Kvartalsrapporter

Riggselskapene skal i resultatilden: – Det tjenes for lite penger, sier analytiker

SEB-analytiker Kim André Uggedal øyner tegn til et riggmarked i bedring, men tror ikke investorene vil løfte aksjekursene med det første. – De har fått skuffelse etter skuffelse, sier han.

Riggselskapene på Oslo Børs har fått hard medfart i år, der John Fredriksens Seadrill er sendt ned nær 90 prosent.

Seadrill
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Torsdag starter resultatsesongen for de største riggselskapene på Oslo Børs med John Fredriksens Seadrill, og neste uke er det Tor Olav Trøims Borr Drilling, Odfjell Drilling og Northern Drilling sin tur.

SEB-analytiker Kim André Uggedal påpeker at det tyngede riggmarkedet i løpet av tredje kvartal har utviklet seg i noe riktig retning, etter årevis med nedtur.

– Vi ser nå en jevn økning i utnyttelsesgrad og dagrater innenfor de fleste segmentene. Anbudsaktiviteten er høy, og med økende snittlengder, sier Uggedal.

Tjener fortsatt for lite penger

Han tror riktignok på ingen måte at rapportene for tredje kvartal kan bidra til å løfte den svært svake stemningen i aksjemarkedet.

– Vi er fortsatt der at det tjenes for lite penger for riggselskapene. Fremover tror vi på en ytterligere bedring i riggmarkedet, men aksjemarkedet har fått skuffelse etter skuffelse og estimatrevideringer i fem-seks år på rad nå, og man må nok se at selskapene også får en bedring i det finansielle først, sier analytikeren.

De fleste riggselskapene på Oslo Børs ligger skadeskutt, blant annet i kjølvannet av oljeprissmellen på slutten av fjoråret og høy gjeld.

Les på E24+

Børskommentar: Det skal kanskje ikke mye til for å løfte Seadrill opp fra bunnen

Godt i minus

SEB tror Seadrill vil legge frem et resultat før skatt på minus 183 millioner dollar, opp fra minus 243 millioner dollar i samme periode i fjor.

– Vi estimerer begrenset negativ kontantstrøm for kvartalet, men selskapet har selvfølgelig en utfordring på balansen, og det ser vanskelig ut å unngå en ny refinansiering, sier Uggedal, men påpeker at han tror Seadrill er godt posisjonert for nye kontrakter.

For Borr Drilling venter SEB et resultat før skatt på minus 47 millioner dollar.

– Selskapet har lovet et kvartal som skal dekke rentekostnadene og få positiv kontantstrøm. Med 15 av 30 premium rigger på kontrakt begynner vi i hvert fall å nærme oss punktet hvor kontantstrømmen blir positiv, sier Uggedal.

Pareto Securities-analytiker Bård Rosef mener det blir svært sentralt å følge med på Borrs egne utsikter for kontraktstildelinger, ifølge en oppdatering.

Han forventer at selskapet vil legge frem sitt første positive driftsresultat før avskrivninger (ebitda) for et kvartal noensinne.

Mest positiv til Odfjell Drilling

Uggedal er positiv til segmentet Borr opererer i. Selskapet har nå sikret kontrakter for 15 av sine 30 jack-up-rigger og har kommet med lovnader om mer arbeid.

– Jack-up-markedet begynner å se veldig bra ut. Og med utnyttelsesgrad godt opp på 80-tallet, tror vi definitivt det kommer mer kontrakter til Borr fremover, påpeker SEB-analytikeren.

For Odfjell Drilling er konsensus et resultat før skatt på seks millioner dollar. Både SEB og Pareto Securities øyner oppside fra dette nivået.

– De leverer nesten rekord på hver brønn de borer, både antall dager per brønn og antallet meter per brønn. Samtidig er de nesten solgt ut for 2020 og kan nå begynne å bygge ordreserven for 2021 i et marked som er stigende, sier Uggedal.

Pareto-analytiker Rosef har et Odfjell-kursmål på 44 kroner, opp fra nåværende 26 kroner. Odfjell Drilling er blant selskapene som kjemper om kontrakten for gigantfeltet Johan Sverdrups andre fase.

– Med Vår Energi og Equinors anbud på nye, lengre kontrakter ser vi flere potensielle triggere for Odfjell fremover, skriver Rosef i en oppdatering.

– Lett å si at bedringen er utsatt

Riggmarkedet sliter etter oljekrisen i 2014 som strupet oljeselskapenes investeringer. Flere analytikere spår at den virkelige snuoperasjonen lar vente på seg, selv om betalingen til riggene har steget fra bunnivået.

– Det er lett å si at den bedringen man trodde man skulle få i 2020 er utsatt til 2021. Kanskje må vi også ut i 2022, sier Uggedal i SEB.

Flere eksperter hadde ventet at riggmarkedet ville ta seg opp igjen nok til et kurshopp i sektoren i år. E24 har vært i kontakt med flere som nå peker på at optimismen har vært for stor til hvor raskt markedet ville bli bra igjen.

– Selv om riggmarkedet er i bedring, så er vi fortsatt på ganske lave nivåer. Vi foretrekker fortsatt selskaper som har bra kontraktsdekning, stekt balanse og nisjeeksponering mot en «stram norsk sokkel, sier Uggedal og peker på Odfjell Drilling, Maersk Drilling og Northern Drilling.

– Vi kjenner ikke på behovet for å gå ytterligere ut på risikokurven helt enda, legger han til.

Det er riktignok lyspunkter:

– Antallet riggår i anbudene har økt frem ni måneder til 11 måneder de siste året. Årsaken er at vi ser flere anbud som er knyttet til feltutvikling, i motsetning til tidligere da det har vært mye korte letekampanjer, forklarer Uggedal

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. SEB
 3. Seadrill
 4. Odfjell Drilling
 5. Pareto Securities
 6. Riggselskaper
 7. Norsk sokkel

Flere artikler

 1. Analytiker spår fortsatt tøffe tider: – Riggmarkedet ser utfordrende ut

 2. Trøims riggselskap tapte 700 millioner

 3. Oljeaksjene skyter i været: Har økt med 266 milliarder fra bunnen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp

 6. Analytiker varsler kraftig verdifall i rigg: – Et historisk lavt nivå