Thomas Cook i krisemøte for å unngå konkurs på mandag

Kampen om luften
 • Martin Hagh Høgseth
 • Sindre Hopland
 • NTB
Publisert:

Det britiske reiseselskapet Thomas Cook møter sine største aksjonærer og kreditorer klokken 10.00 norsk tid for å diskutere en siste mulighet til å redde selskapet fra konkurs, skriver Sky News søndag morgen.

Møtet skal finne sted i London i kontorene til advokathuset Slaughter & May, hvor målet er å kjøpe seg nok tid til å ikke bli slått konkurs og satt under administrasjon mandag morgen.

Ifølge Sky News trenger selskapet 200 millioner pund (2,26 mrd. kroner) for å unngå konkurs, som er et krav fra selskapets banker. For videre drift, trenger Thomas Cook rundt 900 millioner pund (10,1 mrd. kroner), som Fosun Tourism Group skal ha gått med på å betale halvparten av.

Thomas Cook har for tiden rundt 165.000 ferierende kunder bare fra Storbritannia alene, som kan bli strandet i utlandet om selskapet går konkurs.

Britiske myndigheter vil da være forpliktet til å hente hjem de strandede passasjerene. For to år siden måtte myndighetene også trå til for å hente hjem 110.000 turister da flyselskapet Monarch Airlines gikk konkurs, noe som kostet skattebetalerne 60 millioner pund til leie av fly.

Les på E24+

Det ypperste av luksus i luften – nå slår første klasse tilbake (+)

Fond kan redde den norske driften

Fondet Triton Partners skal ha vært interessert å kjøpe Thomas Cooks nordiske operasjon, Vinggruppen, som inneholder den norske virksomheten. Samtaler om et slikt oppkjøp skal fremdeles ha pågått lørdag.

Det første budet fra Triton kom allerede mai måned, og Thomas Cook sa på det tidspunktet at man vurderte budet.

Den skandinaviske delen av selskapet hadde et resultat etter skatt på 95 millioner pund i fjor (1,07 mrd. kroner), i motsetning til den britiske delen av Thomas Cook som tapte syv millioner pund (79,1 millioner kroner) i samme år.

Vinggruppen er ikke urolige

Vinggruppen vil ikke spekulere i hva som skjer framover i forbindelse at de inngår i den konkurstruede Thomas Cook-gruppen.

– Vi retter vår oppmerksomhet mot å få dette i havn og ingenting annet. For gjester som har booket eller vurderer å booke, gjelder det samme som alltid. Det vil si at man er beskyttet av reiseforsikringen, sier kommunikasjonssjef Fredrik Henriksson i Thomas Cook Nord-Europa.

Henriksson sier at avdelingen i Norden har vært en lønnsom del av konsernet i flere år. På direkte spørsmål om hva som skjer dersom Thomas Cook-gruppen går konkurs, svarer han:

– Vi er jo en del av konsernet. Men det er ikke noe jeg vil spekulere i nå, og vi retter oppmerksomhet mot at vi skal få dette i havn, sier han.

Arbeidsplasser på spill

Dersom Thomas Cook går konkurs, kan også tusener av ansatte miste jobben. I dag har selskapet 22.000 ansatte, hvorav 9.000 i Storbritannia.

Det 178 år gamle selskapet er blant verdens største og mest tradisjonsrike reisearrangører, med 600 butikker bare i Storbritannia, et flyselskap og en hotellkjede.

Bak selskapets vansker ligger blant annet bekymring for brexit, høyere drivstoffpriser og konkurranse fra salg av reiser på internett.

I mai kom det fram at selskapet har en gjeldsbyrde på 1,25 milliarder pund.

Les også

Ving-eier Thomas Cook søker konkursbeskyttelse

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Thomas Cook
 3. Konkurs
 4. Flyselskaper
 5. Aksjelive

Flere artikler

 1. Vinggruppen er ikke urolige på tross av overhengende konkursfare

 2. Ving-eier Thomas Cook søker konkursbeskyttelse

 3. Thomas Cook på randen av konkurs

 4. Ving får nye eiere etter Thomas Cook-konkursen

 5. Over 9.000 nordmenn på reise kan bli rammet av Thomas Cook-konkurs