Børsfall i Asia, Europa neste

De store amerikanske indeksene falt torsdag 1 prosent. Tokyo-børsen er fredag ned 1,7 prosent, og snart begynner Europa dagen.

KAOTISK: Det ligger an til å bli en vond dag for europeiske investorer etter gårsdagens oljestup.
Publisert:

Det ventes en solid nedtur på oljetunge Oslo Børs fredag etter at oljeprisen torsdag stupdykket hele 12 dollar, ned til 109 dollar per fat. Råvarefallet er det største siden 2009.

Les også: - Alle løper mot døren samtidig

- Jeg er lettere sjokkert, sa Erlend Lødemel, sjeføkonom i Arctic Securities, til E24 torsdag kveld om det bratte fallet i oljeprisen.

Nettmegleren Netfonds tror Oslo Børs vil åpne flat, til tross for oljestupet.

- I utgangspunktet burde dette være elendige nyheter for Oslo børs, men fordi oljeprisen faller fra ekstrem-nivåer er dette likevel positivt, skriver de i sin morgenrapport.

Den brede amerikanske S&P500-indeksen falt torsdag 0,9 prosent.

Tokyo-børsen, som på grunn av helligdager ikke hadde vært åpen siden mandag, hadde dessuten flere negative faktorer å prise inn da den åpnet fredag: i mellomtiden hadde finansverden hatt tre dager preget av bekymring for svake amerikanske makrotall og innstramminger i Kina, og nedturen i det globale aksjemarkedet som dette medførte.

FØLG MARKEDENE MED E24 BØRS

Japan er stor nettoimportør av olje og tynges normalt av høy oljepris, men torsdagens kraftige fall i oljeprisen er et utslag av faktorer som uansett er egnet til å bekymre.

Nikkei-indeksen stengte ned 1,5 prosent, hvilket er et betydelig fall i japansk sammenheng, til 9.859,2 poeng.

Også Hang Seng-indeksen i Hongkong faller, ned 0,5 prosent. Dette er åttende dag på rad at Hongkong-børsen faller, det lengste sammenhengende fallet siden 2003.

Europa neste

Når Europas børser åpner fredag, vil oljetunge Oslo Børs sannsynligvis være blant de tyngste, selv om fallet i oljeprisen har også flatet ut.

I elektronisk handel ligger amerikansk lettolje så vidt over 100 dollar fatet igjen, mens nordsjøoljen har fått en liten rekyl og omsettes for 111,81 dollar fatet.

- Skjer det ikke noe i Asia eller andre ting, så kan det bli en dårlig dag i morgen, sa Kristian Falnes, forvalter i Skagen Fondene, til E24 torsdag kveld.

Fredag kommer både DnB Nor (DNBNOR), Aker Solutions (AKSO) og Kongsberg Gruppen (KOG) med sine tall fra første kvartal.

Les også: Resultatvekst og ordreboom for Kongsberg

Sølvprisen flater ut

Prisfallet for flere råvarer flater så smått ut fredag morgen norsk tid.

Les også: Verdens rikeste vedder på sølv-fall

Sølvprisen, som siden toppen på 49,45 dollar per unse 28. april var på det meste ned 30,6 prosent, til 34,30 dollar. I skrivende stund har prisen hentet seg litt inn igjen og omsettes for 34,81 dollar.

FLERE NYHETER PÅ E24

Publisert:

Her kan du lese mer om