Horisont Energi stiger 22 prosent etter Enova-støtte: – Dette vil bli lagt merke til over hele verden

Horisont Energi bykser på børs etter å ha fått Enova-støtte til gigantprosjektet Barents Blue. Gründer Bjørgulf H. Eidesen eier aksjer for nær 300 millioner, og medeier Øystein Stray Spetalen har gjort tregangeren.

FULL POTT: Horisont Energi og gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen får 482 millioner av Enova til å realisere sitt ammoniakkprosjekt i Hammerfest.
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Det ble full pott ja, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen til E24.

Han er sjef og storeier i Horisont Energi, som fredag morgen melder om en tildeling på 482 millioner fra Enova til sitt prosjekt Barents Blue, EUs første rene ammoniakkanlegg i verdensskala.

Investorene reagerer på nyheten ved å sende aksjen opp over 22 prosent en drøy time etter børsåpning.

Dermed er Eidesen blitt over 56 millioner rikere på papiret den siste timen, og eier aksjer for over 294 millioner kroner.

Lille Horisont Energi, som gikk på Euronext Growth rett etter nyttår, har kapret nesten halvparten av statens tildeling på totalt én milliard kroner til ulike hydrogenprosjekter, som blir annonsert av regjeringen i dag.

– Vi utvikler det første storskala ammoniakkprosjektet basert på lavutslippsproduksjon i EU, så dette er et banebrytende prosjekt som vil bli lagt merke til verden over, sier Eidesen.

Lagres på havbunnen

Global etterspørsel etter ammoniakk er ventet å holde seg høy i årene som kommer, både fordi det er en viktig komponent i gjødselproduksjon, men også grunnet potensialet som utslippsfritt drivstoff.

Da må imidlertid selve produksjonen av ammoniakk foregå basert på fornybar energi eller naturgass med effektiv fangst og lagring av CO₂.

Les også

Yara, Horisont Energi og Tizir får penger: Enova gir milliard til hydrogenprosjekter

Horisont Energi skal bruke gass fra Snøhvit-feltet i Barentshavet, og CO2 som genereres fra ammoniakk-anlegget skal fraktes ut på havet igjen med spesialskip, og deretter injiseres og lagres i reservoaret «Polaris», med en estimert kapasitet på over 100 millioner tonn.

Barents Blue er tildelt Enova-støtten for å delta i EUs hydrogenprosjekt IPCEI.

«Barents Blue blir et flaggskipsprosjekt av stor betydning for Norge og Europa. Prosjektet skal demonstrere at ny, energieffektiv teknologi for ammoniakkproduksjon og karbonfangst vil kunne gjøre lavutslipps ammoniakk konkurransedyktig», skriver Enova-sjef Nils Kristian Nakstad i en pressemelding.

Vil koste over ti milliarder

Med på eiersiden i Horisont Energi er blant andre Øystein Stray Spetalen, gjennom sitt deleide og børsnoterte investeringsselskap Saga Pure, samt sitt private selskap Ferncliff.

Etter dagens kursoppgang eier Spetalen aksjer direkte og indirekte i Horisont Energi for rundt 100 millioner kroner.

AKSJER FOR 100 MILL: Investor Øystein Stray Spetalen, gjennom heleide Ferncliff og deleide Saga Pure.

Det amerikanske hedgefondet QVT og KLP Alfa Global Energi sitter også på betydelige eierposter.

Etter dagens opptur prises selskapet til rett over 900 millioner. Det er fortsatt 37 prosent under nivået fra rett etter børsnoteringen i februar, da «hypen» rundt miljøvennlig teknologi var på sitt største.

Uansett sitter Spetalen og de øvrige investorene fortsatt med betydelig gevinst, etter å ha deltatt i en emisjon på 150 millioner kroner i desember 2020 som priset hele selskapet til kun en tredjedel av dagens verdi.

Horisont Energi forventer å bruke rundt 25 prosent av Enova-midlene på en såkalt FEED-studie i løpet av våren, som skal sette selskapet i stand til å ta en investeringsbeslutning i starten av 2023.

Horisont Energi har allerede signert en intensjonsavtale med Equinor om Hammerfest-fabrikken, som har en investeringsramme på over 10 milliarder kroner.

– Vi vil komme tilbake til mer nøyaktig kapitalbehov på et senere tidspunkt, sier Eidesen.

Han hyller norske myndigheter for støtten som nå gis til å hjelpe flere store hydrogenprosjekter på bena.

– Disse midlene har stor betydning for oss, og betyr at vi er et stort skritt nærmere å bli en del av den europeiske verdikjeden for hydrogen. Prosjektet får også anerkjennelse og synlighet nå, og det vil bidra til å åpne flere dører mot markedet, samarbeidspartnere og prosjektfinansiering, sier Eidesen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
 2. CO2
 3. Horisont Energi
 4. Øystein Stray Spetalen
 5. KLP
 6. Energi
 7. Teknologi

Flere artikler

 1. Horisont Energi skyter opp: Gründeren sitter med verdier verdt over 500 mill.

 2. Betalt innhold

  Sandnes-selskap får nær ein halv milliard fra statlege Enova

 3. Sandnes-selskap eit viktig steg nærare karbon­lagring i nord

 4. Yara, Horisont Energi og Tizir får penger: Enova gir milliard til hydrogenprosjekter

 5. Horisont Energi-gründer: – Heldigvis har eg ei kone som tener pengar