Kongsberg Automotive-ras på Oslo Børs

Kongsberg Automotive-aksjen sank etter melding om at selskapet trykker opp flere milliarder nye aksjer.

Kongsberg Automotives største aksjonær, Teleios Capital Partners, har tegnet seg for 1,62 milliarder aksjer i emisjonen, noe som gjør at de beholder sin eierandel på 23,18 prosent.

Bendiksby, Terje / SCANPIX
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Den coronarammede bildelprodusentens aksje var ned 60 prosent fra start på Oslo Børs til en kurs på 52 øre. Siden har aksjen hentet seg noe inn og var ned 50,95 prosent til 72 øre.

Onsdag kveld fikk investorene som har puttet pengene sine i Kongsberg Automotive en brutal beskjed, da selskapet børsmeldte at det henter inn rundt en milliard kroner, ved å trykke opp opptil ti milliarder nye aksjer til en kurs på ti øre.

Emisjonskursen tilsvarer en rabatt på 93 prosent fra sluttkursen onsdag, og fra før av er det utstedt 448 millioner Kongsberg Automotive-aksjer i markedet.

Høy omsetning og kursbyks i forkant

Kongsberg Automotive ble plutselig en av de mest omsatte selskapene på Oslo Børs for et par uker siden, blant annet i lys av at en rekke småaksjonærer kastet seg over aksjen. Ifølge investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet har nettmeglerens kunder økt sin beholdning med 41 prosent den siste uken og er neste største eier.

Det sendte aksjekursen til værs i en periode, til tross for at selskapet bredt hadde kommunisert et stort behov for krisepenger.

Da Kongsberg Automotive ikke lykkes med sin tidligere kapitalinnhenting i april, varslet det imidlertid et mindre behov for frisk kapital enn tidligere ventet.

Slik ble det ikke, og den meldte pengeinnhentingen skjer gjennom en rettet emisjon på 700 millioner kroner mot nåværende storaksjonærer og andre investorer. I tillegg gjennom en reparasjonsemisjon på 300 millioner kroner, der resterende aksjonærer får mulighet til å tegne seg for aksjer.

«Norgesrekord i utvanning?»

Meglersjef Hans Haukeli i ABG Sundal Collier kommenterte emisjonen på Twitter slik:

«Snakker vi norgesrekord i utvanning?», skrev Haukeli.

At aksjonærene utvannes vil si at hver enkelt aksje blir mindre verdt, da antallet aksjer i selskapet øker. Dersom også reparasjonsemisjonen fulltegnes vil antallet aksjer i selskapet øke med rundt 2.000 prosent.

Emisjonskursen ble bestemt etter en såkalt akselerert bokbyggingsprosess onsdag.

«Bakgrunnen for den rettede emisjonen er at selskapet trenger likviditet for å dempe den dramatiske effekten på inntekter og kontantstrøm som corona-pandemien har, og er ventet å ha, på selskapet», heter det i meldingen.

Emisjonen er betinget av godkjennelse på en ekstraordinær generalforsamling som skal holdes rundt 15. juni.

Nedgraderes

Meglerhuset Kepler Cheuvreux nedgraderer anbefalingen på Kongsberg Automotive til hold fra kjøp, samtidig som at kursmålet nedjusteres til 50 øre per aksje fra tidligere 2,5 kroner, skriver Infront TDN Direkt.

Det fremgår av en oppdatering fredag.

Meglerhuset nedjusterer kursmålet for å ta hensyn til det økte antall aksjer i etterkant av den rettede emisjonen, men også den reduserte finansielle risikoen, opplyses det.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Automotive
 2. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Kriseemisjon i Kongsberg Automotive: «Snakker vi norgesrekord i utvanning?»

 2. Betalt innhold

  Børskommentar: Emisjonen i Kongsberg Automotive var kanskje ikke så brutal likevel

 3. Fredly og Spetalen inn i Kongsberg Automotive

 4. Leverer 300.000 kransekaker – investerer millionbeløp på Børsen

 5. Betalt innhold

  Småaksjonærenes guide til børsvinnerens emisjon