Bloomberg: EU vil foreslå å fase ut russisk olje i løpet av året

Allerede til uken kan det komme forslag til nye sanksjoner fra EU

Gazproms oljeraffineri i Moskva, 28. april 2022.
Publisert:

EU vil foreslå å gradvis fase ut russisk olje innen utgangen av året og dermed bli forbudt etter dette. Det melder Bloomberg lørdag, som siterer anonyme kilder.

De foreslåtte sanksjonene på russisk olje vil i så tilfelle bli EUs sjette sanksjonspakke mot Russland siden landet invaderte Ukraina i slutten av februar.

Råvareanalytiker i SEB, Ole R. Hvalbye, mener det sitter langt inne for EU å sanksjonere russisk olje, men at det er enklere å gjennomføre enn å sanksjonere gass.

– Det blir mindre alvorlige konsekvenser av å stenge oljekranen enn gasskranen, sier han til E24.

Oljen kan i motsetning til gass fraktes hvor det måtte være.

– Oljen kan komme ut i markedet, så sanksjoner vil ikke ødelegge den globale balansen, sier Hvalbye og tror derfor ikke oljesanksjoner vil gi så store utslag på markedet.

Uenighet om oljesanksjoner

EUs sanksjoner krever støtte fra alle de 27 medlemslandene for å bli vedtatt. Flere land, som Ungarn, har lenge motarbeidet sanksjoner rettet mot russisk olje.

Tyskland, som tidligere har advart mot importforbud på russisk olje, snudde tidligere denne uken og ga sin velsignelse til oljesanksjoner, ifølge Bloomberg.

Landet får anslagsvis 55 prosent av gassen og 42 prosent av oljen og kullet fra russerne.

EU vil også presse på for at flere banker fra Russland og Hviterussland blir avskåret fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT, inkludert Sberbank PJSC. USA og Storbritannia har tidligere innført sanksjoner mot Sberbank, Russlands største finansinstitusjon.

En beslutning om de nye sanksjonene kan bli lagt på bordet allerede i løpet av den kommende uken, ifølge flere medier.

Les også

Sentralbank: Importforbud på energi kan gi resesjon i Tyskland

Importert fossilt brensel for 44 milliarder euro

En oljeembargo mot russisk olje vil øke spenningene mellom EU og Russland, ettersom Europa er landets største forbruker av russisk olje, skriver Bloomberg. I 2019 var nesten to tredjedeler av europas oljeimport fra Russland.

Andre alternativer som har blitt diskutert for å kutte Russlands oljeinntekter har inkludert pristak, spesielle betalingsmekanismer og tariffer. Hviterussland vil bli inkludert i pakken for sin rolle i å hjelpe med den russiske invasjonen av Ukraina.

Siden Ukraina-krigen startet har EU importert fossilt brensel for rundt 44 milliarder euro fra Russland.

Les også

Våpen og oljetankere

Les også

Norge stenger grensen og havnene for russisk transport

Publisert:
Gå til e24.no