere artikler

 1. Solid opptur i oljeaksjer sendte Børsen til værs

 2. Oppgang på Oslo Børs etter resultatrush

 3. Flatt på Oslo Børs etter gårsdagens markante fall

 4. Yara går videre med Hegra-prosjektet uten Statkraft og Aker Clean Hydrogen

 5. Oslo Børs steg på urolig handelsdag