Oppsummering: Dette har skjedd i laksebransjen i dag

Laksenæringen har hatt en marerittdag på børsen. Her er kortversjonen av det som skjedde på en svært innholdsrik dag for norsk laksenæringen.

LAKSESLAKT: Flere av Norges laksegiganter hadde papirtap i milliardklassen onsdag.
Publisert:

Pressekonferanse om hemmelig tema: Klokken 8.30 onsdag hadde regjeringen kalt inn til en pressekonferanse der de nektet å oppgi tema.

Det ble snakket om at årsaken til hemmeligholdet var at opplysningene som ville komme frem var børssensitive. Med fasit i hånd er det lett å si at regjeringen her hadde rett.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gikk på podiet i Blaafarveværket i Åmot og la frem et skatteforslag som de mener vil hente inn 33 milliarder kroner til statskassen.

Bakt inn i forslaget ligger det en omfattende grunnrente Grunnrente er ifølge SSB et begrep knyttet til utnyttelse av naturressurser. I tilfelle med grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen, handler det om å legge en skatt på den fordelen oppdretterne har fordi de tjener penger på å utnytte naturressursen havet. Stortinget har tidligere definert grunnrenteskatt som en form for eiendomsskatt til staten for det som kalles knappe, nasjonale naturressurser.rettet mot oppdrettsbransjen.

Kraftige reaksjoner

Nyheten slo ned som lakselus i gytesesong.

Meglerhuset Pareto var raskt ute og varslet at lakseskatten ville gi resultatslakt på børsen.

Les på E24+

Derfor stuper lakseaksjene

Oppdrettsbransjen reagerte også kraftig på skatteforslaget.

Sjømat Norge mener regjeringen «skrur av lyset langs kysten», laksemilliardær Helge Møgster i Austevoll Seafood kalte skatten et forsøk på å «å rane kysten», og Lerøy Seafood beskrev forslaget som «næringsfiendtlig».

RAN: Helge Møgster er ikke nådig mot regjeringens skatt.

Marerittdag på børsen

Da børsen åpnet klokken 9 kom det også en massiv reaksjon, og flere av laksegigantene stupte.

Klokken 11 hadde verdens største lakseoppdretter Mowi, Salmar, Lerøy Seafood og Grieg Seafood alle falt mellom 15 og 25 prosent. Det tilsvarer et papirtap på 14 milliarder kroner. Milliardær Gustav Magnar Witzøe, som er majoritetseier i Salmar, hadde sine verdier i selskapet er alene barbert med 8,7 milliarder kroner i løpet av handelsdagen.

MILLIARDTAP: Gustav Magnar Witzøe hadde et papirtap på flere milliarder onsdag.

Jubel på venstresiden

På Stortinget var mottagelsen ikke overraskende blandet, men kortversjonen er at regjeringen i all hovedsak har gode prognoser når de tar med seg forslaget til avstemming.

Støtteparti SV er positive til forslaget, uten at de vil love å stemme for. MDG jublet, og Rødt heiet på at det er «slutt på at laksebaronene skal få alt de peker på».

På høyresiden er det noe mer skepsis. Frp er bekymret for industrien langs kysten, Høyre er bekymret for at regjeringen «velter regningen over på næringslivet», og KrF er «kritisk til distriktsprofilen» i forslaget.

POSITIV: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes setter døren på gløtt og vel så det for regjeringens forslag.

Blant ordførere var det blandet stemning. Salangen er vertskommune for lakseoppdrett, og Senterparti-ordføreren er ikke fornøyd. Ap-styrte Tromsø melder derimot om jubel, og der gleder de seg til kommunekassen skal bli tyngre med lakseskattepenger.

På markedet var det derimot stadig surere stemning, og kronekursen ble kraftig svekket. Klokken 11 kostet en dollar 11 kroner for første gang siden mars 2020.

Les på E24+

Den nye lakseskatten: Derfor blir det bråk

Dagens vinnere

Etter lunsj kunne én fløy i laksenæringen konstatere at de svømmer motstrøms.

Landbasert oppdrett omfattes ikke av forslaget, som er myntet på havbruk.

Dermed kunne Salmon Evolution, som holder til på Indre Harøy, skrive en børsmelding hvor de opplyser sine aksjonærer om at de ikke vil bli rammet av skatteforslaget.

Og mens resten av laksebransjen stupte, var Salmon Evolution kun forsiktig ned på Børsen.

Les også

Et politisk råtassgrep

I en tidligere versjon av denne artikkelen sto det at regjeringens skatteforslag vil hente inn 33 milliarder dollar til statskassen. Det riktige er 33 milliarder kroner. Feilen ble rettet klokken 13.35 den 29.09.2022.

Publisert:
Gå til e24.no