– Investorer er veldig sensitive for endrede vekstforutsetninger

ABG Sundal Collier har på seks måneder tjent nesten like mye som hele fjoråret. Markedet sender finansaksjen videre opp på Børsen.

Norgessjef Peter Straume og sjef for investment banking, Are Andersen, i ABG Sundal Collier.
Publisert:

Meglerhuset la fredag morgen frem tallene for årets andre kvartal:

  • Resultatet før skatt endte på 308 millioner kroner, mot 112 millioner kroner året før.
  • Omsetningen landet på 809 millioner kroner, opp fra 408 millioner kroner i fjor.

– Vi synes det har vært et fantastisk kvartal og første halvår. Nå er vi nesten på nivå med fjoråret, så vi er veldig fornøyd med det, sier norgessjef Peter Straume til E24.

– Blitt mer selektive

En strøm av nye selskaper på Oslo Børs har bidratt til høy aktivitet for investeringsbanker og meglerhus som legger til rette for børsnoteringer.

ABG trekker frem at det de siste 12 månedene har gjennomført mer enn 170 transaksjoner i kapitalmarkedet og hentet inn mer enn 150 milliarder kroner i gjeld og egenkapital for sine corporate-kunder - som er en ny rekord for meglerhuset.

Mange av disse er knyttet til markedsplassen Euronext Growth, der mindre, nyetablerte selskaper har rushet til for å notere seg det siste året. Samtidig har småinvestorer kastet seg over flere av aksjene.

I slutten av april uttalte imidlertid ABG-toppene at det «kan nok bli noe trangere i døren».

– Når det gjelder noteringer på Euronext Growth, har vi nok sett den siste halvannen måneden at investorene har blitt mer selektive. Det har vært veldig mange case på en gang. I juni gjorde vi således kun noteringer på hovedlisten på Oslo Børs, så får vi se hvordan markedet blir etter sommeren, sier sjef for investment banking i ABG, Are Andersen, til E24.

De siste månedene har en rekke av Euronext Growth-aksjene falt kraftig i verdi, spesielt selskapene som prises til en inntjening som er ventet å komme i fremtiden.

Dette gjelder flere teknologiaksjer, også på hovedlisten, og blant annet har Kahoot-aksjen rast fra en topp i fjor. Den siste uken har den falt over 20 prosent etter fremleggelse av skuffende nøkkeltall.

– Det er åpenbart at det er litt volatilt. Investorer er veldig sensitive for det man eventuelt oppfatter som endrede vekstforutsetninger. Hvis markedsaktører og analytikere ser på et selskap med litt andre briller etter en oppdatering og det medfører endringer i forventet vekstbane, så har det store utslag på verdsettelsen av et selskap, sier norgessjef Straume.

Børsbyks

Inntektene for årets første halvår er nå samlet på 1,5 milliarder kroner, mens tallet endte på 1,9 milliarder kroner for fjoråret som helhet.

Resultatet før skatt for 2020 var 621 millioner kroner, mens det i første halvår er på 578 millioner kroner.

– Det er flere sektorer som bidrar, og også at det er flere produkter. Både at vi henter egenkapital, men også at vi hjelper med obligasjonsfinansiering, sier Straume.

Ved presentasjonen av første kvartal, fremhevet han at transaksjoner innenfor oppkjøp og sammenslåinger (M&A) lå an til å bli en større del av arbeidet inn i andre kvartal.

– Vi leverer vesentlig mer på M&A i kvartalet sammenlignet med forrige kvartal og fjoråret, og vi ser at aktiviteten her øker. Men fortsatt er det kapitalmarkedsdelen som drar mest.

Børsstemningen viser seg i ABG-kursen. Meglerhusets aksje er det siste året opp 147 prosent på Oslo Børs til en kurs på 10,16 kroner. Det tilsvarer en markedsverdi på 4,8 milliarder kroner.

Fredag er aksjehoppet på rundt fem prosent.

Les også

Kraftig resultatvekst for ABG Sundal Collier

Kraftig lønnshopp for ledelsen

E24 omtalte tidligere i år at ABG Sundal Colliers toppledelse økte lønnen sin betydelig i 2020.

I fjor tjente de syv til sammen 78 millioner kroner, opp fra 51 millioner kroner året før.

Året før var tallene henholdsvis 24 millioner kroner og 27 millioner kroner, samlet 51 millioner kroner.

– Det er en konsekvens av resultatene i 2020. Vi fikk mange oppdrag og hadde et rekordår, sa styreleder Knut Brundtland til E24 om lønnshoppet.

– Vi har sagt at 2021 tegner til å bli et godt år og da regner jeg med at ledelsen vår vil ha samme type avlønning, tilføyet han.

Les også

Norske meglertopper tjente over 17 millioner kroner hver i fjor

Publisert: