Ulltveit-Moes bioenergisatsing i Brasil skrives ned med 1,6 milliarder kroner

Unormal tørke og coronapandemien får skylden for den enorme nedskrivningen.

Investor Jens Ulltveit-Moe har satset på fornybar energi og bioetanol i Brasil, men har de siste årene sett selskapet slite med valutasmell, tørke og pandemi.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Jens Ulltveit-Moe har siden 2007 satset på å utvinne fornybar energi og bioetanol fra sukkerrørproduksjon i delstaten São Paulo i Brasil.

Det har blitt et tapssluk for milliardæren.

I 2019-regnskapet til UBE Gruppen, som eier det brasilianske Umoe Bioenergy S.A (UBE), kommer det frem at investoren må skrive ned 1,57 milliarder kroner i selskapet til en negativ verdi på 342 millioner.

Det var Dagens Næringsliv som først omtalte 2019-regnskapet for selskapet.

Les også

Ulltveit-Moe blir MDG-politiker etter regjeringens oljepakke

Unormal tørke

UBE hadde en omsetning på 764 millioner kroner, og et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 234 millioner, i det som i årsregnskapet omtales som et krevende år for datterselskapet.

«Det startet med en unormal tørke sommeren og høsten 2019, som ga en lavere biologisk masse enn ønsket, og således en noe lavere produksjon av etanol enn planlagt», skriver selskapet i årsberetningen.

Det ble besluttet å flytte flere lån over til garantisten, morselskapet Umoe AS, og derfor gjennomført tre emisjoner andre veien med totalt 333 millioner. Provenyet ble brukt til å redusere gjelden.

«Samtidig begynte covid-19-pandemien å bre seg i Europa våren 2020. Det så en stund ut som Sør-Amerika skulle slippe unna, men nå ligger Brasil an til å bli et av de hardest rammede landene i verden. Fallende etterspørsel etter drivstoff på grunn av covid-19, sammen med fallende energipriser, har gjort driften av Umoe Bioenergi S.A. ytterligere krevende», heter det.

Les også

Ulltveit-Moe har tapt nesten fire milliarder i Brasil

Valutasmell i 2018

Ved nyttår var egenkapitalen i UBE Gruppen AS på negative 909 millioner kroner.

Gjennom selskapet UBE eier og leier Ulltveit-Moe omtrent 400.000 mål i regionen Paranapanema i São Paulo. UBE både dyrker og høster sukkerrør, for å så å utvinne bioetanol.

Heller ikke 2018 ble noe drømmeår for bioenergi-satsingen: En kraftig valutasmell førte til at Ulltveit-Moe måtte nedskrive verdier for 183 millioner kroner i landet.

Les også

Milliardsmell for Jens Ulltveit-Moes Umoe i fjor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jens Ulltveit-Moe
 2. Brasil
 3. Fornybar energi
 4. Sør-Amerika

Flere artikler

 1. I sommer så det mørkt ut for burgerkongens imperium. Nå mener han å være over kneika.

 2. Ulltveit-Moe blir MDG-politiker etter regjeringens oljepakke

 3. Betalt innhold

  Fra Penge-Jens til pengelens

 4. Underskudd i jubileumsår for plogfabrikken Kverneland

 5. Betalt innhold

  Bergensrederiet rammet av korona i Brasil: – Har hatt smitte på nesten alle skipene