Dette skjer denne uken: Georgia-valg kan bevege markedet

PMI-tall, ledighetstall og et valg som avgjør kontrollen over Senatet i USA, kan prege markedet i uken som kommer.

Kampen om flertallet i det amerikanske senatet avgjøres denne uken. Bildet viser Demokratenes kandidat Jon Ossoff som møtte støttespillere i Georgia 2. januar.
Publisert: Publisert:

– Det jeg kommer mest til å følge med på er valget i Georgia, sier Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea.

Tirsdag 5. januar er det omvalg i Georgia i USA, etter at ingen av kandidatene fikk over 50 prosent av stemmene i det ordinære valget i november.

Valget avgjør hvilket parti som kontrollerer Senatet i Kongressen i USA. Hvis Demokratene vinner begge setene som er på valg i Georgia, vil hvert parti ha 50 representanter. Med visepresidentens dobbeltstemme vil Demokratene få flertall i Senatet.

– Da åpner det seg for langt kraftigere finanspolitisk stimulans. Det er positivt for markedet, sier Bruce.

Sjefstrateg i Nordea Erik Bruce tror Senat-valget på tirsdag kan bevege markedet.

Demokratene foreslo en krisepakke på 2.200 milliarder dollar forrige høst. Den endelige krisepakken som ble godkjent av det nå Republikaner-kontrollerte Senatet, ble på «kun» 900 milliarder dollar.

– Samtidig kan det bli skatteøkninger med president Joe Biden og hans program, men det tror jeg er i andre runde. Totalt tror jeg en demokratisk seier vil bli positivt mottatt i aksjemarkedet, sier Bruce.

Nordea-strategen tror derimot ikke det motsatte resultatet vil slå hardt ut.

– Jeg tror ikke det blir noe stor nedtur hvis Republikanerne vinner valget om Senatet.

Les også

Kraftig salgsvekst for Vinmonopolet i 2020

Produksjonstall viser en todelt verden

DNB utgir PMI-tall for Norge på mandag, mens den store indeksen ISM Manufacturing for USA kommer på tirsdag. Indeksene viser hvor mye etterspørsel innkjøpere i industrien har registrert i det siste. Hvis indeksene er over 50 indikerer det økt aktivitet, mens et tall lavere enn 50 betyr et lavt nivå av aktivitet i økonomien.

– ISM Manufacturing er viktig. Den har vært ganske bra, ligget godt over 50, og selv om den var litt ned sist gang skal forventningene være at det blir et bra tall denne gangen, sier Bruce.

Den tilsvarende ISM Services for USA kommer på torsdag.

– Indeksene gir et bilde av at økonomien er veldig todelt. Vareproduksjonen går bra, men mens folk etterspør varer bruker ikke så mange tjenester. I tillegg går det relativt bedre i Kina, og det smitter gjerne over på industrien andre steder, forklarer Bruce.

Les også

Coronavaksinering går tregere enn planlagt

«Månedens viktigste tall»

«Månedens viktigste tall» kommer på slutten av uken. Da publiseres «Nonfarm payrolls» i USA, som gir et tall på arbeidsledigheten utenfor landbrukssektoren.

– Jeg regner med den vil bli påvirket av det som skjer i tjenestesektoren i større grad enn oppgangen i industrien, sier Nordea-økonomen.

Forrige måned viste statistikken 142 millioner amerikanere i arbeid, opp fra 130 millioner da corona først traff.

– Det har vært vekst etter det kraftige fallet i vår, og antallet jobber har gått opp, men det er langt under før corona-krisen, sier Bruce.

Før corona kom til USA var det 152 millioner amerikanere i arbeid utenfor landbruket.

– Veksten har dabbet av, siden tjenestesektoren rammes av viruset nå. Vi vil uansett følge tallet nøye, sier Bruce.

Les på E24+

Jobb mindre – tjen godt: Slik får du det til

Publisert:
Gå til e24.no