Kraftig laksefall på svake Lerøy-tall

Oppdrettsgiganten Lerøys kvartalstall skuffer markedet. På Oslo Børs straffes aksjen med et kraftig fall, men også resten av sektoren trekkes ned i rødt. Småsparere dumper nå Lerøy-aksjer.

SKUFFER MARKEDET: Lerøy tjente mindre enn ventet i første kvartal. Her konsernleder Henning Beltestad ved en tidligere anledning. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Lerøy Seafoods resultater landet godt under forventningene i første kvartal, ikke minst etter at et lavt slaktevolum som ga en negativ effekt på kostnadene.

Fra analytikerhold pekes det på både høyere kostnader og lavere prisoppnåelse enn hva man hadde antatt.

Konklusjonen fra Sparebank 1 Markets er at det ble et svakt kvartal for konsernet, som driver med både laks, ørret og hvitfisk.

– Lerøy leverer nok et svakt kvartal, preget av lave volum og et høyt kostnadsnivå. I tillegg til at de sliter med fortsatt lave realiserte priser på ørret, sier analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets til E24.

Les også: Svakere første kvartal fra Lerøy

Kraftig aksjefall

Resultatslippet tirsdag morgen viste at Lerøy fikk et operasjonelt driftsresultat på 691 millioner kroner i første kvartal, lavere enn både tilsvarende periode i fjor (960 millioner) og forventningene på 855 millioner kroner.

Les også

Mowi opprettholder guiding, ser tøff konkurranse

Skuffelsen sendte Lerøy rett ned da Oslo Børs åpnet for handel klokken ni, og ved børsstenging hadde aksjen falt 7,91 prosent. Aksjen til Austevoll Seafood, som eier nær 53 prosent av Lerøy, falt samtidig 7,96 prosent.

Fallet ser også ut til å smitte over på andre oppdrettsaksjer. Indeksen som følger sjømatsektoren er ned rundt to prosent, med nedgang for nesten alle selskapene.

– Det er ikke unaturlig at det kan komme litt frykt etter de dårlige tallene fra Lerøy, det påvirker også de andre, sier analytiker Kjetil Lye i Handelsbanken Capital Markets.

KURSFALL: Lerøy ble sendt rett ned da Oslo Børs åpnet.

Foto: Infront

Småsparere dumper Lerøy-aksjer

– Hvis vi ser bredt på de lakseselskapene som har presentert tall så skuffer de fleste på antall tonn fisk i forhold til første kvartal 2018, sier Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen.

– Dette gjelder også Lerøy. Selv om etterspørselen innen hvitfisk er god, i kombinasjon med høyere priser så er ikke dette nok til å overbevise markedet. Med en inntjening per aksje på 0,97 kroner, handler Lerøy på 15 ganger inntjeningen, noe som absolutt ikke er billig. Man ser også at spotprisen på laks er noe lavere enn tilsvarende periode i fjord, slikt sett er mange av lakseaksjene priset for høyt, fortsetter han.

– Dette er også noe vi ser blant våre kunder, og de har brukt dagen på å vekte seg kraftig ned i Lerøy. I skrivende stund er det solgt Lerøy aksjer for 12 millioner kroner. Kundene er tydeligvis skuffet over resultatene og guidingen til selskapet fremover.

Les også

Bakkafrost skuffer i første kvartal, venter bedring fra 2020

Slaktet mindre

Lye ser for seg nedjusterte resultatprognoser for Lerøy.

– Det var noe høyere kostnader i oppdrett og litt svakere prisoppnåelse enn ventet, sier han.

Tønseth sier at lavere volum gjør at kostnadene per enhet blir høyere, i tillegg til at selskapet generelt har høyere kostnadsnivå enn resten av sektoren.

– De har en inntjening per kilo laks på rundt samme nivå som i fjerde kvartal i fjor, men første kvartal har rundt seks kroner høyere spotpris enn fjerde kvartal.

I oppdrettsvirksomheten falt slaktevolumet til 32.000 tonn laks og ørret i kvartalet fra 38.000 tonn på samme tid i fjor, skriver Lerøy i kvartalsrapporten.

Planlagt slaktevolum for konsernet i andre kvartal er 36.000 tonn, og selskapet holder på guidet slaktevolum av rødfisk for 2019 på 190.000 tonn.

Les også

Bakkafrost skuffer i første kvartal, venter bedring fra 2020

Les også

Svakere første kvartal fra Lerøy

Les også

– Kinas andel av vårt salg kan dobles

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Lerøy Seafood Group
 2. Sjømat
 3. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Lavere slaktevolum og resultat for Lerøy

 2. Lerøy venter resultatbedring i 2020: – Nå begynner det å nærme seg noe

 3. Kraftig laksefall på Oslo Børs etter USA-etterforskning

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Milliardutbytte for Lerøy

 6. Laksegiganten Mowi faller på børs tross rekord: – En overreaksjon