Kraftig resultatfall for DNO

Oljeselskapet DNO snur fra pluss til minus i fjerde kvartal fra året før. Nedskrivninger ga tap på over to milliarder kroner på bunnlinjen i 2020.

DNO-topp Bijan Mossavar-Rahmani.
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra DNO torsdag.

Selskapets resultat etter skatt var på minus 60,4 millioner dollar i fjerde kvartal, fra et positivt resultat på 50,9 millioner dollar ett år tidligere.

DNO sier at selskapet skrev ned verdier med 33 millioner dollar i kvartalet, blant annet etter å ha revidert produksjonsprofilene for feltene Ringhorne, Brage og Trym på norsk sokkel.

For hele 2020 leverer DNO et resultat på minus 286 millioner dollar (minus 2,41 milliarder kroner), fra et positivt tall på 73,5 millioner dollar ett år før.

Skrev ned verdier

Årsaken til resultatfallet er at lavere oljepris har senket inntektene, og i tillegg har selskapet skrevet ned verdien av eiendelene sine, opplyser selskapet.

Nedskrivningene var på 276 millioner dollar, og ble særlig tatt i tredje kvartal.

DNO har kuttet ned på pengebruken etter coronakrisen, og produksjonen endte på 95.100 fat oljeekvivalenter per dag i 2020. Det er ned ni prosent fra året før. 77.100 fat per dag av dette kommer fra det kurdiske feltet Tawke.

Krisepakken får opp farten

Krisepakken til norsk oljebransje etter coronakrisen fører til økte investeringer også for DNO.

Selskapet har satt fart på konseptvalget for Brassefeltet, og akselererer boring av brønner på Ula, Tambar og Brage.

Selskapet vurderer å levere utbyggingsplaner for funnene Iris/Hades, Røver Nord, Alve Gjøk, Orion/Syrah og Trym South innen utgangen av 2022. Det er fristen for å bli omfattet av krisepakken, som gir skatteutsettelser.

Les også

DNO skriver ned verdier for 1,89 milliarder kroner i Nordsjøen

Borer på norsk sokkel

Selskapet har lenge hatt sin viktigste aktivitet i Kurdistan, men har også gjort comeback på norsk sokkel. Det var med på seks letebrønner i fjor, og det ble gjort funn i Røver Nord og Bergknapp i Norge og Zartik i Kurdistan.

DNO vil bore to brønner med stort potensial i år, Gomez på norsk sokkel og Edinburgh som er på grensen mellom norsk og britisk sokkel. Til sammen skal DNO bore 27 brønner i år, fra 17 i fjor. Av disse er 15 i Norge og resten i Kurdistan.

DNO venter å bruke 700 millioner dollar på driften i år, fra 511 millioner dollar i fjor. Selskapet fant olje og gass tilsvarende 64 prosent av det som ble produsert i fjor, og hadde dermed reserver på 332 millioner fat oljeekvivalenter ved utgangen av året.

Publisert: