Salmars-resultat svekket av alger: – Bedre forberedt til våren

Lakseoppdretter Salmar nedjusterer forventet slaktevolum i region nord etter vårens algeinvasjon, men reddes av bedring i andre områder og beholder dermed guidingen for totalt slaktevolum på 155.000 tonn for året. 

ALGER: Salmar nedjusterer slaktevolumet i region nord etter vårens algeangrep. Bildet er fra ett av Salmars foredlingsanlegg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Salmar-sjef Olav-Andreas Ervik.

Foto: Camilla Knudsen E24
Publisert:

Salmar øker det operasjonelle driftsresultat med 12 prosent til 989,8 millioner kroner i andre kvartal, i tråd med analytikernes forventninger.

– Det var gode tall som forventet, spesielt i Midt-Norge, men midlertidig svakere i Nord-Norge på grunn av algene, sier Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

Aksjen stiger rundt tre prosent til 436 kroner.

Alger

Invasjonen av giftalger i Nord-Norge har ført til et kutt på 2.000 tonn i forventet slaktevolum i region nord i år.

Salmar-sjef Olav-Andreas Ervik er skuffet over resultatet i den regionen.

– Vi har ikke noen konkrete tall på tapet knyttet til algene, men vi ser jo at det har påvirket resultatene våre i nord, sier han til E24.

Salmar var ikke direkte rammet av algene i form av høy dødelighet, men valgte å slakte tidligere enn planlagt, som et preventivt tiltak da algene nærmet seg enkelte av selskapets oppdrettsanlegg.

– Så tapet vårt kommer av at vi slaktet ut på en lavere vekt enn planlagt, sier Ervik.

Nordeas Giskeødegård frykter ikke nye algeangrep med det første.

– Man kan aldri vite, men det er 20 år siden forrige gang, så såkalt giftalger er veldig sjeldne, sier han.

Analytikeren påpeker også at de økte kostnadene knyttet til algeangrepet er ventet å normalisere seg ifra fjerde kvartal.

Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Foto: Camilla Knudsen E24

Bedre forberedt til våren

Salmar jobber nå med ulike tiltak før neste års vårsesong.

– Det er klart at både vi og andre i næringen ikke var godt nok forberedt. Det har gjort at vi har dykket inn i mulige tiltak som kan iverksettes, det driver vi og ser på nå, sier Salmar-sjefen.

Han sier de foreløpig ikke har iverksatt så mange tiltak, men at de ser på tiltak både selv, og i samarbeid med andre lakseselskap.

– Så vi vil være bedre forberedt med gode tiltak når våren kommer.

Den tidlige utslaktingen førte til lavere snittvekt på fisken og dermed lavere prisoppnåelse og høyere kostnader.

Driftsresultat per kilo endte på 21,80 kroner i region nord i kvartalet, ned fra 33,40 i samme periode i fjor og sammenlignet med 29,73 kroner i region midt.

Les også

Lerøy kutter slaktevolum etter algeangrep

Beholder årsguiding

I tredje kvartal venter Salmar et noe høyere kostnadsnivå og noe lavere slaktevolum enn i andre kvartal. Selskapet tror imidlertid at både volum og kostnader bedres i fjerde kvartal.

Til tross for svake resultater i nord opprettholder selskapet forventningen om å slakte 145.000 tonn i Norge og 10.000 tonn på Island i år, men oppjuster bidraget fra Midt-Norge til 97.000 tonn og kutter bidraget fra Nord-Norge til 48.000 tonn.

Les også

Bakkafrost med laveste dødelighet på 6 år: – Det er først nå vi begynner å se resultater

Les også

Laksegiganten Mowi faller på børs tross rekord: – En overreaksjon