Aker og Kjell Inge Røkke

Slyngstad får ny toppjobb i Aker: – Vil ha samtaler med de aller største fondene

Aker vil drive kapitalforvaltning fra Tokyo, Paris, London og New York med tidligere Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad i spissen. – Så skal vi ut til de største investorene i verden, sier Slyngstad.

Yngve Slyngstad ledet Oljefondet fra 2008 til 2020, og skal nå lede Aker Asset Management og investere i nye energiløsninger.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Tirsdag kom nyheten om at tidligere Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad blir sjef for Kjell Inge Røkkes forvaltningsselskap Aker Asset Management.

– Med din bakgrunn har du sikkert fått mange tilbud. Hvorfor valgte du Aker?

– Det er ingenting som har mulighet til å bli så spennende som dette, sier Slyngstad til E24.

Han mener at kombinasjonen av kapitalforvaltning og et sterkt industrimiljø som Aker kan skape et produkt som er interessant for noen av verdens største investorer, som pensjonsfond og statsfond.

– Nå skal jeg først tenke gjennom dette i detalj, og jeg skal levere en forretningsplan til Øyvind (Eriksen, Aker-sjef, journ.anm.) og etter hvert også til styret i Aker, sier Slyngstad.

– Jeg vil bruke det meste av neste år på det. Så skal vi ut til de største investorene i verden og si hva vi har tenkt å gjøre, og høre om de ønsker å være med, sier Slyngstad.

Les også

Aker ansetter Yngve Slyngstad: – Det er perfekt match

– Vet ikke helt hvor de skal gå

Aker har de siste årene etablert separate selskaper for CO2-lagring, havvind og hydrogen. Slyngstad tror at den fleksibiliteten med kompetanse på en rekke teknologier kan være interessant for investorer.

– Det er overskudd på kapital i verden, og pengene vet ikke helt hvor de skal gå, samtidig som det er enormt investeringsprogram alle forventer, sier Slyngstad.

– Oppgaven blir å koble de pengene sammen med industrikompetanse. Der er det et stort, åpent rom der det er mulig å komme inn med et forvaltningsprodukt som kan bli veldig spennende, sier Slyngstad.

Les på E24+

(+) Verdien av Slyngstad kan telles i milliarder for Røkke

Aker tok først kontakt

Ifølge Aker-sjef Øyvind Eriksen har han og flere i Aker-sfæren vært i dialog med Slyngstad over noen uker.

Også Akers hovedeier Kjell Inge Røkke har vært involvert.

– Kjell Inge er selvfølgelig også glad for at Yngve har takket ja til å lede Aker Asset Management, og det sier seg selv at også han har møtt Yngve i løpet av denne prosessen, sier Eriksen.

Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Slyngstad skulle egentlig til London for å jobbe med fornybarinvesteringer for Oljefondet.

– Nå er det Aker som gjelder, og Oslo og Fornebu som blir basen. Og ambisjonen er å danne en internasjonal forvaltningsorganisasjon fra denne basen, sier Slyngstad.

Les også

Tidligere oljefondssjef om Slyngstads nye rolle: – For Aker så er dette et skup

– Har det Aker mangler

– Ansettelsen av Slyngstad blir omtalt som et skup av Knut Kjær og som en perfekt match av Sissener. Er du enig, Eriksen?

– Ja. Absolutt. Yngve har det Aker mangler, kunnskap, erfaring og nettverk innenfor aktiv kapitalforvaltning globalt. Aker bringer inn i samarbeidet industrikompetanse, erfaring og nettverk, sier Aker-sjefen.

Han mener én ting vil skille Aker Asset Management fra andre forvaltere.

– Koblingen av kapitalforvaltning med industri. Vi tror det kan skapes ny virksomhet og gode resultater ved at kapital kommer nærmere industrikompetanse, sier Eriksen.

Vil til Tokyo og Paris

Aker-sjefen vet ikke ennå hvor mange som skal jobbe i Aker Asset Management, men sier at de er ute etter toppkompetanse.

– Kvalitet er viktigere for både Yngve og Aker enn antallet på kort og lang sikt. Så vi vil rekruttere både til Aker Asset Management sentralt og sterke team til de ulike forvaltningsvirksomhetene, sier Eriksen.

