Spetalen-selskap kjøpte seg opp i offshorekrisen: – Vi er forsiktige optimister

Også i fjor så rederiet Standard Drilling lysere tider på vei i supplymarkedet, men optimismen druknet i en flom av skip. Nå mener styreleder Martin Nes det er to gode grunner til at oppsvinget kommer til sommeren.

Standard Drilling har brukt offshorenedturen til å kjøpe skip.
Publisert: Publisert:

Øystein Stray Spetalen-selskapet Standard Drilling har satset på kjøp av det de mente var billige skip i offshorenedturen.

Det har vært tunge tider for mange rederier, som har slitt med overkapasitet, lave rater og til dels store gjeldsbyrder.

Uten gjeld og med en opportunistisk innstilling har derimot Standard Drilling tatt et veddemål som de tror skal gi gevinst når markedet forhåpentligvis snur.

Nå tror styreleder Martin Nes det er en endring på gang i markedet, til det bedre, når sommeren kommer. I markedet i Nordsjøen er typisk sommeren høysesong for offshorerederiene, mens vinteren er lavsesong.

– Vi er forsiktige optimister for vår- og sommersesongen. Vi ser en positiv utvikling fra der vi var, det er det ingen tvil om, sier han til E24.

Nes hadde onsdag tatt turen til Sparebank 1 Markets energikonferanse, der han snakket om selskapet han leder og tilstanden i markedet.

Børskommentar: (+) Nå må Solstad-aksjonærene stålsette seg

Venter gode rater

– Jeg forventer gode rater. Standard Drilling eier 17 skip, men det er de fem store skipene som er den tunge investeringen vår. Det er de båtene, moderne stor tonnasje, som går først i et godt marked, sier han.

Som Nes er inne på har Standard Drilling en flåte bestående av 17 hel- eller deleide plattform forsyningsskip. Denne skipstypen står for vareleveringen til oljeinstallasjonene til havs.

Også fra skipsmeglere har det nylig vært pekt på tegn til høyere rater for offshoreskip, både i spotmarkedet i Nordsjøen og i den delen av markedet der det inngås lengre kontrakter.

Ifølge en oversikt fra skipsmegleren Westshore over spotmarkedet har utnyttelsen for plattform forsyningsskip i Nordsjøen steget til 96 prosent fra 80 prosent for en måned siden.

Selv går Standard Drilling for mellomlange kontrakter for sine skip.

Børskommentar: (+) Snakker John Fredriksens Seadrill med to tunger?

Styreleder Martin Nes i Standard Drilling.

Ser to grunner til oppsving

Styrelederen forteller at selskapet var optimister også i fjor, men at det da kom flere skip inn i markedet, hvilket la et press på ratene.

– Aktiviteten var der i fjor vår og sommer, men det kom flere båter. Og det er jo null disiplin blant rederne. Problemet er at du har et veldig fragmentert marked. Du har ikke mange store sterke aktører som styrer markedet fra redersiden, du har derimot altfor mange tilbydere som har banken på nakken, og bare er opptatt av å få ut båtene sine, sier han, og legger til:

– Der har vi prøvd å tenke annerledes, og være tøffere når det kommer til rater og kontrakter.

Les også

Kværner vinner Hydro-kontrakt til 200 millioner: Skal bygge om Husnes-verket

I år mener Nes det er to gode grunner til at høysesongen blir bedre.

– Det vi ser nå er at det er flere båter på vei ut av Nordsjøen, fordi det har bedret seg også i de andre markedene. Sånn var det ikke i fjor. Det har vært Nordsjøen som ledet an i bedringen, men nå ser du at andre markeder som Afrika og Brasil begynner å ta seg opp.

– De mest lavthengende fruktene av opplagsflåten er også tatt. Det kan komme overraskelser i et udisiplinert marked, men det er ikke så lett å ta ut båter som det kanskje var i fjor. Det koster litt mer og tar litt lengre tid, sier han.

For sin egen flåte holder Standard Drilling alle muligheter åpne.

– Vi kan selge mer, vi har fire båter som vi har sagt er til salgs av New World Supply-flåten, som vi eier 34 prosent av. Er gode prisene gode nok så selger vi. Er mulighetene gode på kjøpssiden kan vi finne på å kjøpe. Er ratene fantastiske, så ligger vi der. Vi har ikke noe press fra banker om at vi må gjøre det ene eller det andre. Det vi er opptatt av er å skape aksjonærverdier, sier Nes.

Les også

Børsopptur i Asia mens Trump møter Kim i Vietnam

Les også

DI: Swedbank-toppsjef fikk sparken etter kritisk rapport

Les også

Tidligere Yara-topp får rekordhøy erstatning etter frifinnelse

Publisert: