JPMorgan-sjef tror bankkollapsene øker faren for resesjon

Nasdaq tar påskeferie med en liten oppgang etter en tøff uke. Samtidig advarer JPMorgan-sjefen mot at bankkollapsene i USA kan ha økt muligheten for at det blir resesjon.

JPMorgan-sjef Jamie Dimon tror bankkrisen går mot slutten, men mener den har gjort det mer sannsynlig med resesjon.
Publisert:

Siste dag før påske ble av det nokså rolige slaget på Wall Street.

Slik endte dagen på Wall Street:

  • S&P 500 steg 0,36 prosent
  • Nasdaq stiger 0,76 prosent
  • Dow Jones opp 0,01 prosent

Dermed brøt Nasdaq-indeksen en tre dagers nedgangsrekke. De amerikanske børsene holder nå stengt til 2. påskedag.

Les på E24+

Investtech-analyse: Tre sterke offshoreaksjer

Advarer mot resesjon

Kollapsene i Silicon Valley Bank og Signature Bank, har økt sjansen for resesjon. Det sier JPMorgan-sjef Jamie Dimon i et intervju med CNN.

– Vi ser at folk reduserer utlånene litt, kutter litt i utgiftene og holder igjen, sier han.

– Selv om bankkrisen ikke nødvendigvis tvinger fram en resesjon, så er det lavkonjektur, fortsetter Dimon.

Fredag 10. mars ble nisjebanken Silicon Valley Bank (SVB) stengt ned av USAs myndigheter, og banken ble dermed den største som har gått over ende siden finanskrisen i 2008. Dette skapte etterdønninger i de globale finansmarkedene.

JPMorgan-sjefen mener bankkaoset er enda en tyngde på vekten, i tillegg til vedvarende høy inflasjon og krigen i Ukraina. Dette tror han kan medføre resesjon.

Under CNN-intervjuet påpeker Dimon at han derimot tror bankkrisen snart er ved veis ende.

Jeans-smell

Blant enkeltaksjer hadde bukseprodusenten Levi Strauss en tung dag på Wall Street etter å ha lagt frem resultat. Der kom det frem at særlig marginene er under press.

Levi Strauss-aksjen raste 16 prosent på Wall Street.

I første regnskapskvartal (perioden desember-februar) hadde selskapet en bruttomargin på 55,8 prosent, ned fra 59,4 prosent i samme periode året før.

Selskapet sitter igjen med mindre penger på grunn av økte transportkostnader og flere tilbudskampanjer de gjennomførte for å tømme varelageret i fjor.

– Vi kvittet oss med lagerbeholdning i den grad vi kunne – det skadet marginene, sier finansdirektør Harmit Singh i Levi Strauss under en telefonkonferanse, ifølge Bloomberg.

Selskapet holder på tiden på med en restrukturering, som har bidratt med kostnader i kvartalet. Selskapet tar et nettotap på 11,4 millioner dollar knyttet til jobbkutt, i tillegg til at det tar et tap på 18,2 millioner dollar knyttet til avsluttede teknologiprosjekter.

Resultatsesong står for tur

Allerede i den første uken etter påske går startskuddet for resultatsesongen når storbankene Citigroup og JP Morgan legger frem kvartalstall.

Ifølge Goldman Sachs venter markedet at S&P 500-selskapene samlet vil levere et resultat per aksje i første kvartal som ligger syv prosent under samme periode i fjor, skriver CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om