SEBs sjefstrateg om oktober: – Har vært krasjenes måned

Oktober er måneden USA-børsen flest ganger har falt minst fem prosent på én dag. Men stor uro trenger ikke bety negativ månedsavkastning, viser historikken.

USA-børsene har steget betydelig i år og ligger for øyeblikket i overkant av to prosent under toppnivåene som ble nådd i sommer.

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

– Nå begynner skrekkmåneden oktober. Den har fått det ubehagelige ryktet om å være den måneden der det stormer betraktelig i de finansielle markedene og børsene kollapser verden over, skriver sjefstrateg Johan Javeus i SEB i en fersk analyse.

I det vi nå har gått inn i oktober, spør Javeus seg om hvor redde vi bør være for «oktoberspøkelset».

I fjor slo blant annet skrekken til for fullt, da børsene i både Europa, Asia og USA falt hardt fra toppnivåer i den andre høstmåneden.

– At oktober er turbulent råder det ingen tvil om og det er den kalendermåneden som historisk har hatt høyst gjennomsnittlig volitalitet (svingninger, journ.anm.) målt i den amerikanske skrekkindeksen VIX, påpeker Javeus.

Mest urolige måneden

VIX-indeksen måler de forventede svingningene på den brede USA-indeksen S&P 500, som består av de 500 største noterte selskapene.

Historikken til VIX-indeksen går tilbake til 1990, og i snitt har nivået siden dette ligget på 19,2 poeng. Snittet per måned viser at oktober historisk har hatt det høyeste nivået med nærmere 22 poeng i perioden.

Oktober er også måneden med flest store negative børsutslag per dag.

Javeus har regnet på at S&P 500-indeksen i USA har falt fem prosent eller mer i løpet av én dag ved 73 tilfeller, og hele 19 av dem har vært i oktober.

– At oktober har fått sitt dårlige rykte, handler tross alt om at det har vært krasjenes måned, understreker sjefstrategen.

Oslo Børs og en rekke andre børser følger ofte utviklingen på de viktige USA-børsene.

Les også

– Jeg tror denne høsten blir spennende

– Uro betyr ikke lav månedsavkastning

Men selv om oktober har hatt størst børssvingninger, er det september som historisk har levert klart svakest børsavkastning.

En av årsakene til dette er at en rekke store, negative hendelser har skjedd i september, blant annet Lehman Brothers-konkursen i 2008, eurosonekrisen i 2011 og terrorangrepet mot World Trade Center i 2001.

Det samme påpeker Javeus i sin analyse, og skriver at selv om en måned har store svingninger, så kan den fortsatt ende i pluss.

Siden 1928 har S&P 500-indeksen i snitt steget rundt 0,7 prosent i oktober, mens den i september i snitt har falt én prosent. Siden 1990 har indeksen i snitt steget nær 1,5 prosent i oktober, og så vidt falt i september.

– Om vi istedenfor å bare se på volitaliteten, undersøker hva som faktisk har skjedd med aksjekursene hver måned så blir bildet litt annerledes.

– Historien viser at da at det er i august og september man skal passe seg, mens oktober til og med desember pleier å være tre bra måneder for børsene i USA, forklarer Javeus.

Les også

– Vi må venne oss til lavere overskudd i norske selskaper

– Noe alle forvaltere har i bakhodet

De urolige børshøstene blir ofte forklart med at det da går mot slutten av året og at både selskapene selv og analytikerne som følger dem forstår at forventet inntjening har vært for høy.

Det ender ofte i både resultatvarsler fra selskapene og barbering av resultatprognosene hos analytikerne, som vanligvis sender aksjekurser nedover.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand sier at det er utfordrende med den vanligvis urolige børshøsten.

– Det er noe aller forvaltere har i bakhodet. Det er måneder som august, september og oktober som gjør at man har uttrykk som «sell in may and go away», sier han. 

– Ikke tegn til stabilisering

I mai solgte Chen og Storebrand seg ned til undervekt i aksjer i Norge, Sverige og fremvoksende økonomier, men beholdt normalvekt i globale aksjer.

Chen peker på at han fremover følger nøye med på utviklingen i de globale industrimålingene, som har vist store svakhetstegn både i Europa og USA den siste tiden.

Den såkalte ISM-indeksen i USA for september viste tirsdag et fall til 47,8 – den svakeste målingen siden juni 2009. Det sendte børsene i negativt terreng.

– Det er ikke tegn til stabilisering og at det vil snu opp snart. Tvert imot viser underkomponentene som ordre minus lagre at det er videre nedside, sier Chen. 

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vix-indeksen
 2. USA
 3. S&P 500
 4. SEB
 5. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Tungt børsfall: – Frykt for at industrinedturen skal spre seg

 2. Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon

 3. – Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se

 4. Urolig Oslo Børs-uke endte nær to prosent i minus

 5. Brems i verdensøkonomien barberer inntjeningen på Oslo Børs: – Det går dårligere