Børsdagen

Oljeprisrally ga tydelig oppgang på Oslo Børs

Historisk kraftige bevegelser i oljeprisen preget handelen på Oslo Børs mandag.

Erik Johansen / NTB scanpix
  • André Haugen
Publisert:

Oljeprisen stiger over 10 prosent til 66,6 dollar fatet ved stenging på Oslo Børs. Prishoppet på olje trakk Hovedindeksen opp 1,26 prosent til 899,55 poeng mandag.

Oljekjempen Equinor ledet an i oppgangen og steg 4,24 prosent.

Andre oljeaksjer var også kraftig opp, med Aker BP opp 9,36 prosent og DNO opp 6,7 prosent.

Samtidig var Norwegian-aksjen opp 2,33 prosent etter dagens skjebnemøte, der obligasjonseierne sa ja til forlengelse av to milliardlån.

Rekordbyks

Da oljehandelen startet mandag morgen, bykset prisen fra 60 dollar fatet til over 71 dollar fatet. Det tilsvarer en økning på nesten 20 prosent, som var det kraftigste hoppet som er registrert noensinne, ifølge Bloomberg.

Prisoppgangen kommer etter et droneangrep mot saudiarabiske oljeinstallasjoner natt til lørdag, der resultatet har vært at halve produksjonen ved verdens største oljeprosesseringsanlegg, Abqaiq, tilhørende Saudi Aramco, er midlertidig satt ut av spill.

Les også

Les også: Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

Angrepene har fjernet en daglig produksjon på 5,7 millioner fat fra markedet, tilsvarende nesten seks prosent av verdens daglige etterspørsel.

Oljeprisbykset har også bidratt til en styrket krone.

– Ikke rett frem

– Effekten av oljeprisoppgangen på andre markeder er ikke helt rett frem, påpeker DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en morgenrapport.

De siste årene har det vært slik at oljeprisen har beveget seg i takt med utviklingen i aksjemarkedet og den generelle risikoappetitten. Altså stiger prisen når det er optimisme i markedet.

– Oppgangen i oljeprisen i dag har imidlertid ingenting å gjøre med mer optimistiske vekstutsikter globalt, men med produksjonsbortfall og økt geopolitisk usikkerhet, skriver analytikeren.

Selv om høyere oljepris som regel er positivt for Oslo Børs, som er blant de mest energitunge i verden, er vi altså også påvirket av stemningen i markedet globalt.

Les forhåndsanalysen fra Nordnet
Les også

Historisk oljeprishopp etter angrepet i Saudi-Arabia

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsdagen
  2. Aksjelive

Flere artikler

  1. Sterk dag på Oslo Børs til tross for nytt dramatisk oljeprissjokk

  2. Tydelig opptur på Oslo Børs tross oljeprisfall

  3. Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

  4. Oljeprisen og Oslo Børs falt brått etter Saudi-rykter

  5. Historisk oljeprishopp etter angrepet i Saudi-Arabia