Salmar kjøper nesten halvparten av Refsnes Laks for 665 millioner

Salmar kjøper seg opp i oppdrettsselskap i nær nabokommune.

Salmar-grunnlegger Gustav Witzøe.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Salmar har inngått en avtale om å kjøpe 45 prosent av aksjene i Refsnes Laks for 665 millioner kroner, ifølge en børsmelding publisert onsdag morgen. Kjøpet skjer gjennom en kombinasjon av aksjekjøp og en rettet emisjon.

Refsnes Laks har i dag fem tillatelser for produksjon av laks, alle i produksjonsområdet Nordmøre og Sørlige Trøndelag. Totalt har selskapet en maksimalt tillatt biomasse (MTB) på 3932 tonn.

– Vi har solgt 4000 tonn laks så langt i år, og 6000 tonn er normalt for oss. Refnes Laks er i posisjon til å være en del av de miljøfokuserte vekstmulighetene fremover, sier administrerende direktør Jon Refnes i Refsnes Laks til E24.

Refsnes og Salmar har hatt et nært samarbeid gjennom flere år, og Salmars erverv av en betydelig eierandel i selskapet er en naturlig videreføring av dette samarbeidet, skriver Salmar i børsmeldingen.

– Vi har ambisjoner om å utvikle og utvide produksjonen regionalt og internasjonalt. Internasjonalt bygger vi opp landoppdrett i Belgia, mens regionalt har vi nå et samarbeid Salmar, sier Refsnes.

Refsnes Laks ligger i Revsnes, mellom hav og fjell.

Nær nabo

Refsnes har base på Revsnes i Åfjord kommune i Trøndelag. Salmar har hovedkvarter på Frøya, begge i Trøndelag.

– Vi er en liten bedrift i oppdrettssammenheng, med 23 ansatte, og nå kan vi dra nytte av å kunne spille på ressursene som vi og Salmar har lokalt

– Transaksjonen gir Salmar videre bærekraftig vekst i umiddelbar nærhet til eksisterende oppdrettsområder i Midt-Norge og det vil være en god industriell løsning som sikrer betydelige synergier og videreutvikling av eksisterende aktivitet og driftskompetanse, skriver Salmar i børsmeldingen.

Refsnes har holdt på i Åfjord siden 1918, ifølge selskapet selv.

I 2019 fikk Refsnes et årsresultat på 46 millioner kroner. Gjennomsnittet for de siste fem årene er 52 millioner kroner for selskapet.

Kjøpet er betinget av at Konkurransetilsynet ikke griper inn.

– Vi ser ingen grunn til at noe i transaksjonen her skal bli stoppet av Konkurransetilsynet, sier Refsnes.

Driver Joker-butikk og visningssenter

Refsnes Laks var frem til i dag heleid av Ivar Refsnes, mens broren Jon Refsnes er administrerende direktør i selskapet.

Familiebedriften startet opp i 1918 som Stoksund Handelskompagni. Denne delen av driften eksisterer fortsatt i dag som en lokal Joker-butikk.

Refsnes Laks har også et visningssenter i Trondheim og i Åfjord.

Refsnes fikk sin første lakseskonsesjon i 1986, og etter å ha drevet med klippfisk og tørrfisk produserer selskapet nå hovedsakelig laks.

I fjor åpnet Refnes også et visningssenter, delvis i Trondheim, delvis i Refsnes. I tillegg til senteret har selskapet en visningskonsesjon, som er en integrert del av produksjonen.

– Vi er stolt av å drive visningssenteret, og det er en unik mulighet til å vise fram næringa og drive folkeopplysning.

Samtidig sier Refsnes at visningssenteret ikke driver skjønnmaling.

– Det er et samarbeid med NTNU Vitenskapsmuseet, som er ansvarlig for det redaksjonelle, så man får et ærlig bilde av næringa, sier Refsnes.

Budkamp om annen lakseoppdretter

Salmar er også i en pågående budkamp med NTS om å kjøpe Norway Royal Salmon, og Salmar har varslet et bud på 11,8 milliarder kroner for selskapet.

Der har laksekjempen i Trøndelag gitt et bud på 11,8 milliarder kroner for alle aksjene i selskapet. Fra før har NTS gitt et bud som er lavere.

Norway Royal Salmon-aksjonærene fikk først et bud på 209 kroner fra NTS, men da få takket ja, økte NTS til 240 kroner. Nå byr Salmar hele 270 kroner aksjen. Styret har anbefalt aksjonærene å takke nei til NTS og stille seg avventende til Salmar-budet.

Les på E24+

Ikke frykt inflasjonen – ennå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Salmar
 2. Refsnes Laks
 3. Laks
 4. Oppdrettsnæring
 5. Åfjord

Flere artikler

 1. Salmar inn i budkamp om Norway Royal Salmon

 2. Norway Royal Salmon med resultatfall midt i intens budkamp

 3. NTS ombestemmer og vil kjøpe Norway Royal Salmon likevel

 4. Salmar skuffer med fall i driftsresultatet: – Ikke godt nok

 5. Norway Royal Salmon med solid oppsving i tredje kvartal