Dagen på Wall Street

Wall Street falt tilbake etter tidlig opptur

Twitter-aksjen falt samtidig etter nye anklager fra Elon Musk, mens Amazon steg etter aksjesplitt.

Fotgjengere passerer New York-børsen, der ukens første handelsdag til slutt endte med forsiktig oppgang.
 • Truls Lier
Publisert:

Handelsdagen startet med solid oppgang for de amerikanske aksjemarkedene mandag, men den positive stemningen roet seg kraftig på Wall Street utover kvelden.

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen var på et tidlig tidspunkt opp så mye som 1,5 prosent, men både den og de to andre toneangivende falt så tilbake.

Slik endte dagen på Wall Street:

 • Dow Jones steg svakt 0,04 prosent
 • Nasdaq endte opp 0,40 prosent
 • S&P 500 steg 0,31 prosent

Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid, kalt den amerikanske tiåringen, har igjen steget over tre prosent. Det som omtales som verdens viktigste rente ligger i skrivende stund på 3,04 prosent. Det er det høyeste nivået siden 11. mai, ifølge tall fra Infront.

– Jeg er faktisk overrasket over at markedet var opp så sterkt som det var i morges, sier porteføljeforvalter Joe Gilbert hos Integrity Asset Management til Bloomberg.

Han peker på at det er vanskelig å få en opptur om den amerikanske tiåringen ligger betydningsfullt over tre prosent.

En oppgang i lange renter er gjerne negativt for vekst- og teknologiselskaper, fordi de er priset basert på fremtidig inntjening.

Les også

Dette skjer denne uken: Tror høy inflasjon kan gi kraftigere rentehopp

Nye Musk-anklager mot Twitter

Elon Musk anklaget mandag Twitter for å ikke gi han informasjonen og dataene han trenger for å undersøke hvor mange falske brukere det er på plattformen.

Tesla-gründeren har tidligere sagt at det planlagte oppkjøpet hans av selskapet «ikke kan bevege seg fremover» dersom Twitter ikke legger frem bevis for at andelen spam-brukere er under fem prosent.

I et brev hevder Musk at Twitter aktivt motarbeider og hindrer hans rett på informasjon som ligger i avtalen om å kjøpe selskapet, og at han derfor forbeholder seg retten til å eventuelt ikke gjennomføre oppkjøpet.

Twitter svarte senere mandag på anklagene fra Musk. I en uttalelse skriver selskapet at de både har delt og vil fortsette å dele informasjon med Musk i tråd med avtalen for å få gjennomført transaksjonen, ifølge Bloomberg.

– Vi har til hensikt å fullføre transaksjonen og gjennomføre fusjonen til avtalt pris og vilkår, skriver Twitter i uttalelsen.

Twitter-aksjen endte til slutt ned 1,5 prosent til en kurs på 39,56 dollar, etter å ha startet dagen ned så mye som fem prosent.

I slutten av april ble det kjent at styret hadde godtatt Elon Musks budt på 44 milliarder dollar, eller rundt 400 milliarder kroner på det tidspunktet, for hele Twitter. I etterkant har Musk blant annet sagt at avtalen settes på vent i påvente av mer informasjon om falske kontoer og søppelpost-roboter på det sosiale mediet.

Aksjekursen til Twitter har også holdt seg under Musk budt på 54,2 dollar per aksje, og spekulasjoner om at oppkjøpet ikke vil bli gjennomført har fått deler av skylden.

Amazon opp etter aksjesplitt

Blant de amerikanske teknologigigantene gjorde Amazon det på sin side bra mandag. Aksjen endte handelsdagen opp omtrent to prosent, etter å ha falt litt tilbake utover kvelden.

Det skjer etter at en aksjesplitt trådde i kraft mandag. Hver Amazon-aksje er nå gjort om til 20 aksjer i stedet, i tråd med aksjesplitten som ble annonsert i mars.

– Det eneste som har litt å bety, er at hvis en aksje blir så dyr som Amazon er nå, så har er det vanskelig for småsparere å kjøpe én aksje. Når du gjør hver aksje 20 ganger så billig, så er det lettere for småsparere å ta del i aksjen, og da blir det en litt mer spredt aksjonærbase, sa Mads Johannesen, investeringsøkonom i Nordnet til E24 da aksjesplitten ble annonsert.

En Amazon-aksje hadde en stengekurs på snaut 125 dollar, mot det som ville vært rundt 2500 dollar uten aksjesplitten.

Oppgang i Europa og Asia

Pilene har stort sett pekt oppover i verdensmarkedene også før de amerikanske markedene åpnet.

I Europa endte både DAX-indeksen i Frankfurt og FTSE 100 i London opp over én prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris steg rett under én prosent.

I Asia var stadig færre coronarestriksjoner i kinesiske storbyer blant driverne da det ble en positiv start på børsuken. I Beijing går blant annet kollektivtrafikken igjen, og restauranter får åpne for gjester igjen.

– Positive nyheter rundt den økonomiske aktiviteten i Kina og billigere verdivurdering av aksjer kan by på verdi fra et langsiktig investeringsperspektiv, men volatiliteten vil fortsette å være høy på kort sikt, sier seniorøkonom Diana Mousina i AMP Capital i et notat, ifølge Bloomberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Twitter
 4. Elon Musk

Flere artikler

 1. Meta steg kraftig på positiv Wall Street

 2. Wall Street falt i påskeinnspurten: Nasdaq endte ned over to prosent

 3. Renteuro senket Wall Street

 4. Nedgang på Wall Street

 5. Wall Street falt etter ferske jobbtall