ICE refinansierer mens pengene renner ut: Fyller krigskassen med en halv milliard

Mobilselskapet ICE brenner penger når de både kaprer nye kunder og bygger ut Norges tredje 4G-mobilnett. Nå har konsernet hentet inn cash for andre gang på tre måneder.

NESTEN 50 MILL. I LAVERE RENTER: Administrerende direktør i mobiloperatøren ICE, Eivind Helgaker, må svi av mye penger når han både skal kapre kunder og bygge mobilnett. Nå er han i gang med å hente mer penger i en refinansiering som kutter renteutgiftene med rundt 50 millioner årlig. Arkivbilde.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Eierselskapet bak mobilselskapet ICE har denne uken gjennomført en større refinansiering, der selskapet både har fylt på kassen med mer penger og gjort et betydelig kutt i renteutgiftene.

Det kommer frem i en børsmeldinger fra holdingselskapet AINMT Holdings AB, som eier AINMT Scandinavia Holdings AS, som igjen eier ICE.

I AINMT AB er det den norske mobilvirksomheten som står for rundt 80 prosent av omsetningen. I tillegg kommer mobilvirksomheten i Danmark og Sverige, samt en mindre mobilvirksomhet i Asia.

Etter en emisjonsprosess i AINMT AB i desember følger man nå opp med en ny finansieringsprosess i ICE (AINMT Scandinavia AS) for å kvitte seg med et gammelt obligasjonslån. Planen består av:

 • En ny, pantsikret bankfasilitet fra DNB på 800 millioner kroner med løpetid på fire til fem år
 • Et nytt usikret obligasjonslån. Selskapet klarte å hente inn 800 millioner kroner på under ett døgn til et lån med flytende rente. Lånet skal ha vært betydelig overtegnet
 • I tillegg spytter det svenske eierselskapet AINMT Holdings AB inn nye 430 millioner i lån eller egenkapital.

I tillegg har ICE en annen garantert kredittfasilitet fra DNB på 600 millioner kroner som de kan benytte til egenvekst og oppkjøp.

Med dette får ICE inn drøye to milliarder kroner for man regner inn kredittlinjen på 600 millioner.

Høy rente på gammelt lån

Samtidig skal man bruke 1,47 milliarder norske kroner (med dagens kurs) på å kjøpe tilbake det eksisterende obligasjonslånet som er notert på Oslo Børs til 103,9 prosent av pålydende (som er på 1,5 milliarder svenske).

Dette lånet fra 2014 forfaller egentlig ikke før i mars 2019, men med en fastrente på hele 9,75 prosent, ser man nå muligheten for å refinansiere til en betydelig lavere rente, får E24 opplyst fra selskapet.

Etter at dette er nedbetalt vil ICE (AINMT AS) sitte igjen med rundt 560 millioner i friske penger, i tillegg til at rentekostnadene blir betydelig redusert.

Med det gamle lånet måtte ICE ut med 146 millioner svenske kroner i renter årlig (139 millioner norske med dagens kurs). De nye lånene (DNB-kreditten og obligasjonslåner) har en samlet rente på Nibor pluss en rentemargin på 4,8 poeng.

Med dagens Nibor-rente gir det en årlig renteutgift på 92 millioner kroner. Dermed sparer Ice-systemet rundt 50 millioner i årlige renteutgifter samtidig som de har 100 millioner mer i lån.

Selskapet opplyser i en børsmelding at det ligger muligheter i kreditten fra DNB om å få ned rentekostnaden der ytterligere gitt at selskapet innfrir visse vilkår.

Vil fortsatt på børs

Eierselskapet til ICE og AINMT Scandinavia, AINMT AB, hentet penger så sent som i desember i fjor. Den gang fikk man inn 800 millioner kroner i en rettet emisjon, der amerikanske Access Industries og Rasmussengruppen bidro med 250 millioner kroner hver.

Som en følge av emisjonen forpliktet AINMT AB seg til å spytte 400 millioner kroner inn i ICE (AINMT AS-selskapet), og dette ble fordelt gjennom et aksjonærlån på 200 millioner før nyttår og 200 millioner etter nyttår.

Renten på aksjonærlånet er 10 prosent.

Finansdirektør i AINMT, Johan Michelsen, opplyser til E24 at man fortsatt planlegger å børsnotere AINMT i løpet av 2017, og at det trolig vil skje i andre halvår, siden man har brukt mye ressurser på finansieringen hittil i år.

