Midt-Norges største bank venter lavere oljetap i år

Det er ikke noe som tyder på at offshorekrisen har smittet nevneverdig over på det øvrige næringslivet, melder Midt-Norges største bank.

OPPTUR: Konsernsjef Finn Haugan (midten) og Sparebank 1 SMN leverer solid i fjerde kvartal. Her i møte med Finans Norge-sjef Idar Kreutzer og finansminister Siv Jensen.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Vedvarende lav oljepris, lavere investeringsvilje hos oljeselskapene og påfølgende problemer for leverandørnæringen har skapt usikkerhet rundt utlånene til flere av de norske bankene.

Men tirsdag har det kommet nok et tegn på at den norske banknæringen er i siget. Sparebank 1 SMN melder om fin resultatvekst, solid kapitaldekning, høyere utbytte og varsler lavere tap.

– Vi er godt fornøyd med resultatet for 2016, og banken har styrket posisjonen som ledende bank i Trøndelag og på Nordvestlandet. Den høye veksten dokumenterer at bankens strategi har vært vellykket, sier konsernsjef Finn Haugan i SpareBank 1 SMN i en børsmelding.

Les også

Sparebanken Vest-sjefen: – Smitteeffekten har blitt mindre enn man kunne frykte

Bankens kvartalsresultat økte med over 60 prosent til 462 millioner kroner i fjerde kvartal.

Tap i offshore

I en undersøkelse fra Norges Bank i fjor fremgikk det at Sparebank 1 SMN har høyere oljeeksponering i sin låneportefølje enn flere av de andre sparebankene (dog lavere enn DNB og Stavanger-baserte SR).

I 2016 ble SMNs netto tap på utlån 516 millioner kroner, tilsvarende 0,39 prosent av de totale utlånene. Isolert var tapet på 99 millioner i fjerde kvartal.

Dette utgjøres nesten i sin helhet av noen få offshoreselskaper. I kvartalsrapporten fremgår det at 464 millioner er knyttet til fire engasjementer innen offshoresegmentet.

– Nivået på tap er i overensstemmelse med våre prognoser for 2016. Det er fremdeles krevende tider for leverandørindustrien innen offshore. Vi ser for oss nye tapsavsetninger i denne sektoren i 2017, men på et lavere nivå enn i fjor. Det er ikke noe som tyder på at offshorekrisen har smittet nevneverdig over på næringslivet for øvrig i vår region, sier Finn Haugan.

Høyere utbytte

I tråd med frykten for økte tap har den norske banksektoren gjennomført kapitaloppbygging for å bli mer solid.

I likhet med i resten av sektoren fremstår det som om Sparebank 1 SMN ligger bedre an enn ventet. Målet for ren kjernekapital ble satt til 14,5 prosent ved utgangen av fjoråret, men endte på 14,9.

Styret har nå satt et mål om 15,0 prosent innen utgangen av det inneværende året.

Det skapte blest da DNB-sjef Rune Bjerke beskrev bankenes kapitaloppbygging som et «spleiselag» mellom banken, aksjonærene og kundene. Når da bankene nær er ferdige med kapitaloppbyggingen, er det duket for høyere utbytter.

– Banken er godt rustet til å bidra til ny vekst og nødvendig omstilling i vår region. Vi har lyktes med å nå kapitalmålet gjennom god bankdrift. I tillegg har vi i noen år holdt tilbake overskudd gjennom redusert utbytte. Styret legger til grunn et normalisert utbytte i 2017, som vil si en utdelingsgrad på 50 prosent, sier Haugan.

Utbyttet som foreslås fra Sparebank 1 SMN er på tre kroner per bevis.

Les også

– Smitteeffekten har blitt mindre enn man kunne frykte

Les også

Økte forventninger før børskjempene skal i ilden

Les også

Jekker opp bank-anbefaling: – Redusert risiko for uventede oljetap

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. SpareBank 1 SMN

Flere artikler

  1. – Vesentlig bedre på Vestlandet nå

  2. Derfor kan disse friste med økt utbytte

  3. – Smitteeffekten har blitt mindre enn man kunne frykte

  4. Annonsørinnhold

  5. DNB-tallene overrasker

  6. Jekker opp bank-anbefaling: – Redusert risiko for uventede oljetap