Dagen på Wall Street

Wall Street starter julemåneden på nye rekordnivåer

En ny opptur på Wall Street sendte den brede S&P500-indeksen og Nasdaq-indeksen til nye rekordnivåer tirsdag. Dow Jones steg også, men ikke til ny rekord.

Fasaden på New York Stock Exchange.

ANGELA WEISS / AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Flere av de ledende indeksene på Wall Street nådde nye rekordnivåer da børsene åpnet 1. desember.

Dermed fortsatte den kraftige oppgangen fra i november. Dow Jones-indeksen over 30 av de største USA-selskapene steg 11,8 prosent i november, den kraftigste oppgangen siden januar 1987.

Den brede S&P500 steg 10,8 prosent i november, og Nasdaq-indeksen steg 11,8 prosent, noe som var den kraftigste månedelige oppgangen siden april.

Slik stengte de ledende indeksene tirsdag:

 • S&P500 stiger 1,13 prosent til rekordhøyt stengningsnivå på 3.662,45 poeng
 • Nasdaq stiger 1,28 prosent til rekordhøyt stengningsnivå på 12.355,11 poeng
 • Dow Jones stiger 0,63 prosent til 29.823,92 poeng, noe under rekordnivået fra 24. november på 30.046,24 poeng

Møte mellom Pelosi og Mnuchin

Noe av det som har bidro til stemningen på børsene var meldinger om at finansminister Steven Mnuchin skulle møte Nancy Pelosi, som er ordstyrer i Representantenes Hus i det amerikanske parlamentet, blant annet for å diskutere krisepakker.

Fortsatt er det ingen enighet om en nye krisepakke. Parlamentsmedlemmer fra begge sider har lagt frem et forslag om en pakke på 908 milliarder kroner, skriver CNBC. Denne ble imidlertid avvist av Mitch McConnell som leder Republikanerne i Senatet.

I tillegg har det vært flere positive nyheter om coronavaksiner i det siste. Moderna og Pfizer/BioNtech har søkt om godkjennelse av sine vaksiner, og vaksinasjonen er ventet å starte så smått i løpet av desember eller tidlig i 2021 hvis disse får godkjenning.

Rundt 10 til 15 prosent av de vaksinerte får bivirkninger, ifølge lederen for USAs vaksineprogram «Operation Warp Speed», Moncef Slaoui. Disse inkluderer feber, muskelsmerter og hodepine.

Les også

Beste november noensinne for Oslo Børs

Oppgang for Apple

Blant enkeltaksjene steg Apple med drøye tre prosent tirsdag, mens Intel steg med 2,74 prosent og farmasiselskapet Pfizer med 2,62 prosent.

Salesforce falt med 1,62 prosent før selskapet skulle kunngjøre kvartalstall, mens McDonald’s falt med 0,79 prosent.

Vaksineselskapet Moderna har skutt opp mye i det siste. Aksjen falt imidlertid med drøye syv prosent tirsdag, etter en oppgang på 19 prosent dagen før da selskapet varslet at det søkte om nødtillatelse for vaksinen sin i Europa og USA.

Salesforce kjøper Slack

Salesforce.com har skrevet under en avtale om å kjøpe Slack Technologies Inc., som leverer en meldingsplattform som brukes på mange arbeidsplasser.

Avtalen priser Slack til 27,7 milliarder dollar (244 milliarder kroner), opplyser Salesforce.com.

– Dette er en himmelsk kombinasjon, sier Salesforce-sjef Marc Benioff.

Salesforce leverer også tall etter stengning tirsdag. Omsetningen stiger til 5,4 milliarder dollar i tredje kvartal, fra 4,5 milliarder dollar i samme periode i fjor. Selskapet leverer et kraftig hopp i resultatet etter skatt til 1,08 milliarder dollar i kvartalet, fra minus 109 millioner dollar på samme tid i fjor.

Salesforce-aksjen er opp 48 prosent i år til 241 dollar. Slack-aksjen er opp 95 prosent i år til 44 dollar, og har særlig steget mye etter salgsryktene de siste dagene.

Les også

Salesforce bekrefter kjøp av meldingstjenesten Slack

Airbnb sikter mot børs igjen

Boligutleieselskapet Airbnb satser på en verdsettelse på opp mot 35 milliarder dollar når selskapet skal børsnoteres senere denne måneden, skriver CNBC. Selskapet planlegger å prissette aksjen på mellom 44 og 50 dollar.

Selskapet ble verdsatt til 18 milliarder dollar tidligere i år, skriver nettstedet. På toppen i 2017 ble selskapet verdsatt til 31 milliarder dollar.

Flere selskaper innen delingsøkonomien er allerede børsnotert, som Uber og Lyft. Airbnb begynte på papirarbeidet om å få bli børsnotert i august.

Les også

Moderna søker vaksinegodkjenning i Europa og USA

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Aksjelive
 3. Dow Jones
 4. Wall Street
 5. AirBnb
 6. Nasdaq
 7. Nancy Pelosi

Flere artikler

 1. Salesforce bekrefter kjøp av meldingstjenesten Slack

 2. Oljeaksjer til topps på rekordsterke USA-børser

 3. Amerikanske børser avslutter uken i minus med økende coronafrykt

 4. Nye børsrekorder i USA etter positive vaksinenyheter

 5. Oppgang på Wall Street etter forslag om ny krisepakke