Nel bygger ny produksjonslinje i Porsgrunn

Hydrogenselskapet Nel vil doble kapasiteten på sin nye fabrikk i Porsgrunn, bare fire måneder etter at anlegget ble offisielt åpnet. – Når det er etterspørsel, vil vi utvide kapasiteten, sier Nel-sjef Håkon Volldal.

Dette bildet er tatt under åpningen av Nels nye produksjonsanlegg for elektrolysører i Porsgrunn tidligere i år. Nå varsler selskapet at det skal bygge ut enda en produksjonslinje i det nye anlegget.
Publisert:

Nel varsler at selskapet vil bygge ut enda en produksjonslinje på det helautomatiserte anlegget på Herøya i Porsgrunn, slik at produksjonskapasiteten for alkaliske elektrolysører øker til én gigawatt per år.

Produksjonskapasiteten er i dag på 500 megawatt, men det er plass i lokalet til å utvide den til to gigawatt, opplyser Nel i en melding. Selskapet leverte torsdag et resultat før skatt på minus 277 millioner kroner for andre kvartal.

Den nye linjen skal være i drift innen april 2024, og selskapet venter at investeringen i nytt utstyr blir på rundt 35 millioner euro (343 millioner kroner). En elektrolysør skiller ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm.

– Utvidelsen betyr at Nel styrker sin posisjon som globalt ledende innen utviklingen og industrialiseringen av teknologien for grønt hydrogen, sier selskapets nye sjef Håkon Volldal, som overtok jobben fra Jon André Løkke i juli.

Investeringsbeslutningen kommer etter at selskapet nylig fikk sin største ordre noensinne på elektrolysører med en total kapasitet på 200 megawatt (MW). Ordren kom ifølge selskapet fra en ikke oppgitt amerikansk kunde.

– Utvidelsen på Herøya støtter opp under det vi tidligere har kommunisert: når det er etterspørsel, vil vi utvide kapasiteten. Kontrakten på 200 MW vil ikke være en engangshendelse, og siden vi ser et potensial for ytterligere store ordre i nær fremtid, har vi bestemt oss for å utvide produksjonskapasiteten, sier Volldal.

Les også

Slik blir Nels nye fabrikk i Porsgrunn: – En gamechanger

Skal ha fem skift

Ifølge selskapet setter det nye anlegget produksjonsrekorder ukentlig, med tre skift på rotasjon. Nel venter å ha fem skift i rotasjon innen utgangen av året.

E24 var til stede da Herøya-anlegget ble offisielt åpnet i april. Det var også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

– Her er det viktige industriarbeidsplasser. Og her viser man med det man gjør nå at Norge er konkurransedyktig som produksjonsland, sa Aasland til E24 under åpningen.

Les også

Nel reduserte underskuddet: Tapte 277 millioner i andre kvartal

Venter bedre marked i USA

Daværende Nel-sjef Jon André Løkke kalte i april det nye anlegget for en «game changer», og mente at Nel er ledende innen produksjonskostnader for elektrolysører. Han skulle imidlertid gjerne hatt bedre offentlige støtteordninger, og viste til Tyskland som gir betydelig støtte til hydrogenbransjen.

– Vi synes det er litt urettferdig at våre konkurrenter får tilgang til andre rammevilkår enn vi gjør. Og vi skal stå til ansvar for våre investorer, sa Løkke til E24 i april.

USA har nå varslet politiske tiltak gjennom sin Inflation Reduction Act for blant annet å få fart på produksjonen av grønt hydrogen, og landet kommer trolig til å bli et viktigere marked for Nel, opplyser selskapet i sin kvartalspresentasjon for andre kvartal.

Med en skatterabatt på tre dollar per kilo i USA mener Nel at grønt hydrogen kan bli en viktigere konkurrent for hydrogen produsert fra gass, som gir betydelige CO2-utslipp.

Slik ser noen av Nels elektrolysører ut.
Publisert: