Pulverprodusent Tekna vil på børs for å ta markedsandeler: – Vi må løpe enda fortere

På ti minutter fikk Tekna overtegnet en rettet emisjon i forkant av børsnotering på Euronext Growth. Pulveret de produserer håper de vil gi dem en betydelig markedsandel innen 3D-printing, elektronikk og batteri.

BØRSKLAR: Morten Henriksen (t.v.) er administrerende direktør i Tekna Holding. Her sammen med administrerende direktør i Arendals Fossekompani Ørjan Svanevik.
 • Pål A. Solheimsnes
Publisert: Publisert:

Tekna Holding AS er heleid av Arendals Fossekompani, men nå vil de løfte selskapet ut i kapitalmarkedene.

– Vi ser at i likhet med all annen industri som retter seg mot fremtiden må vi løpe enda fortere enn vi har gjort så langt. Det krever to ting: Vi må tilføre kapital, men det som kanskje er enda viktigere er at vi tilfører selskapet større oppmerksomhet i ulike miljøer, sier administrerende direktør i Tekna, Morten Henriksen, til E24.

– Det gjør at vi i større grad kan få større tilfang av partnermuligheter og muligheter til å møte kunder på et annet plan. Tekna er fremdeles en relativt liten bedrift, og muligheten for å kunne markedsføre seg eksternt er litt begrenset. Vi tror at ved å flytte et hakk opp i oppmerksomhet vil vi få mer interessante henvendelser rundt selskapet.

Tekna produserer pulver av ulike metaller som for eksempel titan, nikkel og aluminium. Fra to fabrikker i Canada og én fabrikk i Frankrike lager de pulver som brukes innen 3D-printing, elektronikk og energilagring.

Mandag morgen meldte selskapet at de ville hente 750 millioner kroner i en rettet emisjon, og vil neste uke notere seg på Euronext Growth. Emisjonskursen verdsetter selskapet til 2,7 milliarder kroner.

På bare ti minutter var emisjonen overtegnet.

– Det var veldig hyggelig å se at interessen var stor og at vi har oppnådd volumet på rekordtid. Det er kjempespennende. Og vi tror dette er spennende i det norske og nordiske investormiljøet, for det er ikke mange selskaper av denne typen som finnes, og særlig ikke i Norge.

Kaster seg inn i vekstmarkeder

Selskapet solgte pulver for 110 millioner kroner i 2020, og sier at de fremover vil satse mot særlig tre sektorer.

De siste syv årene har selskapet brukt på å etablere seg innenfor 3D-printing, opplyser Henriksen. Her retter de seg særlig mot luftfart og romfart, i tillegg til helsesektoren der pulveret blant annet kan brukes i produksjonen av proteser. Innen dette segmentet har selskapet fått flere store kunder om bord, som Boeing, Toyota, Airbus, Hyunday og Siemens.

I denne maskinen blir pulveret som Tekna selger laget.

De vil også vokse innen to andre sektorer – elektronikk og batteri.

– I elektronikkindustrien har miniatyriseringen av produktene, som smarttelefoner, slitt med å komme videre ned i størrelse rett og slett fordi man ikke har materialer som er små nok til å gjøre komponentene et hakk mindre. Vi har mulighet til å produsere de materialene som kan brukes til det. Vi har gjort det samme med silisium, som blir sett på som et materiale som kan revolusjonere batteriindustrien, sier Henriksen.

Innen 3D-printing har Tekna allerede tatt en posisjon, som de anslår står for en markedsandel på 8 prosent. Men innen de to andre industriene jobber de fremdeles med å få et avtrykk.

– Der jobber vi hardt for å få de første store referansekundene, som kan være med å løfte dette videre. Innen batteri er jo vekstmulighetene helt enorme.

I investorpresentasjonen Tekna publiserte mandag morgen, kommer det frem at de innen 3D-printing vil øke markedsandelen sin fra 8 til 24 prosent innen 2030. Også innen elektronikk og batteri vil de ta store deler av markedet for pulverproduksjon de neste ni årene.

Tekna har ambisjoner om å ta store markedsandeler i markedene de retter seg mot, viser dokumentene de publiserte sammen med emisjonen.

– Planene deres innebærer å ta en betydelig markedsandel i tre raskt voksende markeder. Med hvilke konkurransefortrinn skal dere klare det?

– For det første produserer vi i dag i industriell skala allerede. Det er det veldig få som gjør innen for eksempel nanosilisium. I tillegg produserer vi i mindre størrelse og med superhøy renhet, noe som gjør produktet veldig attraktivt, sier Henriksen.

– Vi leverer jo bare pulver, og så kommer aktørene og lager produkter av de. Det er viktig at vårt pulver er tilpasset det de trenger. Og der kommer en av våre store styrker. Vi kan tilpasse disse prosessene og legge til kjemiske elementer og dermed møte tilnærmet enhver spesifikasjon.

Solide hjørnesteiner

Tekna hadde allerede før den rettede emisjonen fått tak i fem hjørnesteinsinvestorer, som ville investere for 320 millioner kroner:

 • Amerikanske Lugard Road Capital, som er eid av Luxor Capital Group
 • Den svenske fondsforvalteren Norron
 • Andenæsgruppen, Andenæs-familiens investeringsselskap
 • Blackcrane Capital, et Seattle-basert investeringsselskap
 • Flere fond kontrollert av Storebrand og Delphi

Flere av innsiderne i selskapet har også forpliktet seg til å delta i emisjonen, og administrerende direktør Morten Henriksen er blant disse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tekna
 2. Arendals Fossekompani

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Veien til det nye grønne aksjehåpet går trolig via Norske Skog

 2. Arendals Fossekompani og Ferd starter havvindselskap

 3. Otovo-sjefen om børsnotering: - Vi har hastverk

 4. Betalt innhold

  Jakter de perfekte trærne til produksjon av batterier

 5. Stavanger-selskap henter over 100 millioner - og vil på børs