Børsene i Asia

Børsfall i Sydney

Nedgangen i aksjemarkedene fortsetter etter Wall Streets tunge fall fredag kveld. Gjennom helgen har det kommet nye nedslående nøkkeltall fra Kina.

 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Slik er situasjonen på de åpne asiatiske børsene ved 05.30-tiden:

 • Nikkei 225 i Tokyo er ned 0,02 prosent
 • Kospi i Seoul er ned 0,46 prosent
 • ASX 200 i Sydney faller 1,33 prosent

Nedgangen på børsene kommer etter at både Nasdaq og S&P 500 hadde sine verste dager hittil i år fredag kveld. Samtidig avsluttet teknologitunge Nasdaq sin verste måned siden 2008.

Børsene i Kina, Hongkong og Singapore holder alle stengt mandag i forbindelse med markeringen av Arbeidernes internasjonale kampdag.

Venter tilbakegang i Kina

I løpet av helgen har den offisielle kinesiske innkjøpssjefsindeksen i industrien (PMI) for april kommet. Indeksen falt til 47,4 poeng. Det er andre måned på rad industriindikatoren faller.

Også den private PMI-undersøkelsen fra Caixin/Markit har blitt rapportert. Den falt til 46 poeng i måneden, ned fra 48,1 i mars.

PMI-tall over 50 indikerer vekst, mens tall under 50 indikerer tilbakegang.

– Omikron og myndighetenes null-covid-politikk var hovedårsakene til aktivitetsnedgangen i april, ved å stoppe industriproduksjonen og forstyrre forsyningskjedene, skriver Rodrigo Catril i National Australia Bank i et notat mandag, ifølge CNBC.

– En skarp kinesisk økonomisk avkjøling i andre kvartal virker fortsatt som et realistisk utfall på dette tidspunktet, og dersom historien er en guide, vil den globale veksten få et tilbakeslag kort tid etter, fortsatte Catril.

Kinesiske myndigheter lovet forrige uke å øke den økonomiske stimulansen, ifølge Bloomberg.

Fed-møte venter

Denne uken rettes blikket mot Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, som er ventet å gjøre en såkalt «dobbel» renteheving, altså at renten heves med 0,5 prosentpoeng.

– Mye av de urolighetene vi har hatt i aksjemarkedet og obligasjonsmarkedet i hele år har vært drevet av usikkerhet og endringer i forventninger til hva Fed kommer til å gjøre. Ukraina har også bidratt, men det viktigste har vært pengepolitikken, sa investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken til E24 søndag.

Det er 22 år siden sist Federal Reserve gjennomførte en «dobbel» renteheving.

Også i Storbritannia og Australia er det ventet rentehevinger denne uken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Sydney-børsen
 4. Seoul-børsen

Flere artikler

 1. Asia-børsene stiger etter Wall Streets jubelkveld

 2. Hongkong-børsen faller etter amerikansk etterforskning

 3. Tokyo-børsen faller over to prosent

 4. Blandede Asia-børser etter kinesiske industritall

 5. Børsene i Kina vender kraftig nedover: – Markedene fortsetter å være volatile