Aksjetabbene som kan koste deg alt
AKSJESKOLEN 3: Les om tabbene du må unngå å gjøre.
Å spekulere i aksjer kan være morsomt, lærerikt og svært lønnsomt. Det kan imidlertid også være svært risikabelt, og man må være forberedt på noen nedturer om man kaster seg inn i aksjemarkedet.
I denne delen av Aksjeskolen går vi gjennom teknikker for å minske sjansen for at du taper pengene du har investert.
I forkant av oppstarten av Aksje-NM tirsdag 15. juni går E24 gjennom de mest grunnleggende kunnskapene du trenger for å delta i konkurransen om 50.000 kroner.
Bli med på Aksje-NM og vinn 50.000 kroner! Meld deg på her: www.aksjenm.no
Les mer om konkurranseregler og premier i Aksje-NM.
Gikk du glipp av del 1 og del 2 av Aksjeskolen? Les dem her:
Aksjeskolen del 1 - Slik bestemmes aksjekursene
Aksjeskolen del 2 - Hvordan velge vinneraksjene
Ta tapene
Bestem deg før du kjøper en aksje for å selge på et bestemt nivå; for eksempel dersom den faller 10 eller 20 prosent.
Selvfølgelig er det irriterende dersom aksjen stiger igjen etter at du har solgt. På den annen side skal du bruke pengene til å kjøpe en annen aksje, og den kan stige mer enn aksjen du solgte. Uansett er det etterpåklokskap.
Avanserte aksjehandlere kan forhåndsbestille slike salg, ved hjelp av såkalte "stop-loss"-ordre. Da vil aksjen automatisk legges ut for salg om kursen faller under et visst nivå, og man slipper å være avhengig av å følge med på kursen gjennom dagen for å selge unna når man syns kursen har falt for langt.
Les mer om Jens Ulltveit-Moes gullgruvetap: Gullflopp for Ulltveit-Moe
Unngå rykter
Aksjemarkedet er alltid fullt av rykter om hvem som kjøper hva og hvilke selskaper man kan gjøre raske penger på.
Men hva er sjansen for at du hører et rykte som stemmer? Og hvis det skulle være sant: Hvor mange tror du allerede har kjøpt aksjer på stigende kurser før du hører ryktet?
Sannsynligheten er stor for at ryktet er verdiløst når du hører det uansett. La derfor være å kjøpe og selge aksjer basert på rykter.
Les også: Slo proffene i Aksje-NM
Ikke tro på «sannheter»
Noen «sannheter» i aksjemarkedet er svært utbredte, men allikevel farlige.
Mange tror at en aksje som har falt mye, er «billig» og derfor smart å kjøpe. Feil, for selskapet kan like gjerne være på full fart mot konkurs - og da er aksjen ikke verdt noen ting.
På samme måte er det for aksjer som har doblet seg i verdi, de er ikke nødvendigvis overpriset.
Ha is i magen
Panikk er din verste fiende. Tenk deg nøye om før du selger en aksje som plutselig raser, med mindre du hadde bestemt deg på forhånd for å selge når den passerte denne grensen.
Vær også forsiktig med å kaste deg over aksjer som stiger kraftig, det er nemlig ingen garanti for at oppturen vil fortsette.
Aksjepriser utvikler seg i utgangspunktet som en «random walk», som betyr at prisene utvikler seg som en full mann som sjangler nedover gaten.
På samme måte som at det er vanskelig å forutse hvilken vei mannen vil gå basert på retningen han har hatt hittil, er det umulig å vite om en aksje vil fortsette opp- eller nedturen eller om det nå er rett før det snur.
En aksje som har rast 90 prosent, som solenergiselskapet Rec har gjort de siste årene, kan altså enten være på vei mot konkurs eller et svært godt kjøp. Hva som er fasiten er det imidlertid bare fremtiden som kan svare sikkert på.
Les om da Steve Jobs tapte milliarder på aksje-salg: Apple-sjefens aksjetabbe kostet 64 milliarder
Tast riktig
Til sist: pass på å taste inn riktig tall når du legger inn ordrer.
Ifjor raste verdens børser uten at noen kunne forklare den plutselige nedgangen, men ryktene skal ha det til at en uoppmerksom megler tastet "B" for "billions" i stedet for "M" for "millions" da han la inn en salgsordre på Procter & Gamble, et av verdens 100 største selskaper.
Det tilsynelatende store nedsalget av aksjer utløste panikk verden rundt, førte til at børsene stupte med rundt to oljefond i løpet av noen hektiske minutter.
Heldigvis har norske netthandel-meglere sikkerhetsrutiner som skal fange opp feil som kan koste deg mye penger, men det koster deg ingenting å dobbeltsjekke en ekstra gang at ordrene du har lagt inn stemmer.
Les historien om tastefeilen som kan ha kostet 6 200 milliarder: Tastefeil kan ha utløst børspanikk
Les også: Statkraft-tabbe ga markedskollaps
Del 4 i Aksjeskolen handler om aksjehendel i praksis - og om hva "kurt" er.
Les mer om aksjetabbene: Fem aksjefeil selv proffene gjør
Onsdag 18. mai starter E24 opp årets Aksje-NM. Da kan du konkurrere med andre investorer om premien på 50.000 kroner.
Meld deg på konkurransen på www.aksjenm.no. Påmeldingen har åpnet!