Pandemien endrer Oljefondet: Åpner for hjemmekontor to dager i uken

Oljefondet åpner for nye arbeidsmåter etter pandemien. – Vi har tenkt at tirsdag og torsdag er alle på kontoret, og så kan man være opptil to dager hjemme, sier Oljefondet-sjef Nicolai Tangen.

Oljefondets leder Nicolai Tangen på kontoret på Bankplassen i Oslo.
Publisert: Publisert:

For mange med kontorjobber har det blitt hverdagskost med hjemmekontor og videomøter under coronakrisen.

Oljefondet og Norges Bank har høstet noen positive erfaringer knyttet til den fleksibiliteten hjemmekontor kan gi for de ansatte.

Nå åpner de for økt bruk av hjemmekontor også etter coronakrisen.

– Vi vil tillate opp til to dager hjemmekontor i uken, men at vi også har to faste kontordager for alle sammen, slik at vi får de møtene vi vil ha på kontoret, og den meningsutvekslingen, sier administrerende direktør Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management.

Mange selskaper har sendt en stor andel av de ansatte på hjemmekontor under pandemien. Telenor-sjef Sigve Brekke er blant dem som har åpnet for at det kan bli en langt høyere andel hjemmearbeid i fremtiden.

Deutsche Bank sa nylig til Bloomberg at det kan bli aktuelt å la de ansatte jobbe to til tre dager i uken hjemmefra.

Les på E24+

(+) Fredrik «gikk på en smell» på hjemmekontoret. Nå trener han i arbeidstiden – med sjefens velsignelse

Tirsdag og torsdag på kontoret

Tangen mener at to faste kontordager vil kunne sikre at arbeidsmiljøet i fondet fungerer som det skal.

– Vi har tenkt at tirsdag og torsdag er alle på kontoret, og så kan man være opptil to dager hjemme. Det er selvfølgelig frivillig og ikke noe påbud, sier han.

I perioder har bare en femtedel av de rundt 520 ansatte i Oljefondet vært til stede på kontoret. Noe sånt hadde fondet aldri prøvd før coronaen slo til, men det ble løst med teknologi og hjemkjøring av utstyr.

I høst fortalte Tangen og direktør Geir Øivind Nygård til E24 at hjemmekontor hadde fungert bedre enn forventet, selv om noen ansatte har opptil seks skjermer og dermed har måttet fylle opp halve stua.

Det har imidlertid alltid vært folk til stede på Bankplassen.

– Hvis overskriften blir at man driver 11.000 milliarder kroner fra kjøkkenbordet, så er det strengt tatt ikke helt korrekt. For vi har jo alltid bemannet tradingrommet her, sa Tangen til E24 i høst.

Les også

– Hjemmekontor skal ikke være et lovløst område

Nye regler for hjemmekontor

Et mer fleksibelt arbeidsliv med økt bruk av hjemmekontor og det å jobbe fra hytta eller andre steder kan gi noen hodepiner, ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han la nylig frem et forslag til ny forskrift for hjemmekontor, som skal erstatte den gamle fra 2002. Den skal ta hensyn til arbeidstid, skattefradrag, arbeidsgivers ansvar og i hvilken grad yrkesskadeforsikringen også omfatter skader i hjemmet.

– Det er ikke Ville vesten i dag. Men det er åpenbart at forskriften ikke tar høyde for dagens situasjon hvor mange må være hjemme store deler av arbeidsuken, sa Isaksen til Aftenposten/E24 nylig.

Les også

Oljefondet slet med å få tak i aksjer: – Den bråeste markedsnedgangen jeg har sett

Ble coronasmittet

Tangen har vært mye på kontoret siden han begynte tidlig i september, men da han ble coronasmittet måtte han jobbe hjemme fra leiligheten i en periode. Hendelsen sendte også sentralbanksjef Øystein Olsen i karantene.

Ved hjelp av teknologi kan selv et av verdens største fond drives med en høy andel hjemmekontor. Videokonferanser har i tillegg knyttet fondets kontorer i Asia og New York tettere sammen med hovedkontoret i Oslo, påpeker Tangen.

– Dette vil også muliggjøre dette at man drive porteføljeforvaltning fra Oslo på en annen måte enn før, sier han.

– Det er faktisk veldig spennende hvordan arbeidsmåten er blitt fullstendig forandret det siste året, sier Tangen.

Les også

Tangen smittet av corona – sentralbanksjefen i karantene

– Noen positive erfaringer

Pandemien kommer til å sette spor, mener sentralbanksjef Øystein Olsen.

– Norges Bank har måttet jobbe på hjemmekontor nå i et drøyt år, og så vil helt sikkert fortsettelsen være at det er noen positive erfaringer knyttet den fleksibiliteten det er å jobbe hjemmefra, sier han.

Norges Bank vil trolig gi mulighet til en viss andel frivillig hjemmekontor også etter at pandemien er over, ifølge sentralbanksjefen.

– Det vil vi, og det er vi i ferd med å ta med oss videre, sier Olsen.

Les også

Aksjeoppgang løftet Oljefondet i første kvartal

Publisert:
Gå til e24.no