– Vi har også planer om å etablere Aker Asset Management i kapitalsentra utenfor Norge, og da er Tokyo, Paris, London, New York aktuelle steder å etablere oss i løpet av de neste årene, sier han.

– Færre, men større investorer

Mange kapitalforvaltere har titalls eller hundretalls investorer i hvert fond, men Slyngstad tenker annerledes.

– Vi ser for oss kanskje færre, men større investorer. De største aktørene er interessert i å hva forskjellige industrielle kompetansemiljøer som Aker kan levere, sier Slyngstad.

– Her kan vi tenke oss et partnerskap sammen med de største investorene, heller enn et investeringsprodukt som leveres til dem. Og den dialogen kan vi jo starte relativt raskt, sier han.

– Kan det også bli aktuelt å forsøke å få medinvestorer som for eksempel Oljefondet på sikt – hvis fondets mandat åpner for det?

– Jeg skal ikke kommentere noe om hva fondet vil og ikke vil gjøre, men det er klart det vil være interessant å snakke med de største statsfondene, akkurat som det vil være interessant å snakke med de største offentlige pensjonsfondene i verden, sier Slyngstad.

Han peker på at svært store midler er samlet i slike fond, og mange ser etter muligheter i det grønne skiftet.

– Og de ser like godt som meg at den store utfordringen er å finne store prosjekter i tilstrekkelig skala, sier Slyngstad.

– Vil selvfølgelig ta tid

– Hvor lang tid forventer dere å bruke på å bygge opp dette fondet på inntil 100 milliarder euro, hva er første mål eller steg?

– Vi har ikke gått ut med noe tidfesting av det, det vil selvfølgelig ta tid, sier Eriksen.

Aker Horizons og Aker har i høst jobbet med et infrastrukturfond, og sagt at de er i dialog med en stor, internasjonal ankerinvestor. Eriksen håper at fondet kan etableres i 2022.

– Det vil da gå inn i den virksomheten som Yngve får totalansvaret for, sier Eriksen.

Aker har i det siste solgt seg ut av Ocean Yield og ned i Aker BP. På spørsmål om Aker er villig til å satse store penger selv, svarer Eriksen:

– Ja, og det har vi jo gitt uttrykk for. Generelt vil vi allokere betydelige ressurser til oppbyggingen og utviklingen av Aker Asset Management.

Les også

Yngve Slyngstad blir sjef for Akers investeringsvirksomhet

Her skal de satse

Aker Asset Management skal satse på infrastruktur, private equity og investeringer i tidlig fase (venture). Slyngstad utelukker heller ikke å satse på aksjer.

– Men det som er særlig interessant er det som ligger på grensen, aktører som har vært private og har planer om å gå på børsen. Her har også Aker egen kompetanse i denne typen prosesser, sier Slyngstad.

– Er det havvindprosjekter og børsklare selskaper som er de mest aktuelle investeringene?

– Vi vet ikke helt hvor de store endringene i energisystemet vil skje, og hvilke teknologier som kommer til å vinne og hvilke investeringer som er mest hensiktsmessig, sier Slyngstad.

– Aker har en åpenhet til å tenke på mange forskjellige løsninger. Derfor er det også viktig å ha hele rekken fra venturekapital til en mye mer konservativ infrastrukturfond med fokus på grønn energi, sier han.

Avviser kjempelønn

Slyngstad vil ikke snakke så mye om hva han selv kan komme til å tjene i den nye jobben.

– Det viktige her er å få til noe. Hvis vi ikke får til noe, så blir det ikke noe interessant, sier han.

– Men er det riktig at lønnen kan bli på hundrevis av millioner?

– Jeg tror vi kan avvise det. Nå skal vi først få det til, og hvis vi får det til, så blir vi sikkert enige om hva som er rimelig lønn for innsatsen. Det kan vi ta om et par år, sier Slyngstad.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Aker
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Kristian Røkke
 5. Yngve Slyngstad
 6. Øyvind Eriksen
 7. Aker Horizons

Flere artikler

 1. Tidligere oljefondssjef om Slyngstads nye rolle: – For Aker så er dette et skup

 2. Yngve Slyngstad blir sjef for Akers investeringsvirksomhet

 3. Aker-sjef Øyvind Eriksen tjente 30,5 millioner i 2021

 4. – Vi har gitt Yngve en flying start

 5. Slyngstad om Akers mål om gigantfond: – Et langskudd