Børsdagen

Årets verste dag på Oslo Børs

Etter fem dager med oppgang ble rekken brutt fredag. Tungt Equinor-fall bidro til kraftig nedgang.

FALLER: Høye renter og oljeprisfall har så langt vært en dårlig miks for Oslo Børs fredag.

Lise Åserud / NTB
 • Hanna Ghaderi
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Ved handelsdagens slutt Hovedindeksen ned 1,96 prosent til 1.007,07 poeng.

Det er indeksens største fall siden 21. desember i fjor.

Samme dag er oljeprisen nå ned 3,05 prosent til 64,82 dollar fatet. Det bidrar til at børslokomotivet Equinor falt 4,28 prosent, etter å ha steget kraftig tidligere i uken. Ikke siden november har aksjen falt mer.

På de amerikanske børsene er det også nedgang fredag ettermiddag. Den brede S&P 500-indeksen er ned 0,37 prosent.

Her hjemme er Norwegian i fokus. Selskapet som for tiden jobber intensivt med en redningsplan kom på morgenkvisten med kvartalsrapport. Der kom det frem at det har skrevet ned flyverdier for 12,8 milliarder kroner.

Aksjen endte dagen ned 2,28 prosent, etter å ha hentet inn noe av nedgangen fra tidligere på dagen.

– 2020 var et eksepsjonelt krevende år for hele luftfarten og for Norwegian. Resultatet for fjerde kvartal er ikke overraskende i lys av dette, sier konsernsjef Jacob Schram i Norwegian i en uttalelse.

Det har igjen vært duket for en børsnotering på Børsen fredag, da jernmalmprodusenten Rana Gruber gikk på Børs. Selskapet fikk en solid start på børslivet, med en oppgang på 33,13 prosent. Gruveselskapet har fått med seg hjørnesteinsinvestorer som Øystein Stray Spetalen, Arne Blystad og Jan Haudemann-Andersen før noteringen.

Renter tynger

Ved siden av oljeprisen preges markedene av at «Verdens viktigste rente» har steget til det høyeste nivået på over et år. Dette er den tiårige renten på amerikanske statsobligasjoner.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank forklarer at dersom dette fortsetter kan det hende at flere investorer må selge seg ut av markedet, som kan bidra til en negativ spiral.

Lie sier den store etterspørselen etter teknologi og grønne aksjer har skapt en slags «perfekt storm» for nedgang i vekstaksjer.

– Det er mange som ikke vil vente på signaler fra sentralbanker om pengepolitikken fremover og selger seg ut nå, det fører til en markant tilbakegang for vekstaksjene.

Christian Lie i Danske Bank

Lie forklarer at dersom kursfall i obligasjonsmarkedet og vekstaksjer gir store nok tap for enkelte investorer kan det hende de må selge seg ned også i verdiaksjer.

– Nå har «syretesten» startet, og den vil nok vare de neste handelsdagene, sier Lie, og legger til:

– Dersom renteoppgangen fortsetter og verdiaksjer også faller, risikerer vi å utløse en negativ spiral som kan føre til vedvarende turbulens.

Den lave renten på tiårige statsobligasjoner fører til at aksjer gir mindre avkastning enn obligasjoner. Når renteinvesteringer er regnet som mindre risikabelt enn aksjeinvesteringer, har vi å gjøre med reell konkurranse for aksjemarkedet, påpeker eksperter.

Selv om aksjemarkedet faller har ikke Danske Bank mistet troen på oppgang.

– Det som har vært det positive perspektivet hele tiden er utrullingen av vaksiner. Vi har aldri vært nærmere slutten på pandemien enn nå, og står svært nær det som kan bli en sterk vekst. Det forandres ikke selv om tiåringen står i 1,5 prosent, som fortsatt er et lavt rentenivå, understreker Lie.

Les også

Klart oljeprisfall

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Hovedindeksen OSEBX

Flere artikler

 1. Euronext Growth i fritt fall – syv aksjer falt over ti prosent

 2. Betalt innhold

  Den brutale reprisingen av aksjemarkedet handler om mer enn renten

 3. Oljeprisfall tynget Oslo Børs

 4. Oslo Børs endte året i pluss: – Et helt sinnssykt år

 5. Rolig ukestart på Oslo Børs