Mohn plukker opp riggen Fredriksen avbestilte i krisen

Boreskipet «West Aquila» har ligget strandet på verftet siden John Fredriksen-selskapet Northern Drilling avbestilte leveringen i fjor. Nå er Frederik W. Mohn med på å kjøpe det for to milliarder kroner.

Bergensinvestor Frederik W. Mohn er sønn av Trond Mohn.
Publisert: Publisert:

Riggselskapet Transocean har, sammen med bergensinvestoren Frederik W. Mohns Perestroika as og fond forvaltet av Lime Rock Management, startet et «joint venture» kalt Liquila Ventures.

Det felleseide selskapet skal kjøpe boreskipet «Hull 3623» for rundt 200 millioner dollar, eller to milliarder kroner.

Boreskipet, som tidligere het «West Aquila», kjøpes av det sørkoreanske verftet Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME).

Det er ikke kjent hvor mye Perestroika bidrar med i kjøpet. Mohn sier til E24 at han «ikke kan si noe om det».

– Jeg holder meg til Transoceans retningslinjer, sier investoren.

Les også

Frederik Mohn med riggdebutant på børs

Avbestilt av Fredriksen-selskap

«West Aquila» ble først bestilt av det som da var John Fredriksens Seadrill, og senere kjøpt av et annet Oslo Børs-notert Fredriksen-selskap, det kriserammede Northern Drilling, i 2018.

Men etter en rekke utsettelser og konflikter, ble det i fjor kjent at riggselskapet kansellerte leveringen av de to boreskipene det hadde hos DSME, «West Aquila» og «West Libra».

En eventuell levering av boreskipene og påfølgende mer betaling i det tyngede riggmarkedet, ville vært problematisk å håndtere for Northern Drilling. De to boreskipene hadde en samlet pris på 4,8 milliarder kroner basert på valutakursen i 2018.

«West Aquila» er et såkalt syvendegenerasjons ultradypvanns-boreskip.

Det er ventet at det vil leveres i tredje kvartal 2023, og Transocean har gjort en investering på 15 millioner dollar i Liquila Ventures og har eksklusive rettigheter til å markedsføring og drift, ifølge riggselskapet.

Les også

Frederik Mohn tjente 286 mill. i fjor – ser lyst på rigg

Stortro på rigg etter krisen

Mohn er fra før investert i det New York-noterte riggselskapet Transocean.

Riggbransjen har vært gjennom flere tøffe år, som har gitt Mohns investeringsselskap tunge tap, men i fjor endte han med overskudd i lys oppløftende tider på grunn oljeprishopp.

Da Perestroikas årsresultat for 2021 ble lagt frem i sommer, trakk Mohn frem rigg som en sektor han har tro på.

– Etterspørselen etter olje fortsetter å øke og IEA forventer at etterspørselen når 100,4 millioner fat daglig i fjerde kvartal 2022, mot 97,5 millioner fat daglig i 2021. Høye oljepriser kombinert med uttømming av globale oljereserver etter mange år med for lave investeringer, gjør at budsjettene til oljeselskapene øker betraktelig i 2022, skrev Mohn.

Han viste også til forventninger om sammenslåinger i riggbransjen, og at Transocean er «klar på at nedbetaling av gjeld er hovedprioritet».

– Konsolidering i industrien fortsetter og sommeren 2021 annonserte Noble og Mærsk Drilling av de ville fusjonere. Konsolidering, samt det faktum at 180 flytere har blitt skrapet siden nedturen begynte i 2014, gjør at prisingsmakten for alvor svingte i offshore-borernes favør i løpet av 2021, skrev Mohn.

Publisert: