Rolls-Royce kutter 800 jobber globalt: Tror Norge rammes

Marinedivisjonen i Rolls-Royce må kutte for å tilpasse seg et vanskelig marked. Trolig vil norske arbeidsplasser forsvinne, opplyser Rolls-Royce i Norge.

NYE KUTT: I april ble det kjent at 150 personer mistet jobben i Rolls-Royce marinedivisjon i Norge, i dag annonserte konsernet nye kutt.

Foto: Johan Slåttavik / Vikebladet Vestposten NTB scanpix
Publisert:,

Rolls-Royce informerer torsdag via en pressemelding at selskapet foreslår å kutte 800 ansatte i marinedivisjonen globalt.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke land som blir rammet av kuttene, men ifølge kommunikasjonsdirektør i Rolls-Royce Marine, Anette Bonnevie Wollebæk, er det naturlig å anta at det vil kuttes i norske arbeidsplasser.

– Det er sannsynlig at det vil ha en effekt på oss i Norge også, siden vi tross alt er en stor andel av de ansatte i marinedivisjonen, sier Wollebæk til E24.

Over en tredjedel i Norge

Marinedivisjonen består av rundt 4.800 ansatte fordelt i 34 land, hvor 1.900 av arbeidsplassene er i Norge.

Siden 2015 har konsernet kuttet om lag 1.000 arbeidsplasser, og halvparten av disse har blitt kuttet i Norge, kommer det frem av pressemeldingen.

– Det er aldri lett å måtte gå til det skritt å nedbemanne, men vi har ikke andre valg enn å fortsette med å tilpasse oss markedet. Vi har en grunnleggende sterk virksomhet som skal jobbe seg gjennom kortsiktige men store utfordringer, og samtidig fokusere for fremtidig teknologi som skal skape vekst, sier Mikael Makinen, divisjonsdirektør for Marine i Rolls-Royce i pressemeldingen.

Les også

SSB: Oljenedtur kan nærme seg slutten

Wollebæk sier at de nå skal i samtaler med fagforeningene, og at de håper å løse dette så fort som mulig.

– Nå skal dette gjøres i tråd med bedriftsdemokratiet. Vi håper at det ikke tar for lang tid, da det ikke er noen god ting å vente på slike beslutninger, samtidig som det skal skje på en ryddig måte.

– Tror du antallet kan bli lavere enn 800?

Les også

Havila unngår konkurs

– Jeg tror det er liten sannsynlighet for det, men kan ikke være kategorisk på det i dag, sier Wollebæk.

Må kutte og utvikle seg

Det er de tøffe tidene i oljenæringen som er hovedårsaken bak kuttene, og Wollebæk sier at de nå er nødt til å få ned kostnadene i et vanskelig marked.

– Vi begynte vår endringsreise ganske tidlig og har gjort mye, men nå gjør vi enda større innstramminger i strukturen vår for å gjøre oss mer fleksible og forenkle.

– Samtidig investerer vi i ny teknologi. Vi prøver å ha to tanker i hodet samtidig, og sørge for å ha den riktige sammensettingen og teknologien på plass når markedet blir bedre, sier hun.

Les også

Fersk undersøkelse: Troen på norsk økonomi kjølner igjen

Les også

– Vi forsøker å ta hensyn til alle «stakeholders»

Les også

Arbeidsledigheten falt til 4,8 prosent i september

Her kan du lese mer om