I dag begynner G20-toppmøtet: Avgjør veien videre for Rec Silicon

Fremtiden til handelskrigrammede Rec Silicon vil bli avgjort på helgens G20-toppmøte i Osaka. – Dersom de ikke får tilgang til Kina, vil de fokusere på elektronikkmarkedet, mener analytiker. 

Prestisjeanlegget Moses Lake i USA har produsert på 25 prosent kapasitet det siste året. Om Rec fortsatt blir utestengt fra markedet i Kina vil hele produksjonen bli stengt ned, i følge selskapet.
Publisert: Publisert:

G20-toppmøtet mellom verdens største økonomier starter i den japanske byen Osaka fredag.

Det er ventet at den pågående handelskrigen vil stjele mye av oppmerksomheten, og norske Rec Silicon vil følge samtalene med argusøyne.

– Rec håper naturlig nok på at amerikansk polysilikon får tollfri tilgang til Kina etter møtet. Dersom dette blir utfallet vil de kjøre opp produksjonen på Moses Lake for å få ned produksjonskostnadene, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreaux til E24.

– Dersom de ikke får tilgang vil de stenge ned Moses Lake og fokusere på polysilikon for elektronikkmarkedet.

Rec Silicon er allerede involvert i dette markedet i dag. Selskapet produserer blant annet utstyr og komponenter til småelektronikkindustrien, ifølge nettsidene deres.

Selskapets sjef sa denne uken til E24 at han tror på en positiv utvikling mellom stormaktene i Osaka, hvor USAs president Donald Trump skal møte Kinas president Xi Jinping i en middag lørdag, ifølge flere medier.

Les mer: I Washington for å påvirke diplomatene: Rec Silicon-sjefen tror på løsning i handelskrigen under G20-møtet

Les på E24+

Børskommentar: På mandag kan Rec Silicon-aksjen stupe, eller det motsatte

Utsetter nedstengning

Selskapet har tidligere varslet, gjennom en børsmelding, at de avventer situasjonen ved Moses Lake-anlegget i USA til etter G20-toppmøtet om de ikke får tilgang til markedet for polysilikon i Kina.

Anlegget bruker blant annet FBR-teknologi («Fluidized bed reactor») i produksjonen av polysilisium, som igjen brukes i produksjonen av solceller, men virksomheten har gått på 25 prosent av kapasiteten i det siste.

Hvis ikke Kina og USA blir enige innen den neste tiden, vil det ende med nedstengning av anlegget på lang sikt.

Konsernsjef Tore Torvund har tidligere uttalt til E24 at finansminister Steven Mnuchin har satt Rec Silicon og markedet for polysilisium høyt på agendaen på toppmøtet, ved å vise til en høring i det amerikanske senatet.

Torvund har også uttalt at det aller meste av deres kunder er lokalisert i Kina, og at det ikke finnes noen i Europa eller USA.

Les mer (+): Børskommentar: På mandag kan Rec Silicon-aksjen stupe, eller det motsatte

– Høy risiko

Det har vært store svingninger i Rec Silicon-aksjen den siste tiden.

Aksjen har falt med rundt 43 prosent det siste året.

Mads Johanessen er investeringsøkonom i Nordnet.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier til E24 at Rec Silicon-aksjen har stor risiko, men også betydelig oppside om det oppstår positive samtaler på toppmøtet.

– Hvis man liker høy risiko og en potensiell stor oppside så er Rec Silicon den aksjen som vil gå mest på en løsning i handelskrigen. På en annen side er risikoen høy for at selskapet må gjøre nye emisjoner om tollbarrierene mellom landene vil fortsette, sier Johannesen.

Han tror en ny egenkapitalemisjon og nedsalg av eiendeler vil bli konsekvensen hvis ikke det kommer en løsning fra toppmøtet.

I april meldte selskapet at de gjennomførte en rettet emisjon på rundt 254 millioner aksjer, eller litt under ti prosent av aksjene i selskapet, for å fylle kassen frem til Kina-krisen ble løst.

Etter at aksjekursen raste ned under tegningskursen til 57 øre, droppet selskapet å hente mer penger i markedet gjennom en reparasjonsemisjon.

Les på E24+

Dette er «shortkongene» på Oslo Børs

Kan ende med «shortskvis»

I overkant av 120 millioner aksjer, eller 4,73 prosent av selskapet, er lånt ut til shorting. Det innebærer at investorer selger aksjer de ikke har, med den hensikt å kjøpe dem tilbake til en lavere pris på et senere tidspunkt.

Positive signaler kan føre til at de såkalte shorterne vil avslutte veddemålet ved å kjøpe aksjer.

– Selskapet er en av de aksjene som er mest shortet på Oslo Børs i dag, og om det kommer positive signaler fra G20 møtet blir det «trangt i døren» for å dekke seg inn, sier investeringsøkonomen.

Publisert:

Her kan du lese mer om