Aksje-NM 2020

Skoleelever om Aksje-NM: - Har skapt et bedre miljø

Elevene ved Blindern Videregående skole i Oslo bruker Aksje-NM som en del av økonomi-undervisningen. Det har blant annet ført til et bedre skolemiljø - og høy temperatur i klasserommet.

ANNERLEDES SKOLEBENK: Ella Baumann Semb (17) og Fredrik Tanberg-Johansen (17) oppdaterer porteføljene sine i Aksje-NM.

E24/Caroline Grundekjøn
 • Caroline Grundekjøn
Publisert:,

Samfunnsøkonomi-elevene ved Blindern Videregående skole i Oslo får «hands on»-kunnskap når de skal lære om finansmarkedene og aksjer. I stedet for å kun holde seg til teorien i lærebøkene, har lektor Kjell Wilhelm Wold-Hansen engasjert klassene i Aksje-NM der de får prøve seg som investorer med juksepenger.

Eleven Ella Baumann Semb (17) forteller at Aksje-NM er en veldig gøy måte å lære på, og at det ikke føles ut som vanlig skolearbeid.

– Vanligvis har vi lekser vi må gjøre i fagene, men Aksje-NM føles ikke som skolearbeid eller lekser. Det er en morsom konkurranse som er veldig spennende. Vi er egentlig blitt litt hekta, sier hun.

AKSJE-NMs SISTE UKE: SJEKK HVORDAN DU LIGGER AN!

Klassekameraten Fredrik Tanberg-Johansen (17) er enig, og sier at Aksje-NM er en god måte å lære pensum på, fordi de får en mye dypere forståelse gjennom å selv prøve seg som investorer.

– Men det er viktig å huske at det er stor forskjell på å spille med juksepenger og egne penger. Hvis jeg skulle investert med mine egne penger, ville jeg tenkt mer langsiktig, sier han.

Les også

Aksjeskolen #7: Derfor bør du følge innside-handlerne

SAMARBEID: Elevene sitter sammen i grupper og diskuterer hvilke aksjer de skal gå ut eller inn av.

E24/Caroline Grundekjøn

– Skolemiljøet har blitt bedre

I forkant av Aksje-NM ble elevene delt inn i mindre grupper som skal samarbeide om aksjehandelen gjennom hele konkurransen. Gruppene konkurrerer mot hverandre, og i samfunnsøkonomi-timene blir det lest opp hvordan de forskjellige gruppene ligger an i konkurransen.

– Det har blitt et veldig kompetitivt miljø, fastslår Tanberg-Johansen.

Både han og Semb mener Aksje-NM har vært positivt for ikke bare klassemiljøet, men for det sosiale miljøet på skolen generelt.

– Store deler av skolen er engasjert i Aksje-NM, selv om de ikke er med gjennom klassen sin. Det har blitt en snakkis som har gjort at vi har blitt kjent med flere, og vi har blitt bedre til å samarbeide, sier Semb og legger til:

– Aksje-NM har skapt et bedre miljø på skolen.

Les også

Aksjeskolen #5: Styr unna taperaksjer

Tjente 21.000 kr på Rec-aksjen

Tanberg-Johansen forteller at gruppen hans har satset på Røkke-aksjer, som Aker BP og Rec, noe som har gått greit. De har hatt en gjennomsnittlig avkastning på rundt 5 prosent så langt i konkurransen.

I tillegg til å spille gjennom gruppens konto, har Tanberg-Johansen sin egen, private konto der han har truffet bedre på timingen. På et tidspunkt hadde han en avkastning på over 20 prosent.

– Jeg tjente rundt 21.000 kroner på Rec. Det var veldig gøy, sier han.

Karriere innen finans

Semb sier at gruppen hennes først og fremst har hatt som mål om å lære, og ikke å vinne. Derfor har de investert i mye forskjellig i begynnelsen, men så fant de ut at det var lurt å satse på aksjer på Merkur-børsen for å vinne.

Hun har tidligere ikke hatt noe erfaring eller interesse for aksjer, men nå vil hun gjerne bruke aksjekunnskapene til å sikre sin personlige økonomi gjennom aksjesparing.

Tanberg-Johansen forteller at han gjennom familien har fått litt kunnskap om aksjer, men at han nå etter Aksje-NM kan se for seg en karriere innen finans.

FØLGER OPP: Lektor Wold-Hansen går rundt til de forskjellige gruppene for å høre hvordan de tenker rundt investeringene sine.

E24/Caroline Grundekjøn

– Foreldrene heiet det frem

Lektor Wold-Hansen forteller til E24 at fordi elevene er under atten år, måtte han spørre foreldrene om tillatelse til å melde elevene på Aksje-NM. Han fikk utelukkende positive tilbakemeldinger fra foreldrene.

– De heiet frem forslaget, og mente Aksje-NM var en god måte å lære ungdommen om aksjer.

Da E24 besøkte klassen, holdt Wold-Hansen først en presentasjon der han gikk gjennom investeringsstrategier. For å vinne Aksje-NM må man satse på få aksjer, kjøpe noen aksjer fra Merkur som kan svinge mye, og lese seg opp på relevante nyheter, oppsummerte han.

Wold-Hansen understreket også at dersom man skal spare langsiktig i det virkelige liv, bør man velge andre aksjer som Equinor, DNB, Mowi eller Yara. Etter presentasjonen satt elevene seg sammen med gruppene sine for å diskutere porteføljene sine.

– Aksje-NM har fungert veldig godt i undervisningssammenheng. Elever som kunne lite eller ingenting fra før om aksjer, har allerede lært mye, sier han.

Wold-Hansen forteller også at flere av elevene har blitt hekta.

– Jeg har fått tilbakemelding fra andre lærere om at de sitter med Aksje-NM i timene deres.

Les på E24+

Ukens Investtech: Tre aksjer innsiderne er positive til nå

Les også

Brukte 25.000 på aksjer: – Tapte nesten alt

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM 2020
 2. Aksje-NM
 3. Aksjer
 4. Konkurranse
 5. Aksjehandel
 6. Undervisning
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ukevinner i Aksje-NM #3: 23-åringen leder med 125 prosent

 2. Aksje-NM: Mottok vinnersjekk på 75.000 kroner

 3. Oslo Handelsgym med store ambisjoner for Aksje-NM: – Målet er å engasjere hele skolen

 4. Annonsørinnhold

 5. Sigurd (23) vant Aksje-NM 2020: «Hæ?! Har jeg vunnet 75.000 kroner?»

 6. Voksenpoengs aksjeguide: Kick-start din aksjeinvestering