Kvartalsrapporter

Tomra tjente 466 millioner kroner i tredje kvartal

Pantesystemselskapets finansdirektør vurderer å fratre stillingen neste år.

Tove Andersen legger fredag frem sitt første kvartalsresultat som Tomra-sjef.
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Tomra, som har Oslo Børs’ trettende høyeste markedsverdi med sine 72 milliarder kroner, legger fredag frem tallene for årets tredje kvartal.

Regnskapet viser inntekter på 2,9 milliarder kroner og et resultat før skatt på 466 millioner kroner.

På samme tid i fjor var dette henholdsvis 2,6 milliarder kroner og 403 millioner kroner.

– Vi har høyt aktivitetsnivå i alle våre divisjoner og pipelinen av prosjekter er sterk. Vårt marked har et godt momentum, vi utvider vår drift og fortsetter å investere i fremtidig utvikling, uttaler Tomra-sjef Tove Andersen.

Driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) endte på 529 millioner kroner i tredje kvartal, opp fra 501 millioner kroner i samme periode i fjor. Kvartalets ebitda-resultat er Tomras høyeste noensinne, opplyses det.

Bedre resultat enn forventet

På forhånd var det ventet at Tomra ville legge frem en omsetning på 2,7 milliarder kroner og et resultat før skatt på 421 millioner kroner, ifølge estimater Infront har innhentet for TDN Direkt fra syv meglerhus.

I rapporten fredag fremgår det at Espen Gundersen, som har vært finansdirektør siden 2003 og fungert som visesjef siden 2009, har informert selskapet at han vurderer å fratre i 2022.

Han vil fortsette i rollen til Tomra har funnet og utpekt en passende etterfølger.

Tove Andersen tok over som toppsjef i Tomra etter Stefan Ranstrand i høst.

Vekst i ordreinngang

Området «Collection Solutions» fikk et ebitda-resultat på 337 millioner kroner, mens «Recycling Mining» og «Food» endte på 119 millioner kroner og 104 millioner kroner, ifølge kvartalsrapporten.

Komponentmangelen i Tomra er under kontroll, men representerer en risiko, opplyses det.

For Tomra Collection har det vært høy aktivitet i tredje kvartal i forberedelsene for nye markeder. Utviklingen fra kvartal til kvartal vil avhengig av timingen av nye initiativer, og mangel på komponenter kan ha negative effekter, fremgår det.

Det positive momentet i Recycling er ventet å fortsette. På kort sikt reflekterer råvarepriser positivt på investeringer, mens forstyrrelser i forsyningskjeden kan fortsatt ha noen negative effekter.

For Tomra Food er utsiktene fortsatt positive på mellom- til lang sikt for både det ferske og prosesserte matsegmentet. Pandemisituasjonen skaper noen utfordringer på kort sikt ettersom reiseaktivitet er begrenset, og fraktdager kan skape forstyrrelser.

Ordreinngangen for forretningsområdene var 1,4 milliarder kroner i kvartalet, som tilsvarer en oppgang på 35 prosent fra tredje kvartal 2020, justert for valuta.

Analytikerne er negative til aksjekursen

Av syv meglerhus som har oppgitt anbefaling på aksjen, anbefaler ingen av analytikerne aksjekjøp, ifølge Infront TDN Direkt.

Fire anbefaler hold, mens tre har en salgsanbefaling.

Analytikernes kursmål er i gjennomsnitt 426 kroner, og strekker seg fra 315 kroner til 500 kroner. Tomra-aksjen ligger på 487,90 kroner.

Panteaksjen har vært blant de store vinnerne på Oslo Børs de seneste årene, og siden høsten 2016 har den klatret over 460 prosent. Analytikerkorpset mener imidlertid at prisingen er for høy når man setter aksjekursen opp mot inntjeningen i selskapet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Oslo Børs
 3. Tomra Systems
 4. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Schibsted øker resultatene mer enn ventet i tredje kvartal

 2. Nel tapte 509 millioner etter aksjesmell

 3. Europris med rekordtall: Fraktkostnadene øker neste år

 4. Golden Ocean tjente 1,7 milliarder i tredje kvartal - betaler mesteparten i utbytte

 5. Flyr-sjefen: – Pandemien er definitivt fortsatt en utfordring