Rec Solar sier opp over 50 ansatte
– De ansatte rammes hardt av denne beslutningen. Vi står i en ekstremt krevende situasjon som vil berøre mange mennesker og familier. Det kjenner vi sterkt på i dag, sier Industri Energi-tillitsvalgt Andreas Hadland.
Ledelsen i REC Solar har på et allmøte onsdag meddelt at omtrent en tredjedel av de ansatte blir sagt opp. Det innebærer at i overkant av 50 ansatte mister jobben.
Det fremkommer av en pressemelding fra Industri Energi.
Oppsigelsene kommer i tillegg til at over 60 ansatte allerede har sagt opp etter at permitteringene ble iverksatt. De resterende cirka 100 ansatte vil gå tilbake til jobb for å starte opp igjen deler av produksjonen.
– De ansatte rammes hardt av denne beslutningen. Vi står i en ekstremt krevende situasjon som vil berøre mange mennesker og familier. Det kjenner vi sterkt på i dag, sier Industri Energi-tillitsvalgt Andreas Hadland.
E24 har prøvd å kontakte både Rec Solar-sjef Jan Enno Bicker og fabrikksjef i Kristiansand, Rune Almaas, så langt uten hell.
Et siste nødskrik fra Rec Solar: – Vi gjør alt vi tror vil hjelpe, om det så er å danse på bordene
Delvis oppstart
Videre skriver Industri og Energi at deler av produksjonen skal startes opp igjen. Det skjer etter at maskinene ble slått av i august.
«Så sent som i februar ble det gitt positive signaler fra REC Solar-ledelsen om utsiktene til å kunne starte opp igjen produksjonen. De ansatte har vært permittert siden september.», heter det i pressemeldingen.
Rec Solar melder om at det planlegger for oppstart med mer enn 100 ansatte.
– Vi arbeider fortløpende med planene, og vi er styrket i troen på å lykkes. Vårt anslag nå er at over 100 av dagens ansatte vil kunne sysselsettes ved en delvis oppstart, sier konsernsjef Jan Enno Bicker.
REC Solar permitterte de fleste ansatte i september i fjor.
I løpet av permitteringsperioden har rundt 80 ansatte sagt opp og fått jobber andre steder.
«Når permitteringsperioden utløper 26. mars, vil ansatte som ikke blir sysselsatt ved en delvis oppstart motta oppsigelse. RECs estimat tilsier at dette kan dreie seg om i overkant av 50 ansatte», skriver Rec Solar i en pressemelding.
Kritiserer eierne
Tillitsvalgt Hadland går hardt ut mot Rec Solars ledelse og eiere.
– Vi har mobilisert alt vi kan. Vi har brukt fagforbundene våre, vi har kontaktet både regjeringen og lokalpolitikerne. Vi har til og med kontaktet kraftselskapene. Absolutt alle vi har møtt har kommet med muligheter, men til syvende og sist viser det seg at eierne våre, Reliance Industries, ikke er villige til å satse for fullt på oss, sier en skuffet Hadland.
Cay Nordhaug fra Industri Energis politiske ledelse har jobbet med de tillitsvalgte for å finne løsninger. Han er ikke imponert over prosessen fra selskapets side.
– Ikke under noen omstendigheter har eierne eller selskapet vært villige til å gi signaler om hva som faktisk må til for å få i gang produksjonen for fullt på Fiskaa og Herøya, sier han og fortsetter:
– Vi vet også at flere politikere har forsøkt dialog med dem, uten at de har vist noen som helst vilje til å investere i Norge. Tvert imot så vet vi at de investerer massivt i å bygge opp solindustri i India.
Oppfordrer næringsministeren til å presse eierne
SVs energipolitiske talsperson, Lars Haltbrekken, sier til E24 at det er trist for de ansatte som nå mister jobbene sine.
– Så er det synd at selskapet og myndighetene ikke har klart å finne løsninger som gjør at vi kan satse fullt ut på denne viktige industrien i Norge, sier Haltbrekken.
Han oppfordrer nå næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til å ta kontakt med de indiske eierne i Reliance Group.
– Vestre kan ta en ny runde med eierne for å prøve å presse de til å starte opp produksjonen for fullt i Norge igjen, sier Haltbrekken.
Gigantregning
I august, før maskinene ble slått av, var strømregningen til Rec Solar på 104 millioner kroner. Under det som en gang var normale omstendigheter, betalte de rundt ti millioner kroner i måneden for strøm.
Brått gikk strømprisen fra å spise opp 10 prosent av salgsinntektene, til å ta 81 prosent av dem.
Solcelleprodusenten Rec ble grunnlagt i Norge i 1996, og børsnotert i 2006. I 2013 ble Rec delt opp i Rec Solar og Rec Silicon.
Mens sistnevnte selskap fortsatt er børsnotert i Oslo, ble norskeide Rec Solar, hvor Orkla lenge var største eier, kjøpt opp for 4,3 milliarder kroner av kinesiske China Bluestar og tatt av børs i 2014.
Nye eiere
I fjor ble det kjent at Reliance Industries kjøper selskapet av China Bluestar for 771 millioner dollar, vel 6,6 milliarder kroner. Det er Mukesh Ambani fra India som eier Reliance Industries. Han er ifølge Forbes verdens 8. rikeste mann.
Rec Solar leverer fullstendige solcellepaneler som settes sammen på selskapets fabrikk i Singapore, men i Kristiansand og på Herøya utvikler de råvaren til panelet: silisium.
De er ett av to selskaper i hele Europa som fortsatt gjør nettopp det.
Rec Solar i Norge og tyske Wacker var de to selskapene som sto imot konkurransen da kineserne for alvor bestemte seg for å kapre solcelleindustrien i årene 2010–2012.
Mener staten sviktet
Energipolitisk talsperson for Rødt, Sofie Marhaug, mener staten har sviktet og at regjeringen kunne gjort mer.
– For eksempel ved å sette en makspris for strøm i Norge. Eller ved å kreve at Statkraft leverer bedre og rimeligere fastprisavtaler, tilpasset kraftintensiv industri, sier Marhaug.
Hun deler Industri og Energis bekymring.
– Dette er en bransje hvor staten Norge kunne inntatt en strategisk rolle. Nå kan det hende det forsvinner ut. Vi mener at staten nå bør vurdere oppkjøp av fabrikkene til REC på Fiskaa og Herøya. Det kan sikre et langsiktig industrieventyr, mens det nå kan bli nedlagt på grunn av kortsiktige interesser.