Grønne verdier på børsen passerer 180 milliarder

De grønne børsmilliardene blir stadig flere. Amerikanske Agilyx gikk på børs etter å ha møtt «entusiastisk respons» fra norske investorer. Den første handelsdagen skyter aksjen opp nærmere 80 prosent.

RINGER I BJELLEN: Ranjeet Bhatia i resirkuleringsselskapet Agilyx.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Det har vært en veldig entusiastisk respons fra det norske investormiljøet, sier Ranjeet Bhatia i resirkuleringsselskapet Agilyx til E24.

Selskapet har sin base i Oregon, USA, men ble onsdag det siste tilskuddet på en voksende stamme av miljøselskaper på Oslo Børs sine markedsplasser.

Les også

Røkke ut på den grønne gren: Aker eier snart fornybart for 12 milliarder kroner

Børsverdiene i fornybar- og miljøselskaper har skutt fart de siste årene, og nye noteringer på Børsens markedsplasser kommer nå på løpende bånd:

  • I slutten av september har verdiene av grønne selskaper passert 180 milliarder kroner – rundt en firedobling siden 2016, ifølge tall fra Oslo Børs.
  • 16 slike selskaper er nå notert, etter at fem nykommere har gått på børs i år. De satser på alt fra sol, vind og karbonfangst til hydrogen og gjenvinning av plast, som amerikanske Agilyx. Flere andre selskaper har varslet børsplaner i nær fremtid.

Agilyx-aksjonærene som investerte før børsnoteringen har allerede en solid papirgevinst. Aksjen endte på 32 kroner den første dagen – opp 78 prosent fra prisen på aksjene som ble solgt i emisjonen for knappe to uker sider.

Dagens kurs priser Agilyx til over 2,3 milliarder kroner.

Les også

Tungsolgt emisjon for grønn børskandidat

– Fra prat til handling

– For to år siden snakket man veldig mye om ESG, men vi så lite av det i praksis. Det har til de grader endret seg. ESG har gått fra prat til handling, sier børsdirektør Øyvind Amundsen.

ESG står for Environment, Social and Governance Criteria, eller kriterier for miljø-, samfunn- og selskapsstyring. Spesielt selskaper som kan krysse av på den første boksen, altså miljøprofil, har fått mye oppmerksomhet og sett aksjekursene skyte fart på Oslo Børs.

– Nå ser vi at investorene i stor grad ønsker denne typer selskaper å investere i, sier Amundsen.

– Den overordnede årsaken tror jeg ligger i samfunnsutviklingen. Det er stort fokus på miljø og oppfyllelse av Parisavtalen. Dette har ikke bare en side mot finansindustrien, men slår selvfølgelig ut også der, sier han.

Les også

Strømmer til børs tross corona: Mot høyeste antall noteringer siden finanskrisen

Fikk overtalt investorene

Bhatia begrunner valget av notering i Oslo med blant annet nærhet til europeiske kunder og investorenes interesse for selskapet.

Han sitter i Agilyx-styret og er partner i det London-baserte fondet Saffron Hill Ventures. Fondet, som investerer i den tidlige fasen i selskaper, er største eier i Agilyx.

Agilyx gjenvinner plastavfall til ny plast, andre kjemiske produkter og drivstoff. Selskapet satser på en lisensmodell hvor partnere betaler for teknologien, men har blant annet også en fabrikk i Oregon.

– I tidligere år var det vanskelig, fordi folk ikke skjønte hva vi drev med. Men jeg ble overrasket over hvor raskt investorer som har tenkte på dette markedet, virkelig skjønte forslaget vårt da vi kom i januar for å gjøre den første finansieringsrunden, sier Bhatia.

Regnskapene som er lagt frem i forbindelse med noteringen viser at Agilyx har et stykke frem til lønnsomhet. I 2019 endte underskuddet på 7,2 millioner dollar av inntekter på 2,1 millioner dollar.

– Når skal dere tjene penger?

– Vi har ikke gitt noen guiding til markedet, jeg vil være forsiktig med å gjøre det. Men vi har en svært lønnsom forretningsstrategi og vi venter at det skjer i nær fremtid.

Les også

Tungsolgt emisjon for grønn børskandidat

Satser på prosjektet

– Vi vil selvfølgelig tjene penger, men samtidig vil vi tjene penger som gjør en god gjerning, sier Preben Rasch-Olsen.

Den tidligere aksjeanalytikeren forvalter i dag penger for eiendomsmilliardær Carl Erik Kreftings selskap Carucel Holding, som har investert i Agilyx.

– Vår svært enkle investeringsteori er at plast er et flott materiale, men vi har et problem med resirkuleringen. Det burde ikke være så vanskelig å gjøre noe med dette.

– Ranjeet banket på døren vår i november og vi fikk et veldig godt inntrykk. Vi likte ideen, sier Rasch-Olsen.

Les også

Vil på børs med hydrogensatsing: – Virker som det er litt medvind der ute

– Ikke en boble

Amundsen ved Børsen mener det vil skje varige endringer i kapitalmarkedet. Oslo Børs er fortsatt et marked der olje vekter tungt, men andelen har blitt stadig mindre.

– Vi har tradisjonelt vært sterke innen energi, og det har vært mye fossilt. Verden trenger energi, men det er nå et krav om skifte mot ren, fornybar energi.

– Det er ikke en boble – det er en utvikling som har kommet for å bli. Dette ser vi både i Oslo og på de øvrige Euronext børsene som vi nå er del av, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børsnotering
  2. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Norske investorer pløyer milliarder inn i «den nye økonomien»: – Markedet er en saueflokk

  2. Miljøselskaper flokker til Oslo Børs: Forvalter er skeptisk

  3. Melder om «milepæl» – avviser stikk til konkurrenten

  4. Børsboomen fortsetter: Historisk årsrekord kan ryke før høsten

  5. Prisgalopp på hete aksjer tross krisetid: – Ligner veldig på 1999