Pengene flyr med 4G-utbygging

At det er dyrt å starte mobilselskap er ingen nyhet, og det synes også i kvartalsrapporten fra AINMT.

I regnskapet kommer det frem at ICE regelrett brenner penger om dagen, ettersom selskapet nå er midt i en oppbyggingsfase der de både investerer tungt i nettutbyggingen og må bruke penger på å kapre kunder.

I fjor forsvant 100.000 kunder ut fra både Telia- og Telenor-systemene og over til konkurrerende mobilselskaper. Akkurat hvor de har blitt av finnes det ikke tall på ennå, men etter det E24 har fått opplyst fra flere kilder i næringen er Hello og ICE de to aktørene som har sikret seg en stor andel av de 200.000 kundene.

Les også

ICE trapper opp mobilkampen: Lanserer datarulling i Norge

Finansdirektør Johan Michelsen er tydelig på at driften tynges av kundekapringen, og at det ikke er de eksisterende kundene som koster:

– Den underliggende driften går omtrent i null, men det som det brukes penger på er å få inn flere kunder, sier finansdirektør Michelsen, og legge til at disse kundene koster mindre enn de vil være verdt i fremtiden, fordi selskapet stadig overfører mer av trafikken fra Telias nett til sitt eget.

Det er langt billigere for ICE driftsmessig enn å betale leieavgift til Telia.

Etter at det gamle obligasjonslånet er gjort opp vil altså ICE sitte igjen med litt over en halv milliard kroner i frisk kapital. Sammen med de 200 millionene som ble gitt i aksjonærlån etter nyttår og de 362 millionene som ICE (AINMT AS) hadde på konto ved nyttår, vil selskapet ha en kontantbeholdning på litt over milliarden.

Det kommer godt med, for i 2016 hadde ICE en negativ kontantstrøm på drift og investeringer på totalt 760 millioner. Driften i seg selv gikk 273 millioner i minus, og det kommer hovedsakelig av at det går mye penger med på å kapre nye kunder i det norske mobilmarkedet.

Den negative kontantstrømmen for investeringer på 487 millioner kommer av de høye utgiftene til 4G-nettinvesteringer i Norge. Selskapet ble tilført 494 millioner i friske penger i fjor.

Hvis ikke ICE klarer å snu utviklingen, slik at de tjener penger på driften og/eller får redusert investeringsutgiftene, vil selskapet med dagens takt gå tom for penger om halvannet års tid, slik at eierne eller investorer må inn med ny kapital.

Ser man på konsernnivå, får AINMT litt drahjelp fra söta bror, men det er likevel ikke nok til å bære utgiftene her hjemme.

Mens virksomheten i Danmark gikk med et brutto driftsunderskudd (EBITDA) på 975.000 kroner i fjor, gikk den svenske virksomheten 50,9 millioner i pluss.

I Norge gikk driften 297 millioner i minus før skatt, avskrivninger og renteutgifter.

Mobilutrulling foran skjema

Nyheten om refinansieringen kommer en drøy uke etter at selskapet slapp resultatene for fjerde kvartal.

Selv om selskapet gikk med store tap i fjor, kunne de melde om at de før tidsplanen fikk startet opp datatrafikken i sitt nye 4G-nett.

Selskapet brukte store ressurser i fjor på å flytte kundene sine over fra Telia til sine egne serversystemer. Selv om ICE fortsatt bruker Telias nett til å gi dekning der de selv ikke har bygget ut basestasjoner ennå, så gjør overgangen av de altså kan stå for mobildekningen etter hvert som nettet bygges ut.

Foreløpig tilbyr ICE-nettet datadekning for mobil i Drammen, Larvik, Oslo og Fredrikstad, mens den mobile bredbåndsdekningen (med bredbåndsruter) er landsdekkende.

Når selskapet skrur på 4G Tale-teknologien vil de også kunne levere taletjenester i nettet sitt. Når ICE-kundene skal ringe i dag, blir samtalene sendt via Telias mobilnett.

Les også

Vil tekkes unge med kjendiser og fri musikkstreaming

Les også

Konkurransetilsynet varsler stans av Telias oppkjøp av Phonero

Les også

Lobbyseier for Telia

Her kan du lese mer om

 1. Ice
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kjøper seg 40.000 kunder til

 2. Mobilutfordreren vurderer både lån og ny emisjon

 3. Underskuddet vokser i Ice

 4. Annonsørinnhold

 5. ICE-eier satser på mobilmarkedet i Brasil

 6. Brenner penger i høyt tempo