Hydro og Trøim-relatert selskap dropper avtale i Brasil

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro og Golar Power terminerer intensjonsavtale på Alunorte-anlegget. Hydro avviser at korrupsjonsskandale ligger bak.

GIGANTANLEGG: Hydro Alunorte, verdens største alumina-raffineri. Hit skulle Golar Power frakte gass, men det blir ikke noe av.
 • Eivind Bøe
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Aluminiumsgiganten Norsk Hydro og Tor Olav Trøim-relaterte Golar Power signerte i juli en intensjonsavtale, der sistnevnte skulle bringe flytende naturgass (LNG) til Hydros gigantanlegg i Alunorte.

Denne avtalen blir nå terminert, går det frem av en melding mandag.

Beslutningen om å si opp intensjonsavtalen er «basert på bestemmelsene i avtalen», står det i meldingen, som ikke nevner noe om situasjonen Golar Power står i.

Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalist Eivind Bøe på e-post eb@e24.no eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til + 4748159242.

Les også

Trøim-relatert selskap utestenges fra brasiliansk anbud

Avviser at korrupsjonsanklager ligger bak

Golar Power kom i søkelyset etter at sjefen i selskapet, Eduardo Antonello, ble dratt inn i Brasils store korrupsjonsskandale.

Antonello er mistenkt for korrupsjon og hvitvasking i Brasil. Det påståtte forholdet skal ha skjedd mens han var konserndirektør for det John Fredriksen-dominerte Seadrill.

Golar Power er et felleseid selskap av Golar LNG og oppkjøpsfondet Stonepeak Infrastructure Partners.

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland sier han ikke kan gå i detaljer på hva som ligger bak at avtalen nå termineres.

– Sjefen i Golar Power er trukket inn i den store korrupsjonsskandalen i Brasil. Har det noe med saken å gjøre?

– Det er ikke årsaken til at avtalen termineres. Bakgrunnen er mekanismer i den konfidensielle avtalen.

Molland avkrefter at det er Hydro som har presset på for å stanse avtalen og sier det er en gjensidig enighet mellom partene.

– Avtalen ville uansett gått ut i løpet av høsten. Det er en tidsbegrenset avtale. Dette er ganske udramatisk, sier Molland på telefon med E24.

Golar Power var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

Vil fortsette samtaler med andre

I 2017 varslet Hydro første gang at de vil skifte ut en stor del av fyringsoljen på verdens største alumina-raffineri Alunorte i Brasil.

I sommer ble det kjent at Golar Power skulle utvikle og muliggjøre naturgass på anlegget gjennom en såkalt regassifiseringsterminal. En slik terminal brukes for å ta imot flytende naturgass (LNG) fra skip, omdanne den til vanlig naturgass og sende den videre i rørledninger.

Med på samarbeidsavtalen, som nå droppes, var også det lokale strømselskapet Celba.

Hydro er «forpliktet til å forfølge naturgass som energikilde for Alunorte-raffineriet og vil fortsette diskusjoner med interesserte parter», skriver selskapet.

Golar LNG-styreleder og fjerde største aksjonær, Tor Olav Trøim, har sett store papirverdier fordufte i shippingaksjen.
Les også

Aksjonærer saksøker Golar LNG etter kursras

Trøim-smell på børs

Den norske investoren Tor Olav Trøim er styreleder i Golar LNG og står oppført på selskapets nettsider som direkte eier av 5,4 prosent av aksjene.

Golar Power skulle etter planen bytte navn til Hygo Energy Transition og børsnoteres i USA som et eget selskap. De planene er nå satt på vent.

Flere Golar LNG-aksjonærer har gått til sak mot selskapet i USA fordi de mener selskapet skulle varslet om anklagene tidligere.

Golar skrev i en oppdatering 24. september at selskapet er klar over anklagene mot Hygo-sjefen. Selskapet skriver at de påståtte hendelsene skjedde før lederstillingen, og at det ikke påvirker hans arbeid i Hygo, men at Golar skulle gå gjennom saken.

Aksjekursen til Golar LNG har stupt og er nesten halvert siden anklagene kom.

Grafen under viser hvordan kursen har utviklet seg den siste måneden i New York.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Norsk Hydro
 2. Tor Olav Trøim
 3. Golar LNG
 4. Alunorte
 5. LNG
 6. Brasil
 7. Seadrill

Flere artikler

 1. Korrupsjonsmistenkt sjef i Trøim-relatert selskap går på dagen

 2. Trøim-relatert selskap utestenges fra brasiliansk anbud

 3. Norsk fond dumpet Trøim-rederi før korrupsjonskaoset

 4. Kraftig kursfall etter milliardhandel med Trøim

 5. Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal