– Det var verre før

Tidligere aksjemegler Ole Hedenstad Aunaas mener tv-serien «Exit» har lite med finans å gjøre, men forteller om utbredt bruk av narkotika og prostituerte.

Tobias Santelmann spiller finansmannen Henrik i serien «Exit» som sendes på NRK i høst.

Ingeborg Klyve
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

–Jeg vil gi den en treer. Den har ingenting med finans å gjøre, men med dekadens og faenskap, sier tidligere aksjemegler Ole Aunaas om tv-serien «Exit».

Hedenstad Aunaas er kjent for å ha vært kilde til Bjørn Olav Nordahls bok «Skyggeland» om finansmiljøet i Oslo. Han har 25 års erfaring fra finansmarkedet og har tidligere snakket om misbruk av alkohol og kokain.

Karakterene i NRK-serien «Exit» er basert på fire ekte investorer, som sammen har fortalt sine historier i et videoopptak som ble levert produksjonsselskapet Fremantle. Serien beskriver en livsstil med mye dop, festing og prostituerte. Ifølge serieskaperne er 70 prosent av det som vises fra virkeligheten.

Hedenstad Aunaas sier til E24 at han ikke tror det er usannsynlig at mye av det som kommer frem i «Exit» faktisk har skjedd, men at han tror den type livsstil var mer utbredt i bransjen før.

– De som jobber i bransjen i dag er mye smartere enn meg. Jeg hadde utdanning jeg også, men det er mye tøffere nå. Du må være top notch. Du må ha så høye karakterer at det er fandens oldemor. Det er mye strengere. Du kan ikke invitere noen på ball og drive business utifra det, sier han.

Les på E24+

Innsidere avslører: Den mørke sannheten

Jobbet 18 timer i døgnet

Den tidligere megleren, som blant annet har jobbet på meglerbordet hos ABG Sundal Collier, forteller om utbredt bruk av narkotika og prostituerte.

– Vi jobbet 16 til 18 timer i døgnet, sier han.

Kunder som ble fløyet inn fra New York og London krevde prostituerte straks de krysset grensen til Norge, forteller Hedenstad Aunaas.

– Da måtte jeg ordne det for dem.

–Jeg har betalt for så mange prostituerte i mitt liv, men aldri selv benyttet meg av dem. Det var sånn som du ser i serien, men det var verre før.

Hedenstad Aunaas synes tv-serien skulle tatt for seg mer av selve finansbransjen, innsidehandel, og hvordan karakterene faktisk har tjent pengene sine. 

– Jeg synes serien savner en relasjon til finansmiljøet. Den tar bare for seg de dårlige sidene, og ikke noen av de bra, sier han. 

FINANSFOLK: Henrik (Tobias Santelmann), Jeppe (Jon Øigarden), Adam (Simon J. Berger) og William (Pål Sverre Hagen) er fire menn i finansbrasjen som trår langt over moralske grenser i jakt etter spenning.

Ingeborg Klyve

Fremstår fjernt

«TV-høstens store snakkis». «Høstens TV-sjokk». «Exit» hadde premiere fredag forrige uke, og allerede rukket å bli bredt omtalt, både av anmeldere og i form av medieoppslag om seriens eventuelle troverdighet.

Les på E24+

Dette er forvalterne som styrer milliarder i norske fond

Men finansnæringen selv kjenner seg ikke igjen i det som kommer frem.

Hovedorganisasjonen for næringen, Finans Norge, ønsker ikke kommentere serien, men sier den handler om folk som ikke er en del av bransjen organisasjonen representerer.

Leder Pål Adrian Hellman i Finansforbundet oppfatter ikke Exit som noen virkelighetsnær skildring av finansnæringen. 

– Jeg må først si at jeg ikke har sett alle episoder, men jeg har hørt om innholdet, og jeg kjenner ikke igjen holdninger og miljø for dem vi representerer. Det fremstår heller fjernt for dem, sier Hellman.

Les på E24+

De styrer milliarder i norske fond. Dette er de nye, unge forvalterne

Tror folk skjønner det er fiksjon

Selv opplever Hellman at serien gir ham en assosiasjon til 80-tallet og jappetid.

– Da var det litt hyping rundt finansnæringen og det grenseløse ved den.

Han tror ikke TV-serien vil påvirke folks oppfatning av næringen og finansfolk noe særlig.

– Jeg tror folk skjønner at det er fiksjon og at det er begrensede miljøer som er beskrevet, sier han, og legger til:

– Fra en dramatisk vinkel er det spennende å se hvordan ting kunne ha vært, eller kanskje er, jeg vet ikke. Men om serien får noe innvirkning på næringen – på den ene siden er jeg veldig skeptisk til det, men den bidrar heller ikke i positiv retning.

– Jeg tror folk er i stand til å vurdere ut fra egne erfaringer, og ser på dette som ekstremt. 

Mystisk bransje

BI-professor Peggy Brønn sier finansbransjen er omgitt av mystikk.

– Sett utenfra lurer nok folk på hva som egentlig skjer der. Hvordan tjener de så mye penger, hva gjør de egentlig?

– Det er folk med penger, dress og hvit skjorte, raske biler, penger er holy grail, de bruker språk vi ikke kjenner til, de gjør alt de kan for å tjene penger. Det kan være feil og det kan være sant, men det er oppfatningen, sier Brønn.

Hun mener «Exit» støtter en oppfatning som hersker om finansbransjen fra før – «den bransjen har et litt tvilsomt omdømme allerede» – og drar en parallell til spørsmål hun får om Vy, tidligere NSB:

– Når folk spør om forsinkelser skader NSB sitt omdømme, pleier jeg å svare at nei, det bare støtter det.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Finansforbundet
 2. Finans Norge
 3. TV-serier
 4. NRK

Flere artikler

 1. Finansmann avviser «Exit»-rykter: - Ikke sånn det fungerer i bransjen

 2. Betalt innhold

  Insidere avslører: Den mørke sannheten

 3. Skattedirektøren om virkelighetens «Exit»: Noen av de aller rikeste får bistand til å unndra skatt

 4. Selger Exit-hus for 24 millioner – ny eier slipper klausul om tredje sesong

 5. Exit, Ap? Virkelig?