Rally i kriseaksje etter kjøp fra storaksjonær

Kursen i Renonorden skyter i været dagen før selskapet kan bryte sine lånebetingelser.

I TRØBBEL: Renonorden er blant dagens vinnere på Oslo Børs til tross for at selskapet fortsatt har finansielle utfordringer.

Foto: Tore Kristiansen VG
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Renonorden-aksjen stiger fredag 32,11 prosent til 6,5 kroner per aksje på Oslo Børs.

Oppturen finner sted etter at Ludvig Lorentzen AS tidligere på dagen flagget kjøp av 551.253 aksjer i selskapet. Dette bringer den totale beholdningen til snaut 1,27 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 6,7 prosent.

Kjøpet ligger an til å gjøre Ludvig Lorentzen AS til selskapets tredje største aksjonær. Investeringsselskapet kontrolleres av Ole Peter Ludvig Lorentzen med familie.

Han ønsker ikke å si noe om bakgrunnen for kjøpet.

«Ingen kommentar», skriver Lorentzen i en SMS til E24.

Mot lånebrudd

Kjøpet kommer på et interessant tidspunkt. Renonorden er i en utfordrende finansiell situasjon og forhandler for tiden med långivere og kunder.

I en oppdatering fra tidligere i måneden kommer det frem at selskapet ligger an til å kunne bryte en lånebetingelse knyttet til forholdet gjeld mot driftsresultat fra og med i morgen.

«Basert på nåværende handel og om banklettelser ikke oppnås innen 30. juni 2017, vil selskapet være i brudd med denne lånebetingelsen med hensyn til andre kvartal», skriver selskapet.

Konsekvensene av dette beskrives i førstekvartalsrapporten.

«Et brudd på lånebetingelsene er ventet å resultere i en betydelig økning i finansieringskostnadene og forstyrrelser i ledelsens fokus på driftsforbedringer».

Kommunikasjonssjef Erik Riste i Renonorden skriver i en e-post til E24 at han sitter opptatt i møter fredag.

«Når det gjelder status i forhold til dialogene mellom Renonorden og bankene, og mellom Renonorden og visse kunder, så er dette prosesser som pågår. Vi vil informere Oslo Børs og øvrige når vi har vesentlig forhold å informere om», skriver Riste.

Tapskontrakter

Problemene startet for alvor for Renonorden da det i august i fjor ble kjent at de hadde bundet seg til tapskontrakter i opptil ti år grunnet en eller flere anbudstabber.

Selskapet bokførte da tap på et tresifret millionbeløp på fremtidige kontrakter og skrev ned en større porsjon goodwill.

I mars var det oppstart på tapskontraktene, og samtidig ble det klart at dette medførte «uunngåelige og ytterligere kostnader».

I den omtalte oppdateringen fra juni ble det så kjent at selskapet ser for seg enda svakere resultater enn tidligere ventet og vurderer nye nedskrivninger.

Nylig ble det kjent at Bærum kommune, en av Renonordens tapskontrakt-kunder, har utlyst en såkalt «mini-konkurranse» om tjenestene som i dag leveres av selskapet.

Torsdag steg aksjen etter at det ble klart at selskapet har klart å komme seg ut av én av de tapsgivende kontraktene. Kragerø kommune har nemlig gått med på å terminere avtalen med Renonorden fra og med 1. juli.

Alle problemene har gjort Renonorden til en elendig investering for de aller fleste. Selskapet er ned 72,5 prosent så langt i år og 93,42 prosent det siste året.

Les også

Oslo Børs åpner flatt – Men søppel- og oljeserviceaksjer skyter til værs

Les også

RenoNorden er politianmeldt

Les også

Bærum kommune avviser at de erstatter RenoNorden

Her kan du lese mer om

  1. RenoNorden

Flere artikler

  1. Kommune frykter søppelkaos: – Vi er bekymret

  2. Ny krisemelding fra renovasjonsselskap

  3. Søppelselskapets nedtur: Dette gikk galt for RenoNorden

  4. Annonsørinnhold

  5. Oslo Børs åpner flatt – Men søppel- og oljeserviceaksjer skyter til værs

  6. Disse kommunene felte søppelgiganten