Seadrill markant opp på positiv Oslo Børs

Oslo Børs utviklet seg på linje med øvrige europeiske børser onsdag, der Seadrill steg markant.

SEADRILL-OPPTUR: Seadrill steg kraftig på Oslo Børs onsdag.
Publisert:

Seadrill-oppgangen kom etter at selskapets Sonangol-joint-venture, Sonadrill, har blitt tildelt kontrakt for ni brønner samt seks enbrønnsopsjoner med boreskipet «Libongos» offshore Angola, ifølge en melding. Boreskipet, som er eid av Sonangol, vil bli bareboat-chartret til Sonadrill, der Seadrill eier 50 prosent, for jobben.

Dagraten på kontrakten er ifølge Bassøe Analytics på 215.000 dollar pr dag, en markant økning fra slutninger for tilsvarende boreskip i sommer på rundt 180.000 til 190.000 dollar pr dag.

Analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux omtaler kontrakten som bra, og understreker at raten i kontrakten er den høyeste spotraten som er sett for dypvannsboreskip i 2019.

– Det er ikke noe tvil om retningen for ratene i markedet, så skulle man kanskje ønske at denne var høyere, men det ikke noe tvil om at retningen peker oppover, sier analytiker Magnus Olsvik i Kepler Cheuvreux til TDN Direkt onsdag.

Bli med i Aksje-NM her.

– Mer disiplinerte

Ifølge analytikeren beviser denne ukens Seadrill-kontrakter hvor ratenivået for tiden ligger for dypvannsboreskip.

– Riggselskapene gir ikke ut kontrakter på 150.000 dollar pr dag lengre. De har blitt litt mer disiplinerte og de tar ikke hva som helst, sier han.

Les på E24+

Børskommentar: Polight-aksjens himmelferd er spektakulær. Spørsmålet er om kursfallet i forkant var lite rasjonelt

Tidligere denne uken meldte Seadrill at boreskipet «West Neptune» har mottatt en ettårig kontrakt med LLOG Exploration Offshore i den amerikanske delen av Mexicogulfen. Dagraten på kontrakten er på 202.000 dollar pr dag, ifølge Bassøe.

Grunnen til at riggselskapene nå kan ta høyere rate er ifølge Olsvik at utnyttelsesgraden for riggflåten har økt.

– Det er fortsatt overkapasitet, men det er ikke like mange tilgjengelig rigger lengre. Etter hvert som en del av de beste riggene får kontrakter må oljeselskapene nå betale litt mer for spesifikke rigger, sier analytikeren.

Transocean skraper rigger

Ellers i riggmarkedet meldte Transocean tirsdag kveld at de skraper sine tre siste femtegenerasjons boreskip bygget sent på 1990- og 2000-tallet. De tre riggene har ligget i kaldt opplag i tre til fire år, og var av mange ansett å være på vei ut av markedet.

– Det er greit å få ut disse riggene. Alternativet er at de ligger der som en opsjon på fremtiden, så helhetlig bedrer det balansen i markedet noe. Vi tror både Transocean og Valaris vil ta ut mer kapasitet av markedet i 2019, sier Olsvik til TDN Direkt.

Pareto Securities mener skrapingen er positivt for markedsbalansen og estimerer en nedgang på 1,4 prosent i tilbudssiden for denne typen rigger.

Seadrill-aksjen endte opp 14,0 prosent på Oslo Børs.

Oslo Børs steg 0,93 prosent til 858,51 poeng, omsatt for 2.866 millioner kroner.

Slik er topplisten i Aksje-NM etter stengetid onsdag:

1,high risk high reward 43,8%
2.EKV40,71%
3.Arthur39,2%
4.FunTrade38,47
5.Oldmoney34,52%
Les også

Dette må du vite om aksjer

Les også

Følg børsen direkte på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om