Børsene i Asia

Stemningen surnet i Asia etter japanske rekordtall

Etter innledende oppgang snudde det på flere av de asiatiske børsene onsdag. Ferske tall viste et kraftig eksporthopp for Japan, ledet an av en sterk økning i maskinordre - men markedet falt etter nyheten.

Japansk eksport vokste videre i mai, men det lokale markedet falt etter nyheten.

FRANCK ROBICHON / EPA
 • Joachim Birger Nilsen
Publisert:

Onsdagens handel endte i rødt for majoriteten av de toneangivende indeksene i Asia- og Stillehavsområdet onsdag:

 • Nikkei 225 i Tokyo falt 0,51 prosent
 • Hang Seng i Hongkong falt 0,7 prosent
 • Kospi i Seoul endte opp 0,62 prosent
 • Shanghai Composite falt 1,07 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore falt 0,94 prosent
 • ASX 200 i Sydney endte flatt (opp 0,091 prosent)

Ellers har oljeprisen snudd ned. Ett fat nordsjøolje (brent spot) handles i skrivende stund for 74,07 dollar i spotmarkedet, bed 0,13 prosent siden midnatt. Den amerikanske lettoljen (WTI) handles til 72,17 dollar fatet, ned 0,41 prosent siden midnatt.

Eksportboom i Japan

Japans eksport økte med 49,6 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder Reuters, og viser til tall fra det japanske finansdepartementet. Det er den sterkeste økningen siden 1980, men noe lavere enn forventningen på 51,3 prosent, ifølge CNBC.

Til sammenligning økte eksporten med 38 prosent på årsbasis i april, noe som var rekord på daværende tidspunkt. Også den gang var det shipping som ledet an med en oppgang på 51,4 prosent.

Det skal være økningen i maskinordre på 40,4 prosent som leder an oppgangen, skriver Trading Economics. Dette skal være særlig drevet av en økende etterspørsel og eksport av transportutstyr på 118,9 prosent, mens eksporten for motordrevne kjøretøy og biler samlet sett økte med 135,5 og 138,1 prosent, henholdsvis.

Eksporten til Kina, Japans største handelspartner, økte med 23,6 prosent i perioden og skyldes i all hovedsak varer som industrielt produksjonsutstyr, hybridbilder og kobber, ifølge data Reuters har fått tilgang på. Eksporten til USA økte med så mye som 87,9 prosent i mai, hovedsakelig drevet av biler og bildeler.

Importen økte med 27,9 prosent på årsbasis, noe høyere enn estimatet på 26,6 prosent, skriver Reuters, og viser til eget konsensusestimat.

Dermed endte handelsunderskuddet på 1,7 milliarder amerikanske dollar, opp fra estimatet på 828 millioner dollar. I forlengelsen av tallene er det forventet at Bank of Japan, sentralbanken, opprettholder negativ styringsrente på 0,1 prosent, melder Reuters.

Les også

Norsk gruveprosjekt jakter to milliarder - venter interesse fra Japan

Global chip-krise

Markedet ser ikke ut til å respondere på eksporttallene, og er svakt ned i Tokyo på morgenkvisten. Av de største selskapene på Nikkei 225-indeksen svekket Softbank-aksjen seg med 0,41 prosent, mens Tokyo Electron falt 1,05 prosent.

Sistnevnte lider av den globale mangelen på halvledere eller semiconductors, såkalte «chips», som nå truer alt fra produksjon av elbiler til Playstation og hjemmekontorutstyr. Det siste året har gitt en kraftig økning i etterspørsel på verdensbasis som de store produsentene i Asia ikke har klart å holde tritt med.

– Krisen kan vare i ytterligere seks måneder, uttaler Takeshi Minami, sjeføkonom for forskningsinstituttet Norinchukin, til Reuters.

Onsdag formiddag ventes ferske tall for industriproduksjon og detaljhandelen fra Kina for mai.

Samtidig ser markedet frem til konklusjonen fra det pågående rentemøte i den amerikanske sentralbanken («Fed»). Møtet startet i går og varer over to dager, med en avsluttende pressekonferanse fra sentralbanksjef Jerome Powell onsdag kveld. Markedet forventer ikke renteheving i denne omgang, skriver CNBC, men det er knyttet forventning til sentralbankens omtale av den økonomiske situasjonen, herunder de siste inflasjonstallene som var sterkere enn ventet.

Les også

Inflasjonsbyks har gjort bankaksjer til vinnere

Les også

SSB venter knallsterk opptur: Frykter ikke inflasjonsspøkelset

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Singapore-børsen
 4. Sydney-børsen
 5. Shanghai-børsen
 6. Seoul-børsen
 7. Hongkong-børsen

Flere artikler

 1. Stemningen snudde i Tokyo etter rentebeslutning

 2. Bred oppgang i Asia

 3. Avventende børsstemning i Asia

 4. Japans eksporttall slår forventningene: Skuldertrekk fra investorene

 5. Handelsstopp i Next Digital etter razzia mot regimekritisk avis