Ledende kryptovaluta beordret til å avsløre detaljer

Tether, verdens største «stablecoin», må legge frem omfattende regnskapsdokumenter. Selskapet kaller avgjørelsen «ekstremt overdreven» og «unødvendig tyngende».

Teknologidirektør Paolo Ardoino er Tethers fremste talsperson.
Publisert:

En domstol i New York har beordret Tether til å offentliggjøre hvordan deres kryptovaluta (USDT) opprettholder balansen mot dollar.

Tether er verdens største stablecoin. Det vil si en kryptovaluta som er utformet for å svinge mindre i verdi enn eksempelvis bitcoin er kjent for. Prisen er gjerne bundet opp mot en tradisjonell valuta, som oftest amerikansk dollar.

For å få til dette må selskapet bak sitte på massive reserver som i sum skal tilsvare markedsverdien til kryptovalutaen.

Tethers reserver har i mange år vært omdiskutert. De har aldri offentliggjort nøyaktig hva slags verdipapirer de sitter på.

Les på E24+

Kryptoras skapte sjokk i hele markedet: – Vi cashet ut syv milliarder dollar på 48 timer

– Unødvendig tyngende

Detaljer kan komme til å bli avslørt nå, i forbindelse med et søksmål der Tether anklages for å ha manipulert bitcoin-kursen.

Den amerikanske domstolen har pålagt Tether å legge frem detaljerte regnskap, samt oversikt over alle deres handler med kryptovaluta, skriver Coindesk.

Tether beordres også til å dele detaljer om kontoene selskapet har hos kryptobørsene Bitfinex, Poloniex og Bittrex.

Coindesk skriver at Tethers advokater motsatte seg kjennelsen. De skal ha kalt den «ekstremt overdreven» og «unødvendig tyngende».

Dommeren var ikke lydhør og mente at dokumentene er essensielle for å avgjøre anklagene:

At de tiltalte skal ha handlet kryptoprodukter med Tether som ikke hadde støtte, og at disse transaksjonene «var strategisk timet til å pumpe opp markedet».

Dette skal ha ført til samlede kryptotap på mer enn 1.400 milliarder dollar, ifølge søksmålet.

Les også

Historisk kryptohendelse gjennomført: – Starten på en ny æra

Går inn i statsobligasjoner

Det er ikke første gang Tether har vært i amerikanske domstolers søkelys.

I fjor høst fikk Tether en bot på 42,5 millioner dollar fra amerikanske myndigheter for å ha gitt uriktige opplysninger om at reservene besto av utelukkende dollar.

Det ble da kjent at Tether også sitter på betydelige verdier i form banksertifikater, altså kortsiktige lån, uten at de ville offentliggjøre hvilke selskaper de var eksponert mot.

Tether er anklaget for å ha bidratt til enorme tap i kryptomarkedet.

I vår fremholdt teknologidirektør Paolo Ardoino overfor E24 at også disse er trygge investeringer.

– Men siden det var så mange bekymringer, har vi valgt å redusere beholdningen. For åtte måneder siden hadde vi omtrent 40 milliarder dollar med slike verdipapirer, nå er vi nede på 15 milliarder dollar. Og vi skal lenger ned.

I stedet for å reinvestere lånene ved forfall, har Tether plassert dem i amerikanske statsobligasjoner, sa italieneren.

Les på E24+

Ethereum-mining kan nærme seg slutten – nå vil Kevin (20) selge riggen

Stablecoin-kollaps

Hvor godt støttet opp en stablecoin er, har vist seg sentralt i år.

I mai kollapset Terra, en såkalt algoritmisk stablecoin. Det sendte sjokkbølger gjennom kryptomarkedet. Privatpersoner tapte sparepengene sine.

At Terra var algoritmisk innebar at selskapet ikke satt på faktiske reserver i bakhånd. I stedet var kryptovalutaens balanse ment å bli opprettholdt gjennom en kompleks mekanisme som baserte seg på «søstermynten» Luna.

– Det var nesten som finansalkemi, sa analytiker Vetle Lunde i Arcane Research til E24 i etterkant.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om