Etterforsker «uvanlige» overføringer på flere milliarder etter FTX-konkurs

Kryptovaluta verdt over 6 milliarder kroner kan ha forsvunnet.

Publisert: Publisert:

En av selskapets talspersoner, Ryne Miller, bekrefter at de etterforsker flere «uvanlige» overføringer mellom kryptolommebøker, i etterkant av FTX’ konkurs.

Flere amerikanske medier melder at summene som er borte kan være på flere hundre millioner dollar.

Bloomberg melder at det kan være snakk om 662 millioner dollar, tilsvarende over 6,5 milliarder norske kroner, som har forsvunnet i løpet av helgen.

Bloomberg siterer analysehuset Nansen, som har undersøkt bevegelsene.

Fredag søkte kryptobørsen FTX konkursbeskyttelse i USA, etter en dramatisk uke som endte med at én av de mest profilerte kryptoselskapene i verden kollapset på rekordtid.

Lørdag kveld omtalte Financial Times at FTX hadde bare 1 milliard dollar i likvide midler, og 9 milliarder dollar i gjeldsposter.

Kan være hacking

Det er uklart hva som har skjedd, men ifølge Financial Times, kan det være snakk om et hackerangrep.

Dersom selskapet har mistet store verdier i et slikt angrep, vil det gå ut over FTX’ kreditorer, som allerede har fått store tap fra selskapets kollaps.

Selskapet har nå begynt å flytte digitale eiendeler inn i «fryseboksen», lommebøker for kryptovaluta som ikke er tilknyttet internett.

Konkurs i stort tempo

FTX var blant de største og mest profilerte kryptoselskapene de siste årene. På en uke kollapset selskapet, som følge av en likviditetsskvis. Et stort antall av selskapets kunder forsøkte å ta ut sine midler på kort tid.

Tirsdag ble det annonsert at rivalen – kryptobørsen Binance – åpnet for å komme til redningen. Men etter svært kort tid trakk selskapet seg fra prosessen.

Kort tid etter måtte selskapet søke konkursbeskyttelse, og gründer og administrerende direktør Sam Bankman-Fried gikk av. Han skal ha vært i avhør hos politiet på Bahamas lørdag, ifølge Bloomberg.

Bahamas’ finanstilsyn avviste lørdag kveld at de har «tillatt eller foreslått» lokale uttak. Det skjedde etter at FTX tidligere har sagt at det bahamanske kontoret har startet å legge til rette for det, etter samtale med regulatoriske myndigheter.

Turbulensen rundt selskapet har ført til kaotiske tilstander i verdens kryptomarkeder. Den største kryptovalutaen – Bitcoin – har falt fra rundt 21.000 dollar til rundt 17.000 dollar på én uke.

Tether, en kryptovaluta som til ethvert tidspunkt skal være verdt det samme som én dollar, falt under 1 dollar.

Torsdag ble den handlet til så lavt som 0,98 dollar, før den har klatret noe igjen.

Publisert:
Gå til e24.no