XXL vil hente en halv milliard friske penger – skal trekke seg ut av Østerrike

XXL gir opp satsingen i Østerrike etter fem år uten å oppnå lønnsomhet. Midlertidig toppsjef Stein Eriksen kaller avgjørelsen «trist, men nødvendig».

Publisert:

XXL vil hente en halv milliard kroner gjennom en emisjonemisjonEn måte å hente penger på gjennom å utstede nye aksjer som man selger i markedet. . Pengene vil bli brukt til å nedbetale gjeld.

– Det illustrerer at at inntjeningen til XXL dessverre aldri har vært så lav som i 2022 og at gjelden har vært for høy i forhold til inntjeningen, sier fungerende konsernsjef Stein Eriksen.

I en børsmelding onsdag morgen kommer sportskjeden også med en oppdatering på salget i årets siste kvartal. Det ligger an til å havne på mellom 2,3 og 2,4 milliarder kroner.

I samme periode i fjor fikk sportskjeden inntekter på 2,7 milliarder kroner.

Les på E24+

Han kan e-handel til fingerspissene og kalles en sterk forretningsstrateg. Skal Freddy Sobin (41), XXLs fjerde sjef på fire år, få sportsutstyrskjempen på fote igjen? (+)

Marginene varsles samtidig å være «betydelig lavere» som følge av at selskapet nå fokuserer på likviditet. Brutto driftsresultat (ebitda) kommer ifølge XXL til å bli mellom 50 og 100 millioner kroner, ned fra 403 millioner i fjor.

– Det er flere forklaringer, men markedet er tøft for hele varehandelen og det venter vi at det vil være en stund fremover. Både leverandør- og forhandlerleddet er fylt opp med varer. Det betyr et veldig stort kampanjetrykk for å få ut varer for å sikre likviditet, sier Eriksen.

– Det går på bekostning av marginene, som er det vi skuffer mest på i fjerde kvartal sammenlignet med analytikernes forventninger. Vi så spesielt under Black Week at forbrukerne at er «tilbudsjegere». Da hadde vi rekordhøy omsetning, men salget var lavere både før og etter.

Ut av Østerrike

Styret i XXL har samtidig besluttet at det er på tide å kaste inn håndkleet i Østerrike, der det har åtte varehus. I løpet av neste år skal selskapet trekke seg helt ut.

Midlertidig toppsjef Stein Eriksen kommenterer i børsmeldingen at «XXL har tatt Norge, Sverige og Finland med storm, men vi har ikke vært i stand til å skape den samme suksesshistorien i Østerrike».

Etter oppstarten for fem år siden, har ikke XXL klart å gjøre Østerrike-satsingen lønnsom.

– Det er uheldig, men det er sannheten. Derfor har vi kommet til den tunge beslutningen å trekke oss ut av det østerrikske markedet neste år. Det er trist, men det er også nødvendig for XXL.

– Samtidig er vi fornøyd med å ha skaffet finansiering som er backet av både banker og eiere.

Banker nekter utbytte

I forbindelse med emisjonen opplyser XXL også om at de har kommet til enighet om nye vilkår med bankene DNB og Nordea.

Der tallfestes et krav bankene har overfor XXLs likviditet. Det vil si hvor mye penger de har på bok.

For første halvår 2023 krever bankene mellom 200 og 300 millioner kroner i likviditet og 400 til 600 millioner kroner for påfølgende halvår.

Bankene krever også at det ikke vil bli betalt utbytte eller foretatt tilbakekjøp av aksjer frem til november neste år.

Dette er mindre strenge krav enn XXL hittil har hatt, påpeker Eriksen. Tidligere har XXL blitt målt på driftsresultat.

Kostnadskutt neste år

Varelageret til XXL estimeres nå til en verdi på 2,7 milliarder kroner.

Dette er omtrent 500 millioner kroner for høyt, mener Eriksen.

– Vi har spesielt for mye sportstustyr, som sykler, tredemøkker og kajakker. Så vi må gi gass fremover og kommer til til å ha mange gode tilbud.

2023 kommer samtidig til å innebære kostnadskutt. I børsmeldingen skriver selskapet at de ønsker å kutte 120 millioner kroner neste år, blant annet gjennom lavere bemanning i butikker.

XXL bekrefter imidlertid ikke at det blir snakk om oppsigelser.

– Vi har ikke kommunisert noe rundt det. Vi snur hver stein i virksomheten og ønsker ikke å spekulere.

Les på E24+

Børs-comeback i 2023?

I en tidligere versjon sto det at kursen i emisjonen var satt til 3,7 kroner. Det som stemmer er at gulvet i emisjonen er satt til 3,7 kroner, men at den kan skje til høyere kurs.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om